Sindikat spremio ovlašćenja novinarima da pred premijerom zastupaju radnike

Kada je u oktobru prošle godine Vlada Srbije boravila na jugu Srbije, radnicima propalih niških giganata obećano je da će početi isplata njihovih zarada negde oko Nove godine. Pet meseci kasnije novinari Istinomera i televizije N1 pitali su premijera zbog čega to obećanje nije ispunjeno, ali su osim odgovora opet dobili etikete plaćenika koji se zalažu za interese „onih vaših“. Na pitanje novinarke Istinomera zbog čega stalno etiketira i ponižava novinare koji se usude da mu postave pitanja, Vučić je odgovorio: „Vi mene ponižavate prekidanjem stalno, i želite da napravite slučaj. Došli ste iz Beograda da biste to uradili, neće vam to poći za rukom“. Na konstataciju novinarke da je ona tu zbog interesa radnika, a ne drugih političkih opcija, premijer je zatražio ovlašćenje za to zastupanje. Dva dana kasnije Udruženi sindikati Srbije "Sloga" odgovorili su saopštenjem i sačinjenim ovlašćenjem za novinare.
Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su danas da su sačinili „ovlašćenje“ za novinare da mogu da u javnosti zastupaju radnike i njihove interese, nakon što je premijer Aleksandar Vučić u Nišu od medija (televizije N1 i Istinomera, prim. redakcije) koji su se raspitivali za neisplaćene plate propalih firmi u tom gradu zatražio ovlašćenje da ih predstavljaju. 
*
Kliknuti za uvećanje

„Umesto da ispuni više puta do sada dato obećanje da će dolaskom na vlast ispraviti nepravdu i pohapsiti tajkune i političare koji su ojadili državna preduzeća, doveli u stečaj i radnike bez posla, premijer se služi zamenom teza, tako što na pitanja novinara zašto država ne poštuje institucije i sudske presude u korist radnika kojima se duguju plate, neprimernim ophodjenjem prema njima kao političkim protivnicima pokušava da izbegne odgovore i mimo bilo kog zakona i zdravorazumske logike od njih zahteva ‘papir’ da predstavljaju radnike“, navodi se u saopštenju.

Premijer Vučić u petak je u Nišu prisustvovao polaganju kamena temeljca za izgradnju nove fabrike kompanije Leoni. Izjave medijima nakon toga obeležila je prepirka sa novinarima koji su insistirali da im odgovori zbog čega nije ispunjeno obećanje da će do Nove godine početi isplata zaostalih dugovanja nekadašnjim radnicima niških propalih preduzeća. 
Vučić nije osporio da to obećanje nije ispunjeno, ali je rekao da odgovornost za položaj tih radnika snose prethodne vlasti i da aktuelna vlada neće davati više od onoga što je moguće. On je, takođe, optuživao novinare da ga prekidaju na nepristojan način i da to čine jer opozicionim predsedničkim kandidatima, za koje on veruje da ih ti mediji podržavaju, ide loše u kampanji.
 
Udruženi sindikati „Sloga“ smatraju da je takvo ponašanje premijera prema novinarima neprimereno i da predstavlja otvorenu cenzuru i pokušaj da se oni zastraše, kao i „svi drugi koji bi predstavnicima vlasti i nosiocima javnih funkcija postavljali pitanja koja su od životnog značaja svakog građanina Srbije“. 
„Upravo zbog toga su Udruženi sindikati Srbije ‘Sloga’, kao legitimni i zakonski zastupnici radnika sačinili ovlašćenje za sve novinare da mogu u javnosti zastupati interese radnika Srbije, tako što će predsedniku vlade, ministrima i svim državnim funkcionerima na zahtev da im pokažu ‘papir’ da predstavljaju radnike, pokazati i postavljati im sva pitanja u vezi s neisplaćenim zaradama, stečajevima, plaćanjem doprinosa, kao i drugih pitanja iz radnog odnosa, a koja oni uporno u poslednje vreme pokušavaju da izbegnu zamenom teza“, navodi se u saopštenju.