Američki gradovi nisu potpisali ugovor o zabrani mesa, mlečnih proizvoda i automobila

Na društvenim mrežama manipuliše se izveštajem o urbanoj potrošnji kako bi se fabrikovale dezinformacije o navodnim „rigoroznim merama” Svetskog ekonomskog foruma u cilju borbe protiv klimatskih promena.
Izvor: Screenshot / Facebook
  • Na Fejsbuku se dele tvrdnje da su brojni američki gradovi potpisali sporazum sa SEF-om o „zabrani mesa, mlečnih proizvoda i automobila” u cilju borbe protiv klimatskih promena.
  • Sporan dokument nije sporazum, već izveštaj o urbanoj potrošnji koji nije pravno obavezujući, niti ima veze sa SEF-om. 
  • Objave na Fejsbuku su netačne.

Portal „Nulta tačka” objavio je u avgustu ove godine navodnu vest da „14 gradova u SAD planira da zabrani meso, mlečne proizvode i automobile do 2030. godine” u cilju borbe protiv klimatskih promena.

„14 američkih gradova postavilo ‘cilj’ da se pridržava zelenih ciljeva Svetskog ekonomskog foruma (WEF) zabranom posedovanja mesa, mlečnih proizvoda i privatnih automobila do 2030. godine. Američki gradovi su formirali koaliciju pod nazivom ‘C40 Cities Climate Leadership Group’ (C40)”, navodi se u tekstu.

U drugom tekstu koji je portal „Nulta tačka” objavio 20. septembra ove godine o istoj temi, navodi se da je „demokrata, gradonačelnica Finiksa u Arizoni, Kejt Galego, preduzela korake ka sprovođenju globalističke agende Svetskog ekonomskog foruma (WEF) tako što je zabranila potrošnju mesa i mlečnih proizvoda i vlasništvo nad privatnim automobilima u nastojanju da ispuni radikalne ciljeve zahteva zelene agende”.

Oba članka dele se na Fejsbuku. (link 1, link 2)

Reč je o dezinformacijama koje je prvobitno plasirao portal „The People’s Voice”.

Nijedan grad u Sjedinjenim Državama nije potpisao sporazum o zabrani mesa, mlečnih proizvoda i ličnih automobila do 2030. godine. Radi se o manipulaciji dokumentom globalne mreže gradonačelnika koja se bavi borbom protiv klimatskih promena, a koji nema nikakve veze sa Svetskim ekonomskim forumom. Sporan dokument nije ugovor/sporazum, već izveštaj koji nije pravno obavezujuć.

Mreža gradonačelnika udruženih u borbi protiv klimatskih promena „C40 Cities” objavila je 2019. godine izveštaj „The future of urban consumption in a 1.5°C world” u kojem su informacije o uticaju smanjenja potrošnje mesa i mlečnih proizvoda, ukidanja privatnog vlasništva automobila, smanjenja učestalosti letova na kratkim relacijama i ograničavanja kupovine nove odeće.

Izveštaj je analiza emisija zasnovanih na potrošnji u gradovima C40, a ne plan za gradove koji bi usvojili, a kamoli pravno obavezujući sporazum. Na pojedincima je da donesu svoje lične izbore životnog stila, uključujući koju vrstu hrane jedu i koju vrstu odeće preferiraju”, rekao je Rolf Rozenkranc, portparol udruženja „C40 Cities” za „USA Today”.

Iako je organizacija „C40 Cities” učestvovala u događajima koje organizuje SEF, konkretno ovaj izveštaj nema nikakve veze sa tom organizacijom, potvrdio je portparol SEF-a Jan Zopf za „USA Today”.

Zopf je takođe rekao da organizacija „nema plan da ograniči ishranu ljudi” i naglasio da su „ove tvrdnje izmišljene da diskredituju važan posao koji SEF obavlja radeći na ozbiljnim globalnim izazovima”.

„C40 Cities” je globalna mreža gradonačelnika vodećih gradova u svetu koji su ujedinjeni u akciji da se suoče sa klimatskom krizoma, navodi se na zvaničnom sajtu organizacije. Na listi finansijera organizacije „C40 Cities” ne nalazi se SEF.

Gradonačelnica Finiksa u Arizoni, Kejt Galego, demantovala je na društvenoj mreži „X” sporne tvrdnje da je „zabranila potrošnju mesa i mleka”.

Ovom temom bavili se se i „Rojters” i „Lead Stories”.