Fotografija Ukrajinaca koji se mole u snegu stara je skoro tri godine

Fotografija skupa ljudi koji, okrenuti jedni prema drugima, kleče u snegu moleći se, kruži internetom od septembra 2019. Ova fotografija jeste iz ukrajinskog grada Harkov, ali nije snimljena u februaru 2022. godine.

Fotografiju koju ovih dana možemo veoma često videti na svim društvenim mrežama, sudeći po opisima, prikazuje post i molitvu Ukrajinaca u snegu. Na Twitteru je jedna od popularnijih u pretrazi, ali i na Facebook-u u regionu.

Istu fotografiiju je podelila i Marijana Petir, nezavisna poslanica u hrvatskom Saboru.

Analiza alatkama RevEye i TinEye pokazuje da se fotografija prvi put pojavila 25. septembra, ne i tokom tekuće ukrajinske krize.

Fotografija se i danas nalazi na sajtu Odbora međunarodne misije (IMB), baptističko-hrišćanskog misionarskog društva sa sedištem u Sjedinjenim Američkim Državama i misijama u celom svetu.

U članku sa naslovom „Stojimo na kolenima“ (Standing on Our Knees), fotografija se opisuje: „Na kolenima – Ukrajinci kleče 2019. i mole se u snegu na gradskom trgu u Harkovu“. Kao izvor je naveden IMB.

U pozadini fotografije se može videti i zgrada koja po opisu i geolokaciji u Hrakovu odgovara Domu državne industrije „Deržprom“.

Prema Odboru međunarodne misije, fotografija iz 2019. godine prikazuje molitvenu grupu na gradskom trgu u Harkovu koja je počela da se sastaje 2014. godine, nakon vojne akcije separatista.

 

Naslovna fotografija: FB