Projekcija svastike u tržnom centru u Kijevu je hakerski napad

Rat u Ukrajini iznedrio je i brojne fotografije i snimke koji se na društvenim mrežama poslednjih dana koriste kako bi se ojačali uvreženi stereotipi o antisemitizmu u ovoj državi. Pa tako, kada pogledate sporan snimak o kojem ovde pišemo, možete steći utisak da je kukasti neonacistički krst u tržnim centrima u Ukrajini nešto posve uobičajeno i normalno.

 

Viralan video se uglavnom deli uz konstataciju da je *jasno na čijoj strani treba da budemo u aktuelnom sukobu na istoku*.

“Ako ćemo da se svrstavamo ja znam na koju stranu neću. Tržni centar u Ukrajini.
Vjerovatno će ovaj video biti uklonjen.”

 

Foto: Facebook/Screenshot

 

O čemu se radi?

Naime, snimak je iz tržnog centra “Horodok” u Kijevu i nastao je 16. februara 2019. godine. Autentičan je. LED stepenice zaista jesu na nekoliko minuta bile osvetljene džinovskim kukastim krstom.

Ali, posredi je bio hakerski napad.

Obezbeđenje u tržnom centru je, nakon što se ovaj simbol pojavio na multimedijalnom stepeništu, ubrzo reagovalo i isključilo LED svetla.

Uprava tržnog centra “Horodok” je 18. februara 2019. godine objavila izvinjenje povodom incidenta i objasnila šta se dogodilo.

 

“Poštovani posetioci Tržnog centra Galerija Horodok!
Izvinjavamo se zbog situacije koja se dogodila ovog vikenda sa LED stepeništem u našem tržnom centru.
Naš kompjuterski sistem je hakovan. Nažalost, nismo prvi koji stradamo od akcija napadača.
Rukovodstvo i osoblje nemaju veze sa informacijama koje su postavljene na LED stepenicama i ni na koji način ne podržavaju ovakve akcije.
Sada aktivno tragamo za pojedincima uključenim u ovaj napad.
Nadamo se razumevanju i zahvalni smo svima koji nisu ostali ravnodušni!
Još jednom se izvinjavamo i upozoravamo druge javne institucije na mogućnost da se slična situacija ponovi.”

 

Foto: Facebook/Screenshot

 

Sutradan su se oglasili sa više detalja, te naveli da je incident prijavljen zakonodavnim organima koji su započeli istragu.

 

Foto: Facebook/Screenshot

 

Ukrajinska bezbednosna služba je 21. februara otvorila krivičnu istragu po tački 1 člana 426-1 krivičnog zakona Ukrajine koji zabranjuje propagandu nacističke i komunističke ideologije, preneo je “Euromaidan Press”.

Autorka originalnog snimka je izvesna Kristina Samharadze, Kijevljanka sa samo 9 pratilaca na svom jutjub kanalu koji je posvećen deci i psima.

Ona je video na svoj kanal okačila 18. februara 2019. godine.

“U Ukrajini nema fašizma!”, rekla je sarkastično dok je snimala ovaj bizaran događaj.

 

 

Dan kasnije, video je na svom Tviter i Fejsbuk nalogu objavio Eduard Dolinski, šef Ukrajinskog jevrejskog komiteta.

 

Foto: Twitter/Screenshot

 

Odatle je dospeo do vodećih izraelskih novina: “Jerusalem Post”, “Times of Israel” i drugih, kao i do uobičajenih osumnjičenih – ruskih medija.

“Euromaidan Press” je razgovarao sa Vjačeslavom Lihačovim, ekspertom iz Kongresa nacionalnih manjina Ukrajine i istraživačem ukrajinske krajnje desnice, o tome šta je pozadina ovog incidenta i da li on služi jačanju predrasuda o antisemitizmu u Ukrajini, “zemlji u kojoj Jevrejska manjina ima dugu istoriju, dobru i lošu”.

Lihačov kaže da je očigledno da se radi o priči koja se dogodila posebno da bi se generisalo medijsko izveštavanje: “Kukasti krst na stepenicama je prikazan onoliko dugo koliko je bilo potrebno da se o tome priča, prilično je očigledno.”

Da li Izraelci ovaj incident doživljavaju kao manipulaciju informacijama, kao većina Ukrajinaca koji su istrenirani petogodišnjim informacionim ratom sa Rusijom? Prema Lihačovu, to je malo verovatno: incident će se verovatno tumačiti u kontekstu “manifestacija neonacizma”.

“Nije lako suprotstaviti se antisemitskim stereotipima prema Ukrajini. Morate razumeti razloge za takav stav. Po mom mišljenju, postoje tri grupe razloga.

1. Istorijska tradicija, kolektivno pamćenje, koje pamti tragedije jače od kulturnih uticaja i vekova mirne koegzistencije. Hmeljnicki, Petljura, Holokaust – Jevreji već 150 godina napuštaju teritoriju Ukrajine, objašnjavajući to “bekstvom od pogroma”.

2. Ukupna nepismenost, odsustvo živog interesovanja, slepo praćenje stereotipa, intelektualna lenjost, bez motivacije za preispitivanje ustaljenih stavova.

3. I naravno, ruska propaganda, u najširem smislu. Takve epizode ​​kao što je kukasti krst u Horodoku se pamte, posebno ako je to jedina vest koju čujete o Ukrajini. Objavljivanje neke knjige, Klezmer festival, istraživačka konferencija, renoviranje sinagoge – to nisu vesti, ovo nije zanimljivo, neće se pamtiti. Tako da je nekoliko ovakvih vesti godišnje, zasađenih u zemlju koja je obilno zalivena tradicijom, dovoljna da podrži i učvrsti stereotipe.”

 

 

Naslovna fotografija: Youtube/Screenshot