Pet minuta gromoglasne tišine za slobodu medija

Širom sveta se danas obeležava Svetski dan slobode medija kada se sve redakcije pozivaju da zamrače svoje ekrane i prestanu na kratko sa radom u okviru akcije "Pet minuta gromoglasne tišine“ kako bi se skrenula pažnja na značaj medijskih sloboda.
Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” saopštili su da vlast u Srbiji guši kritičko izveštavanje, dok se različitim, posebno finansijskim pritiscima, narušava nezavisnost uređivačke politika medija. Vlast je najodgovornija, prema njihovim navodima, za zloupotrebe javnog novca, zastrašivanja, klevetanja i omalovažavanja novinara/ki i medija, piše portal Cenzolovka
Koliko su slobode medija i javnog izražavanja ugrožene pokazuje lista medijskih sloboda Reportera bez granica za 2019. godinu na kojoj se Srbija nalazi na 90. mestu od ukupno 180 zemalja, što je pad za 14 mesta u odnosu na prošlu godinu“, ocenjuje se u saopštenju.
Udruženje novinara Srbije (UNS) objavilo je povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija proglas u kome zahteva da Vlada Srbije uspostavi dijalog sa novinarima i medijima, uvažavajući standarde novinarske profesije i potrebe građana za pravovremenim, istinitim, nepristrasnim i potpunim informisanjem.
U proglasu koji je objavljen juče, UNS zahteva da Vlada do kraja godine omogući izradu medijskih zakona proizašlih iz Strategije razvoja sistema javnog informisanja (Medijska strategija) i da u njenom sprovodjenju predloži zakone kojima će podsticati poštovanje profesionalnih i etičkih standarda u medijima, kao i radna prava novinara i medijskih radnika.
“Slobodni mediji i slobodna medijska reč temelj su demokratije i osnova jakih institucija. Demokratsko društvo nezamislivo je bez slobodnih i odgovornih medija, a ostvarena ljudska i manjinska prava nemoguća bez ispunjavanja prava građana na informisanje“, saopštio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.
Prema njegovim rečima, obaveza države je da zaposlenima u medijima obezbedi uslove za nesmetano bavljenje novinarskom profesijom, a Zaštitnik građana poziva sve učesnike u javnom životu da se uzdrže od pritisaka i uticaja na rad medija.
Ministarstvo kulture i informisanja čestitalo je Svetski dan slobode medija, koji se obeležava 3. maja, svim novinarima i medijskim radnicima i ukazuje na neophodnost zajedničkih zalaganja i borbe svih relevantnih institucija i pojedinaca za ovo osnovno pravo.

“Novinarstvo je prvenstveno lojalno građanima, a novinari su obavezni da govore istinu i da pruže stanovništvu pouzdane i proverene informacije. Sloboda medija, kao jedan od načina izražavanja javnog mišljenja, predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava, koje ostaje neotuđivo i ključno za razvoj demokratije“, ističe se u saopštenju povodom 3. maja.
Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović ocenila je danas povodom Svetskog dana slobode medija 3. maja da se položaj medija u Evropi pogoršava i da je stanje slobode i bezbednosti novinara dostiglo uznemiravajuću tačku, i pozvala političke vodje da pokažu veću rešenost za zaštitu medija.
Iznad svega, napisala je Mijatović, važno je da se promeni sadašnji politički govor u kome se često novinari prikazuju kao neprijatelji.
„Ne može se dovoljno naglasiti da političke vođe i osobe od uticaja imaju odgovornost da sami izbegavaju kao i da ne promovišu neprijateljski govor ili akcije prema novinarima“, rekla je Mijatović.
Povodom Međunarodnog praznika rada 1. maja, Sindikat novinara Srbije (SINOS) je pozvao kompletnu medijsku zajednicu i državu da zajedno pomognu u jačanju ekonomskog statusa novinara i medijskih radnika, jer bez toga nema slobode medija.
Sindikat je saopštio da novinari i medijski radnici u Srbiji rade u teškim uslovima, često bez adekvatnog ugovora o radu.
„Opšti trend je smanjenje broja zaposlenih i udela zaposlenih na neodređeno vreme, dok s druge strane brzo raste angažovanje po osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima, autorskim ugovorima i ugovorima o delu“, ukazuje SINOS.
Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost“ i UGS Nezavisnost već tradicionalno obeležava Svetski dan slobode medija, u saradnji sa kancelarijom Fondacije Fridrih Ebert (FES) u Beogradu.
Povodom dana slobode medija organizovaće danas Okrugli sto “Medijski forum“, koji će okupiti predstavnike medija, stručne javnosti, sindikata i civilnog društva u Srbiji. Ovog puta govoriće Maks Brendle, direktor beogradske kancelarije FES, i Zoran Stojiljković, predsednik UGS Nezavisnost.
Učestvovaće Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i član UO Saveta za štampu, Jelena Kleut sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Veljko Milić, advokat, Branka Dragović, predsednica IO Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Svetozar Raković, sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije, i Dragan Milanović Pilac, predsednik GS KUM „Nezavisnost“.
Na ovom okruglom stolu biće otvorena pitanja medijske strategije, uloge javnog servisa, bezbednosti novinara u Srbiji, ekonomskog i materijalnog položaja medijskih radnika i mogućnosti za njihovo sindikalno organizovanje, kao i problem medijskog praćenja sindikalnih aktivnosti, a sve sa ciljem traganja za odgovorom na pitanje: Ima li slobode medija u Srbiji danas? Tokom debate biće organizovana i akcija “Pet minuta gromoglasne tišine“.
*Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Zapadni Balkan u procesu pristupanja EU: ispunjavanje političkih kriterijuma“ koji je finansijski podržan od strane Balkanskog fonda za demokratiju i ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Hvala vam na interesovanju za naše sadržaje.

Verujemo da istina nema cenu i da svaki građanin ima pravo da bude informisan na temelju činjenica i zaštićen od uticaja lažnih vesti, dezinformacija i manipulacija koje sprovode politički i drugi centri moći.

Da se ne lažemo, nije lako opstati kao nekomercijalni i nezavisni medij u Srbiji.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad. Svaka donacija, makar i u simboličnom iznosu, za nas je veliko ohrabrenje.