Najveći broj regiona opet bez poslanika

Iz kog dela Srbije dolazi najviše kandidata za narodne poslanike, kolika je prosečna starost izbornih lista, kakav je nivo obrazovanja i koliko žena se nalazi na predatim izbornim listama?
Prosečan kandidat za narodnog poslanika u Srbiji ima 43 godine, fakultetski je obrazovan i dolazi iz Beograda ili Vojvodine, pokazuju podaci inicijative Otvoreni parlament, koja je u svom istraživanju analizirala šest izbornih lista:
1. Srbija pobeđuje – Aleksandar Vučić, 
2. Za pravednu Srbiju – Demokratska stranka, 
3. Ivica Dačić – SPS- JS – Dragan Marković Palma
4. Savez za bolju Srbiju – LDP-SDS-LSV
5. Dveri-DSS- Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović
6. Srpska radikalna stranka – dr Vojislav Šešelj
*
Kliknite na sliku za uvećanje

Podaci Otvorenog parlamenta pokazaju da na listama nema ravnopravne regionalne zastupljenosti, jer većina kandidata dolazi iz Beograda i Vojvodine. Isti trend postojao je i u prethodnom sazivu parlamenta, gde čak 95 opština nije imalo svoje predstavnike, kaže za Isitnomer Danije Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

„Centar moći se nalazi u Beogradu i on želi da drži kontorlu. Jedina tri regiona u Srbiji koja su adekvatno predstavljena jesu region Raške, Vojvodine i Beograda. Svi ostali regionu su slabo zastupljeni ili nezastupljeni u parlamentu. Regioni Istočne i Južne Srbije i postoje samo statistički kao regioni, ali se njima komanduje iz Beograda.“

Dašić kaže da je jedino rešenje ovog problema u promeni izbornog sistema.

„U istraživanjima koje mi sproovdimo, kao najbolji se pokazao izborni sistem koji ima 25 izbornih jedinica plus Kosovo i Metohija, koji odgovaraju regionima. U jednom regionu treba birati ljude po imenu i prezimenu. Vi glasate tada za ljude koje znate, glasate za lokalne lidere, a partije bi morale mnogo da rade kako bi imale kvalitetne kadrove na lokalu. Tada bi otpali raznorazni Babići, Gašići, koji nemaju nikakv rejting u svojim lokalnim sredinama“, zaključuje Dašić.

Kada je reč o „starosti“ lista, podaci Otvorenog parlamenta pokazuju da među listama nema veće razlike što se tiče prosčenog broja godina kandidata i kandidatkinja. Tako na primer, lista okupljena oko SNS-a ima najveću prosečnu starost od 47 godina, dok su „najmlađe“ liste DS-a i LDP-SDS-LSV, čiji kandidati u proseku imaju 43 godine.
Svih šest izbornih lista  ispunilo je zakonsku obavezu da među predloženim kandidatima bude najmanje trećina žena. Najveći broj kandidatkinja je na listama Srpske napredne stranke i Demokratske stranke, gde ih ima 40 i 39 odsto. Zanimljivo je da najmanje žena (33 odsto) ima na listi DSS-Dveri, iako je to jedna od dve liste na čijem čelu se nalazi žena.
Većina kandidata sa analiziranih izbornih lista ima fakultetsku ili master diplomu, a najviše ih je na listi SPS-JS, njih 84 odsto. Sličan broj visoko obrzovanih imaju i SNS i SDS, dok se na listama DS-a  i DSS-Dveri nalazi po 74 odsto kandidata sa visokom stručnom spremom ili master diplomom. Broj doktora nauka na listama se kreće između 3 i 6 odsto.