Zidanje studentskog doma u Novom Pazaru

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru školovanje je započela deseta generacija studenata, ali studentski dom i menza koji su izgrađeni pre dve godine, još uvek im nisu stavljeni na raspolaganje.

Ova visokoobrazovna ustanova ima oko 4000 studenata, a od ovog broja njih oko 1000 je iz drugih gradova, koji će morati i ove godine da potraže mesto za stanovanje. Zakupnine stambenog prostora slične su kao u većim gradovima, pa se za garsonjeru u Novom Pazaru mora izdvojiti oko 130 evra, a za namešten jednosoban stan i do 200 evra.
*
Zgrada državnog univerziteta u Novom Pazaru / Foto: www.sandzakhaber.net

Multifunkcionalni objekat, u čijem je sklopu sudentski dom za 120 studenata sa strane i menza, izgrađen je pre dve godine pored zgrade Univerziteta, ali nije još uvek pušten u rad.
Rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru Miladin Kostić rekao je tada da će taj objekat biti završen do kraja te akademske godine.

Sandžak info, 11. februar 2013. godine
“Državni univerzitet u Novom Pazaru biće još privlačniji studentima van ovog grada, izgradnjom ovog objekta, površine oko 3.500 kvadratnih metara, a radovi će biti završeni u predviđenom roku.”

Kostić kaže za Istinomer da dom, dve godine posle završene izgradnje nije stavljen na raspolaganje akademcima, jer je potrebno da Vlada Srbije donese odluku o osnivanju posebne ustanove za studentski standard u okviru ove visokoškolske institucije.

“Smeštaj studenata u studentskim domovima naplaćuje se po beneficiranim cenama, a razlika do ekonomske cene finansira se iz budžeta države. Tako će i studentski dom Državnog univerziteta moći da primi stanare tek pošto se obezbedi stabilna finansijska osnova za to”, kaže Kostić.

Na dom za studente čeka se mnogo duže, jer je najavljivan još pre pet godina, kada je tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović posetio Novi Pazar.

Glas javnosti, 13. novembar 2010. godine
“ Sa Savetom Evrope radimo na kreditu koji bi omogućio da se izgradi studentski dom u Novom Pazaru”

*
Bivši ministar prosvete Žarko Obradović / Foto: FoNet

Godinu dana nakon toga, počela je izgradnja multifunkcionalnog objekta za čiji je kompletni završetak trebalo oko 600 hiljada evra, a krajem 2012. godine već se očekivalo da će menza početi sa radom.

Bivši rektor Državnog univerziteta u Novom Pazaru Ćemal Dolićanin istakao je tada da se radovi na objektu završavaju.

Radio Sto plus, 9. maj 2012. godine
“Intenzivno se privodi kraju izgradnja multifunkcionalnog objekta u čijem sastavu će biti studentska menza, koja treba da počne da radi do kraja ove godine.”

Nekoliko meseci nakon toga, prilikom posete Novog Pazara, tadašnji pomoćnik ministra prosvete i nauke Zoran Trninić je najavio  otvaranje prvog studentskog restorana za koje je rekao da će biti otvoren u oktobru te godine, koji je studentima trebalo da pruži mogućnost korišćenja menze po beneficiranim cenama.

Focus, 21. jul 2012. godine
“Osim menze, do kraja 2014. godine biće izgrađen i studentski dom kako bi se rešio problem stanovanja studenata koji dolaze sa strane. Taj projekat je ratifikovan i biće odobreno 250 miliona dinara za izgradnju studentskog doma.”

Međutim, iako je multifunkcionalni objekat izgrađen, ni studentski dom, a ni menza u okviru njega, ni dan danas nisu aktivirani.

Rektor ove visokoobrazovne institucije Miladin Kostić objašnjava to činjenicom da su ekonomske prilike u Srbiji u proteklom periodu uslovile brojne finansijske restrikcije u državnom sektoru.

“Istovremeno, na snazi je Uredba o zabrani zapošljavanja u državnim institucijama, tako da nema mogućnosti za zapošljavanje lica koja su neophodna za funkcionisanje studentskog doma i studentskog restorana”, kaže Kostić za Istinomer.

Inače, inicijativa da se studentski dom sagradi u Novom Pazaru pokrenuta je još pre sedam godina od strane tadašnjeg rektora Državnog univerziteta u ovom gradu Ćemala Dolićanina.

Blic, 13. januar 2007. godine
“Bio bih prezadovoljan i da se obezbede sredstva za gradnju doma koji bi mogao da primi 600 studenata. Univerzitetu je potrebna i izgradnja menze i studentskog kulturnog centra”

Ipak, prema rečima sadašnjeg rektora Miladina Kostića očekuje se da će multifunkcionalni objekat biti aktiviran tek sledeće godine.

“Skorašnje obećanje ministra prosvete Srđana Verbića da će država više ulagati u kapacitete za smeštaj studenata, kako bi imali što bolje uslove za učenje, ukazuje na to da će i studentski dom Državnog univerziteta biti aktiviran. Očekujem da će se uz stabilizaciju državnog budžeta, to destiti tokom naredne, 2016. godine”, zaključio je Kostić.

Državni univerzitet u Novom Pazaru osnovan je odlukom Vlade Srbije 26. oktobra 2006. godine kao prvi integrisani univerzitet u zemlji, a prva je zvanično akreditovana visokoškolska ustanova u Srbiji.