AI, Biblija i „nove ispravne religije” u poslednjoj epizodi manipulacija

Da li je viši zvaničnik Svetskog ekonomskog foruma zatražio da veštačka inteligencija (AI) „prepiše” verske spise kako bi se stvorila „globalizovana nova Biblija”?
biblija AI canva

  • Na Fejsbuku se dele tvrdnje da je Svetski ekonomski forum (SEF) zatražio od AI softvera veštačke inteligencije da kreira novu „globalizovanu Bibliju” kako bi se stvorila „religija koja je zapravo ispravna”.
  • Radi se o izmišljenoj vesti koja se oslanja na manipulaciju intervjuom autora i saradnika SEF-a Yuvala Noah Hararija. Harari nije zatražio da veštačka inteligencije napiše „novu globalizovanu Bibliju”, već je razgovarao o mogućem budućem stvaranju novih religija zasnovanih na temeljnim tekstovima koje je stvorila veštačka inteligencija.
  • Objave na Fejsbuku su netačne.

 

Tvrdnje o navodnom zahtevu Svetskog ekonomskog foruma (SEF) da AI softver napiše „novu globalizovanu Bibliju” potiču iz članka koji je objavio američki portal „Slay News” 10. juna ove godine pod naslovom „SEF poziva AI da prepiše Bibliju i stvori ‘religije koje su zapravo tačne’”.

Sadržaj članka preneo je hrvatski portal „Epoha” pod naslovom „WEF naredio da se zabrani Biblija i izda verzija s ‘proverenim činjenicama’ bez Boga”. U spornom članku, koji se deli i na Fejsbuku, navodi se da je „visoki zvaničnik SEF-a Yuval Noah Harari pozvao da veštačka inteligencija (AI) ‘prepiše’ verske spise kako bi se stvorila globalizovana ‘nova Biblija’”.

Yuval Noah Harari, koji služi kao desna ruka Klausa Schwaba u SEF-u, tvrdi da je Biblija ‘lažna vest’ i puna govora mržnje, a elite mogu upotrebiti AI kako bi zamenile Bibliju i stvorile jedinstvenu ‘religiju koja je zapravo ispravna’”, navodi “Epoha”.

Neki korisnici Fejsbuka dele članak „Slay News”-a uz tvrdnje da ️„Svetski ekonomski forum želi da veštačka inteligencija prepravi Bibliju kako bi ona bila prihvatljiva svima” i da „rat protiv vere i Boga uzima sve veći zamah.”

Posredi je manipulacija intervjuom Yuvala Noah Hararija, koji ne obavlja funkciju visokog zvaničnika SEF-u. Harari nije zatražio da veštačka inteligencije napiše “novu globalizovanu Bibliju”, već je razgovarao o mogućem budućem stvaranju novih religija zasnovanih na temeljnim tekstovima koje je stvorila veštačka inteligencija.

On je govorio o budućnosti veštačke inteligencije i njenom uticaju na društvo, uključujući verske grupe, tokom intervjua u Portugalu u maju ove godine.

Harari je inače profesor istorije na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu i saradnik i predavač na SEF-u.

Video snimak intervjua postavljen je na Hararijev Jutjub kanal 6. juna uz opis:

Pridružite se novinarima Pedru Pintu i Yuvalu Noi Harariju dok se upuštaju u budućnost veštačke inteligencije (A.I.). Zajedno istražuju hitna pitanja pred publikom uživo, kao što su: Kakav će biti uticaj AI? o demokratiji i politici? Kako možemo održati ljudsku vezu u doba AI? Koje veštine će biti ključne za budućnost? Šta je budućnost obrazovanja?”

Harari je u intervjuu upozorio na potencijalnu moć veštačke inteligencije da kreira verske tekstove i, samim tim, nove religije koje bi mogle da oblikuju čovečanstvo na gore.

E sad, šta bi za ljudska bića značilo da žive u svetu u kojem je možda većina melodija, slika, zakona, politika i alata oblikovana od strane neljudske vanzemaljske inteligencije, koja zna kako da eksploatiše sa nadljudskom efikasnošću, slabosti, pristrasnosti i zavisnosti ljudskog uma, a takođe zna kako da formira duboke, pa čak i intimne odnose sa ljudskim bićima? U igrama poput šaha, nijedan čovek se ne može nadati da će pobediti kompjuter. Šta ako se ista stvar desi u umetnosti, politici, ekonomiji, pa čak i religiji? Razmislite, na primer, o sledećem, o U.S. predsedničkoj trci 2024. i pokušajte da zamislite uticaj novih alata veštačke inteligencije koji mogu masovno da proizvode političke manifeste, lažne vesti, pa čak i svete spise za nove kultove. Religije su kroz istoriju tvrdile da je njihove svete knjige napisala nepoznata ljudska inteligencija, što nikada ranije nije bila istina. Ovo bi moglo postati istina vrlo brzo, sa dalekosežnim posledicama”, istakao je Harari.

Ovom temom bavile su se i redakcije „Lead Stories”, „Snopes” i „Faktograf”.