Preletači promenili izbornu volju u 103 opštine

Tri godine od lokalnih izbora i konstituisanja lokalnih skupština čak 582 odbornika su menjala stranački dres čime je promenjena izborna volja građana u čak 103 opštine u Srbiji, nalazi su istraživanja koje sprovodi CRTA.
Opštine sa najviše preletača u ovom periodu su Brus i Stari grad (Beograd) sa po 22, Zaječar sa 21, Pančevo sa 20, Lapovo sa 15 i Paraćin, Knjaževac i Sombor sa po 14 preletača. Najveći broj preletača, skoro polovina, prišao je Srpskoj naprednoj stranci, koja danas nije deo vlasti u svega 13 od ukupno 170 gradova i opština u kojima se sprovode izbori za lokalne skupštine. Preletanje iz SNS u druge stranke ili samostalne odbornike zabeleženo je u 29 slučajeva.    
*
Foto: Istinomer / Zoran Drekalović

 “Istraživanje koje CRTA sprovodi već tri godine pokazuje da je najčešći oblik preletanja iz opozicije u vlast, a u okviru vlasti iz manjih koalicionih partnera ka vodećim strankama. Ako se ovako nastavi, do kraja aktuelnog mandata svaki deseti odbornik će promeniti stranku. Time će se u čak dve trećine opština promeniti izborna volja građana bez glasanja o tome” – ističe Tamara Branković, koordinatorka istraživačkog tima CRTE. 
Ona dodaje da se preletanja ređe dešavaju zbog slaganja ili neslaganja sa političkim idejama i programima, a češće zbog prilike da se zauzme bolji položaj bez obzira na javni interes. 
“Građani Srbije imaju pravo da znaju ko ih predstavlja i da li donose odluke u njihovom interesu. Promena partije u toku trajanja mandata urušava poverenje građana u izbore i demokratski izabrane predstavnike”, naglašava Branković.
Trend preletanja u vidu napuštanja stranke uz zadržavanje odborničkog mandata, odnosno nastavak delovanja u svojstvu samostalnih odbornika, zabeležen je u 124 slučaja. Pored toga, dešava se da odbornici tri, četiri ili čak pet puta menjaju stranke, što je do sad zabeleženo u Beogradu, Somboru, Valjevu, Lebanu, Blacu, Preševu i Čačku. Preletanjem su odbornike dobile i stranke koje nisu ni učestvovale na lokalnim izborima, poput Republikanske partije i Zavetnika ili novonastale stranke kao što je Stranka moderne Srbije.
Poslednji slučajevi preletanja zabeleženi su u Beočinu, gde je odbornica SNS prešla u Republikansku stranku koja je u opoziciji, i u opštini Gadžin Han, gde je došlo i do promene na čelu opštine. Najpre su članovi Demokratske stranke, koji su u ovoj opštini bili deo vlasti sa Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, prešli u SPS, čime su socijalisti dobili još jednog odbornika i člana opštinskog veća, a zatim je odbornica SPS prešla u SNS, čime je funkciju predsednice skupštine opštine zamenila funkcijom predsednice opštine.
Neće biti lako da se u potpunosti spreči preletanje u budućnosti, ali ga je moguće smanjiti smatra Raša Nedeljkov, programski direktor CRTE. 
“Javni pritisak mora da pođe od birača, oni su ti koji treba da vode računa o tome ko ih predstavlja u institucijama i kako se oni ponašaju. Ako izabrani predstavnik promeni stranački dres, građani koje predstavlja imaju pravo da zahtevaju političku odgovornost i ne tolerišu postizbornu trgovinu odbornicima”, naglašava Nedeljkov i dodaje da građani preko portala “Ko je na vlasti” mogu da pošalju informacije o slučajevima stranačkog preletanja u njihovim opštinama i gradovima. 
Programski direktor CRTE smatra da poput ogromnog broja navoda o kupovini glasova pre izbora, preletanje predstavlja nastavak koruptivne prakse koja razara demokratiju do srži. Nedeljkov ističe da pojava preletanja mora biti predmet interesovanja tužilaštva, jer u svakom od 582 slučaja ima i osnovane sumnje postojanja korupcije.
Pored pritiska građana i rada institucija, Nedeljkov smatra da su potrebne i dugoročne promene partijskog i izbornog sistema u kojima je neprihvatljiva promena stranačke pripadnosti izabranih predstavnika bez izlaska na izbore.
“Dugoročno, obim preletanja mogao bi da se smanji i tako što bi se uspostavio izborni sistem u kome bi birači direktnije mogli da biraju svoje predstavnike. Ovakvom promenom povećala bi se cena preletanja – ako se izabrani predstavnik ne ponaša u skladu sa željama birača, mogao bi da bude kažnjen već na sledećim izborima”, navodi Nedeljkov.
Naslovna forografija: Ilustracija: CRTA / Jelena Šušnjar