Aida Ćorović kao ruska aktivistkinja – satira na račun dezinformacija

Od početka rata u Ukrajini na mrežama se šire lažne vesti. Jedna od skorijih je vezana za aktivistkinju Aidu Ćorović. U pitanju je, kaže ona - ironija.

Naime, na Twitter nalogu “ShunryuK” 2. marta osvanule su fotografije hapšenja Aide Ćorović koja je predstavljena kao ruska aktivistkinja, saradnica Hodorovskog – Aida Slepoykaya. Fotografije su autentične, ali ne predstavljaju hapšenje u Voronezhu, na jugu Moskve.

Ove fotografije nastale su 9. novembra 2021. godine u Beogradu kada je Aida Ćorović privedena nakon što je u Beogradu iscrtan mural posvećen haškom osuđeniku Ratku Mladiću.

„Mislim da se radi o jednom Twitter nalogu gde neki mladi ljudi žele da naprave jednu vrstu javne karikature onoga što se zapravo dešava, i da na taj način malo relaksiraju situaciju“ rekla je Aida za Istinomer.

Ćorović dodaje i da ovo nije shvatila kao bilo kakav direktni napad na nju, već kao svojevrsnu ironiju upravo na račun lažnih vesti i dezinformacija kojima svedočimo poslednjih par dana kada je reč o ratu u Ukrajini.

„Mislim da je to šaljivi nalog i da je to upravo jedna vrsta ironije na račun lažnih vesti. Jer zaista smo zatrpani lažnim vestima i spinovima sa svih strana i mislim da je sada jako važno biti oprezan kada je internet sadržaj, da svaku informaciju proverimo, da proverimo izvor, da izguglamo jer je zaista toliko mnogo magle i toliko mnogo dezinformacija da sad treba biti stvarno jako, jako oprezan. Ali eto, i u moru tih lažnih vesti, neko je lucidno smislio da se malo šali sa tim i ovo ne vidim kao lažnu vest već više kao jednu duhovitu, karikiranje onoga što se dešava u svetu i onda je ovo jedna zloupotreba. Ovde se ne radi o stvarnoj zloupotrebi već upravo o ismevanju zloupotrebe, makar ja tako čitam.“

 

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović