„Srećan“ vam Dan slobode medija

"Vlast je sebi dozvolila da se utvrđivanje strateških pravaca razvoja u medijskoj oblasti odvija bez učešća najznačajnijih novinarskih i medijskih udruženja, pa je potom i tako pripremljen dokument povukla bez ozbiljnog obrazloženja. Istovremeno, na svim nivoima predstavnici vlasti najčešće zloupotrebljavaju novac namenjen za projektno sufinansiranje medija", piše, između ostalog, u proglasu NUNS-a i granskog sindikata "Nezavisnost".
„Koliko su slobode medija i javnog izražavanja ugrožene, a time i pravo građana na nepristrasno, objektivno i fer informisanje, pokazuju i sve meritorne međunarodne organizacije, uključujući Evropsku komisiju i Reportere bez granica, koje su u svojim najnovijim izveštajima upozorile na zabrinjavajuće nazadovanje Srbije“, piše u proglasu Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija.
NUNS i „Nezavisnost“ podsećaju da je Srbija već dugo bez medijske strategije kojom bi se trasirao razvoj medija i stvorili uslovi za neometan rad redakcija i novinara. 
„Svedoci smo, međutim, da je vlast sebi dozvolila da se utvrđivanje strateških pravaca razvoja u medijskoj oblasti odvija bez učešća najznačajnijih novinarskih i medijskih udruženja, pa je potom i tako pripremljen dokument povukla bez ozbiljnog obrazloženja.“
Istovremeno, na svim nivoima predstavnici vlasti najčešće zloupotrebljavaju novac namenjen za projektno sufinansiranje medija, formirajući nestručne komisije koje ogromna sredstva dodeljuju mahom poslušnicima bliskim vlastima, ostavljajući tako većinu nezavisnih medija bez izvora prihoda“, piše u proglasu.
NUNS i „Nezavisnost“ podsećaju i na veoma niske plate novinara u Srbiji, a da mladi novinari u honorarnom odnosu „najčešće rade volonterski ili za svoj rad dobijaju ponižavajuće male naknade, bez ikakvih drugih radnih i socijalnih prava“.   

„NUNS i ‘Nezavisnost’ pozivaju sve kolege/ice da se zajedno suprotstavimo daljem uništavanju naše profesije, vratimo ugled novinarstvu i poverenje građana u naš rad. Naš posao je da ih odgovorno i neprostrasno informišemo. Nije posao novinara i medija da budu portparoli i megafoni političkih i ekonomskih moćnika, već da pomogu stvaranje kritičke javnosti, koja može kvalitetno odlučivati samo ako dobija kvalitetne informacije“, piše u proglasu, uz podsećanje da je zadatak svake vlasti „da obezbedi uslove za slobodan rad novinara i medija, za slobodnu i fer utakmicu na medijskom tržištu, bez pritisaka i cenzure, zloupotrebe javnog novca i javnog prostora, klevetanja i omalovažavanja novinara/ki i medija“.
Na kraju, NUNS i „Nezavisnost“ još jednom zahtevaju da budu rasvetljena ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a da nalogodavci i krivci budu privedeni pravdi. 
„Zahtevamo i da se rasvetle napadi na ostale koleginice i kolege, posebno da se unapredi zaštita novinara/ki od sve češćih sajber-pretnji i pritisaka. Novinari/ke koji rade u strahu za sopstveni život, sopstvenu egzistenciju i opstanak svojih porodica i medija ne mogu biti objektivni“, zaključuje se u proglasu.
Naslovna fotografija: Pixabay.com