Avalski toranj nije zasijao bojama ruske zastave

U moru dezinformacija koje prate rat u Ukrajini pojavila se i jedna domaća - da je Avalski toranj bio osvetljen u bojama ruske zastave, što je protumačeno kao podrška ruskoj invaziji Ukrajine.

Dok su znamenitosti u svetskim metropolama osvetljene u bojama ukrajinske zastave u znak solidarnosti sa Ukrajincima zbog ruske invazije, u Beogradu je takva podrška izostala. Umesto toga, poslednjeg vikenda u februaru na društvenim mrežama plasirana je vest da je Avalski toranj osvetljen u bojama ruske zastave. 

Na mrežama se delila mutna fotografija Avalskog tornja uz tvrdnju da jedan od simbola Beograda svetli u bojama ruske zastave, što je protumačeno kao podrška Rusiji. 

https://twitter.com/sharrjakupi/status/1497689647018876936

Vest je objavio i režimski portal Srbija danas pod bombastičnim naslovom „Prizor kakav se ne pamti: Avalski toranj zasijao bojama ruske zastave“.

Stranica je u međuvremenu uklonjena, ali je vest pre toga više puta podeljena na društvenim mrežama. 

Na pisanje portala Srbija danas (koji je inače sklon širenju dezinformacija, ali je uprkos tome  često dobijao novac na konkursima lokalnih samouprava) pozvali su se i pojedini mediji u regionu.

Podgorički Gradski portal objavio je da „srpski mediji s ponosom ističu kako su ‘bljesnule boje ruske zastave'“, što je, ističu, „oduševilo brojne Beograđane koji su podelili ovaj prizor putem društvenih mreža“.

„Dok cela Evropa daje ujedinjenu podršku ukrajinskom narodu u teškoj brobi protiv ruske agresije, Avalski toranj je u bojama zastave Rusije“, piše ovaj podgorički portal.

U javnom preduzeću Emisiona tehnika i veze, u čijoj je nadležnosti Avalski toranj, demantuju ovakve tvrdnje. 

„Povodom 28. februara – Međunarodnog dana retkih bolesti, Avalski toranj je poslednja tri dana februara osvetljen u bojama koje simbolišu borbu protiv retkih bolesti“, rekli su iz ovog preduzeća za Istinomer. 

Kako je toranj bio osvetljen za vikend i kako će biti osvetljen poslednjeg dana februara vidi se na fotografiji koju nam je ustupilo preduzeće Emisiona tehnika i veze. Podsećaju i da je u subotu uveče bila magla i da je u trenutku kada bljesne signalno svetlo za avione, sam vrh građevine mogao da izgleda kao da je u beloj, a ne zelenoj boji.

Zanimljivo je da su plasiranje dezinformacije da je Avalski toranj osvetljen u bojama ruske zastave pojedini režimski mediji ocenili kao „nastavak obaveštajnog rata protiv Srbije“, iako je ovu lažnu vest od medija plasirao takođe režimski Srbija danas.

 

Naslovna fotografija: JP „Emisiona tehnika i veze“