(Ne)dozvoljena soliranja ministra Popovića

Javno odstupanje od zvanične politke Vlade, Nenad Popović ispoljio je i pre nekoliko meseci kada je izjavio da "ne zna šta je razgraničenje", ali da zna da je "srpski narod protiv bilo kakve podele Kosova". Diskriminatornim komentarom prema LGBT populaciji mininstar bez portfelja je prošle godine premijerki je, kako je rekla, priredio “najteži dan od kako je na čelu Vlade”.
Foto: FoNet/Vlada Srbije (Slobodan Miljević)
Ponovo disonantni tonovi na relaciji ministar Nenad Popović-premijerka Ana Brnabić. Naime, predsednik Srpske narodne partije i ministar bez portfelja zadužen za inovacije Nenad Popović ocenio je da je Briselski sporazum mrtav i da Srbija na svakom mestu, gde god se ukaže prilika, treba da osporava lažnu državnost Kosova. Na to je reagovala premijerka ističući da je Popović izneo stav direktno suprotan stavu Vlade. Podsetila je da on kao ministar bez portfelja nije nadležan ni za Briselski sporazum i ocene Briselskog sporazuma, ni za evropske integracije u Vladi Srbije.   
 
„Ovakve izjave može da daje kao predsednik svoje stranke, a nikako u ime Vlade. Svaki ministar u Vladi je dužan da sprovodi zajednički dogovorenu politiku, a oni koji to nisu u stanju su slobodni da je napuste“, navela je premijerka.  
 
Nju je podržao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da nije Popovićev posao kao člana Vlade da iznosi procene o Briselskom sporazumu i evropskim integracijama, kao i da se nada da će se ovaj „verbalni sukob“ rešiti razgovorom. Međutim, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak i Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović zatražili su smenu Popovića. 
 
Iz SNP-a su na to reagovali napominjući da Čanak i Jovanović rade na „razbijanju Srbije i svega srpskog“, i dodali da je u redu da ga smene, ali da „saopšte građanima da su ga smenili jer se zalagao za poštovanje Ustava i Rezolucije 1244 po pitanju Kosova“, kao i „zato što nije bio spreman da prekrši zakletvu koju je dao na Ustavu, kao i svi drugi ministri, da je čitavo Kosovo Srbija“.
 
 
Prvi put čuo za razgraničenje
 
 
Međutim, ministar Popović ovakav stav nije izneo prvi put. U maju je izjavio da „ne zna šta je razgraničenje“, ali da zna da je „srpski narod protiv bilo kakve podele Kosova“. On je za TV “Prva” rekao da se na Vladi nikada nije razgovaralo o razgraničenju, da pregovore vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da to radi „briljantno“. Naveo je da su Briselski pregovori propali i da Brisel nema tu snagu da reši kosovsko pitanje, već u to moraju da se uključe SAD, Rusija i Kina. 
 
„Sa albanske strane nemate nikakve sagovornike. Srbija je u Briselskim pregovorima dala sve, a nije ništa dobila i oni su propali“, rekao je Popović.
 
A u februaru reagovao je na izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je razgraničenje zvaničan predlog Beograda. 
 
“Jedina državna politika po pitanju Kosova je postizanje kompromisa sa Albancima u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244 SB UN. Nikakvu drugu politiku, osim postizanja kompromisa u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244 Vlada Srbije nikada nije utvrdila. Ja se zalažem za takvu politiku i položio sam zakletvu kao ministar da ću čuvati Kosovo kao sastavni deo teritorije Srbije“, poručio je Popović za “Sputnjik”. 
 
*
Foto: FoNet/Ognjen Stevanović
 
Dačić mu je poručio da će ga na sednici Vlade pitati zašto sedi u njoj „ako se ne slaže sa predlogom Vučića“, navodeći da je ideju o razgraničenju ranije izneo i Vučić. Popović je polemiku završio tako što je izjavio da će o svom radu u Vladi razgovarati isključivo sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim se i dogovarao o ulasku. 
 
„Dačić se o tome ništa ne pita, on se sa mnom nije dogovarao kada sam ušao u Vladu i ja ću o tome razgovarati sa predsednikom koji jedini ima pravo da odlučuje o tome“, kazao je Popović za RTS. 
 
On je ponovio da je dobro što je Dačić korigovao svoju izjavu da je razgraničenje državna politika po pitanju Kosova. 
 
„To nije utvrdio nijedan državni organ“, rekao je Popović i dodao da se on zalaže isključivo za poštovanje Ustava i preambule koja govori da je celo Kosovo Srbija. Istakao je da rešenje za Kosovo treba da bude kompromisno, odnosno da Kosovu treba dati „najveću autonomiju koja trenutno postoji u svetu“.
 
Gej slikovnica i „tradicionalne vrednosti“
 
Ministar Popović je u maju prošle godine svojom objavom na “Tviteru” izazvao burnu reakciju LGBT zajednice, a premijerka Brnabić je ocenila da joj je to najteži dan od kako je na čelu Vlade. Popović je napisao: “U trenutku kada se kao država borimo na sve načine da podržimo rađanje, iz Hrvatske nam uvoze gej slikovnice! To pod hitno treba zaustaviti! Moramo da stanemo na put onima koji žele da nas ubede da je u redu da ‘Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata’”. 
 
*
Foto: FoNet/Nenad Ðorđević        

Popović je izjavio da je u komentaru izneo stav “kao roditelj i građanin Srbije” kome su “na prvom mestu tradicionalne vrednosti” i ocenio da njegov tekst nije poziv na nasilje. Premijerka je kazala da nije želela da reaguje odmah kad je videla tvit, jer je htela da to učini hladne glave. 

 
“Sa ministrom ću razgovarati u četiri oka, da pokušam da razumem njegovu izjavu, ali mislim da je ministar Popović pomešao sve teme”, rekla je Brnabić. Dodala je da jednom za svagda želi da proba da stavi tačku na temu homoseksualnosti i nataliteta. 
 
“Između toga ne postoji nikakva uzročno-posledična veza. I gej ljudi imaju reproduktivne organe. I gej ljudima nikakav ministar i nikakva vlada ni na kakvom svetu ne može da odredi da li će da imaju ili nemaju decu. Niti da odredi niti da kontroliše”, poručila je Brnabić. Rekla je i da će zamoliti ministarku Slavicu Đukić Dejanović “da pojedinačno objasni ministru kako natalitet nikakve veze nema sa tim da li je neko gej ili nije”. 
 
U mišljenju koje je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti donela po pritužbi LGBT organizacija ocenjeno je da je Popović diskriminisao LGBT populaciju i naloženo mu je da u roku od 15 dana od prijema mišljenja objavi pismo izvinjenja LGBT populaciji, da se ubuduće suzdrži od davanja izjava, širenja ideja i stavova kojima se omalovažavaju pripadnici LGBT populacije i podržavaju predrasude prema marginalizovanim društvenim grupama.
 
Popović se u saopštenju zapitao o namerama poverenice, koja je preporuku donela kako je naveo posle „četiri meseca spavanja“ pred održavanje Parade ponosa u Beogradu 16. septembra. Saopštio je da ne želi da prihvati preporuku i izvini se LGBT zajednici, jer smatra da nije prekršio zakon niti ikoga uvredio. 
 
„Poručujem da ću ostati odlučno pri svojim uverenjima, koje sa mnom deli najveći broj građana Srbije i da ću se dosledno zalagati da nikada u Srbiji ne dozvolimo da ‘Roko ima dve mame, a Ana dvojicu tata'“, naveo je Popović.
 
Naslovna fotografija: FoNet/Vlada Srbije, Slobodan Miljević