Beograđani pitali MUP: Gde nas sve nadziru?

Udruženje građana CRTA organizovalo je uličnu akciju "Imamo pravo da znamo: Gde nas sve nadziru?" u okviru kampanje "Srbija do informacija", u sredu 25. septembra na Trgu Republike u Beogradu.
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Građani i građanke Beograda imali su priliku da zatraže informacije od Ministarstva unutrašnjih poslova, da li je uvođenjem sistema automatskog prepoznavanja identiteta ugrožena njihova privatnost na uličnoj akciji koju je organizovala CRTA na Trgu republike u Beogradu.

Ukupno je poslato više od 200 zahteva, putem kojih su građani pitali MUP koje lokacije su pokrivene sistemom za prepoznavanje identiteta, koliko je finansijskih sredstava izdvojeno za opremu video nadzora i na koji način se nadzor pokazao svrsishodnim.

Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

„U okviru kampanje „Srbija do informacija“ ističemo važnost Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i podstičemo građane da svesno koriste svoje pravo da znaju i zahtevaju informacije u vezi sa radom organa vlasti. Javnost ima pravo da zna kojim se aktima reguliše svrha i način prikupljanja i obrade podataka o ličnosti, kao i koje su predviđene mere za sprečavanje zloupotrebe tih podataka, prikupljenih putem video kamera. Ukoliko MUP ne odgovori, zatražićemo podršku Poverenika za informacije od javnog značaja“, izjavila je Ivana Markulić iz Crte.

Inače, prema objavi Ministarstva unutrašnjih poslova, u naredne dve godine planirano je postavljanje video nadzora za prepoznavanje identiteta u vidu 1000 kamera na 800 lokacija širom Beograda, a kamere će koristiti tehnologiju kompanije Huawei.

Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Za sada je u prvoj fazi projekta instalirano 100 video kamera visoke definicije na više od 60 ključnih lokacija.

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović