Otvoreno pismo novinara Donaldu Trampu: Nećemo pristati na vaša pravila

O tome kako ćemo najbolje služiti našim čitaocima, slušaocima i gledaocima ipak odlučujemo mi, a ne vi. Sledeće redove shvatite kao najavu onoga što možete očekivati od nas u naredne četiri godine.

DRAGI NOVOIZABRANI PREDSEDNIČE:

U ovih nekoliko dana pred vašu inauguraciju, mislimo da bi bilo dobro da razjasnimo kako vidimo odnos između vaše administracije i medija koji izveštavaju o Beloj kući.
Svakako vas neće iznenaditi to što naš odnos vidimo kao zategnut. Izveštaji od pre nekoliko dana o tome da vaš sekretar za štampu razmatra izmeštanje novinarskih kancelarija iz Bele kuće govore o poslednjem u nizu sličnih ponašanja kakva su bila evidentna tokom čitave kampanje: vi ste zabranili novinarima da vas prate. Okrenuli ste se Tviteru kako biste vređali i pretili pojedinim novinarima i time ohrabrili svoje sledbenike da i oni čine isto. Zagovarali ste slobodnije zakone protiv klevete i pretili da ćete podneti brojne tužbe, iako do njih nikada nije došlo. Izbegavali ste medije kad god ste mogli i s prezirom kršili norme udruženog izveštavanja i redovnih konferencija za medije. Ismevali ste novinara koji je napisao nešto što vam se nije dopalo zbog njegovog invaliditeta. 
Sve je to, naravno, vaš izbor i vi ste na neki način u pravu. Iako Ustav štiti slobodu medija, on ne određuje na koji način predsednik to mora da omogući – redovne pres konferencije nisu propisane Ustavom.
Ali dok vi imate potpuno pravo da ustanovite sopstvena pravila o tome kako ćete komunicirati sa medijima, i mi takođe imamo neka prava. Na kraju krajeva, reč je o našim sekundama i našim stupcima na koje vi želite da utičete. O tome kako ćemo najbolje služiti našim čitaocima, slušaocima i gledaocima ipak odlučujemo mi, a ne vi. Sledeće redove shvatite kao najavu onoga što možete očekivati od nas u naredne četiri godine. 
Pristup je dobrodošao, ali nije neophodan. Vi možete odlučiti da omogućavanje pristupa medijima vašoj vladi ne donosi nikakve prednosti. Smatramo da bi to bila greška ali još jednom – odluka je na vama. Mi smo veoma dobri u nalaženju alternativnih načina dolaska do informacija. Zapravo, neke od najboljih izveštaja u kampanji napravile su medijske organizacije kojima je pristup vašim mitinzima bio zabranjen. Ne bi nam se dopalo da čujemo da nam je pristup nečemu uskraćen, ali to vidimo kao izazov koji prihvatamo sa entuzijazmom. 
Objavljivanje nezvaničnih informacija i donošenje drugih pravila, nije na vama već na nama. Mi se možemo složiti da sa nekim od zvaničnika vaše vlade razgovaramo nezvanično, ali možemo i da se ne složimo. Možemo da dođemo na brifinge ili nezvanične društvene događaje, a možemo i da ne dođemo. U pitanju je naš izbor. Ukoliko mislite da novinari koji ne pristanu na pravila ili budu ućutkani neće dobiti priču, pročitajte prethodne redove. 
Mi smo ti koji odlučuju o tome koliko ćemo vremena dati vašim portparolima i predstavnicima. Trudićemo se i dalje da vaša gledišta prenesemo, čak i ako vi budete želeli da nas ućutkate, ali to ne znači da moramo prihvatiti zahtev da svoje minute i stupce predamo ljudima koji su u više navrata saopštavali iskrivljenu istinu. Javno ćemo ih prozvati kada to budu činili, a zadržavamo pravo da im u najflagrantnijim slučajevima uopšte ne damo prostor u našim glasilima. 

Verujemo u postojanje objektivne istine i upravo to ćemo očekivati od vas. Kada vi ili vaši glasnogovornici kažete ili tvitujete nešto što je očigledno netačno, mi ćemo to glasno i reći, i podsećaćemo na to. Budući da se mi u svom poslu bavimo činjenicama, nemamo nikakvu obavezu da ponavljamo netačne tvrdnje. To što takve tvrdnje iznosite vi ili neko iz vašeg tima zavređuje da se nađe u vestima, isto kao i činjenica da te vaše tvrdnje ne podležu nikakvoj proveri. I oba ta aspekta treba da imaju jednaku težinu.
Opsesivno ćemo pratiti sve detalje rada vaše vlade. Vi i vaši zaposleni sedite u Beloj kući, ali se veliki deo američke vlade nalazi izvan Bele kuće. Poslaćemo reportere u sve vladine institucije i agencije, istraživaćemo rad birokrata. Dok se vi budete trudili da kontrolišete informacije koje izlaze iz Zapadnog krila Bele kuće mi ćemo biti u prednosti, objavljujući izveštaje o tome kako se sprovode vaše politike.
Sebi ćemo postaviti više standard nego ikada do sada. Dajemo vam za pravo kada je reč o isticanju ozbiljnog i široko rasprostranjenog nepoverenja u medije, nezavisno od toga koji deo političke scene je u pitanju. U kampanji  ste se bavili tim pitanjem i za nas je to bio znak da nešto mora da se menja. Moramo da povratimo to poverenje, i to nepristrasnim i hrabrim izveštavanjem, priznajući svoje greške i pridržavajući se najčvršćih etičkih standard koje sami sebi propisujemo. 
Radićemo zajedno. Pokušali ste da među nas unesete razdor i da iskoristite novinarsku kompetitivnost za izazovanje porodičnih svađa. Tome je sada došao kraj. Jasno nam je da praćenje vašeg rada od nas zahteva da sarađujemo i da jedni drugima pomažemo kad god je to moguće. Zato ćete ubuduće naići na jedinstven front kada budete ućutkivali ili ignorisali nekoga od novinara na pres konferenciji jer je rekao nešto što vam se ne dopada. Radićemo zajedno kad god to bude imalo smisla, i trudićemo se da svet čuje za važne priče naših kolega. Među nama će naravno i dalje biti neslaganja i važnih diskusija o etici ili ukusu ili o fer komentarima. Ali će na nama biti da te diskusije započinjemo i da ih okončavamo.
 
Igraćemo na duge staze. U najboljem slučaju, vi ćete na poslu predsednika biti osam godina. Mi smo na svom poslu još od osnivanja republike i naša uloga u ovoj velikoj demokratiji je ratifikovana i ojačavana iznova i iznova. Vi ste nas primorali da ponovo promišljamo najfundamentalnija pitanja o tome ko smo mi i zbog čega smo tu. I na tome smo vam najzahvalniji. 
Uživajte u svojoj inauguraciji.
— Predstavnici medija koji izveštavaju o Beloj kući
Tekst je preuzet sa sajta „Columbia journalism review“ čiji je osnivač Kolumbija Univerzitet.