Zbog epidemiološke situacije Crta neće posmatrati ponovljene izbore 1. jula

Posmatračka misija Crte donela je odluku da zbog trenutne epidemiološke situacije ne posmatra ponavljanje glasanja na 234 biračka mesta. Crta je prethodno uputila poziv nadležnim institucijama da se izjasne o uslovima za održavanje ponovljenih izbora, ali odgovor nije stigao.

„S obzirom da kao posmatračka misija imamo odgovornost prema velikom broju građana, članova naše građanske posmatračke misije, koji bi trebalo da budu raspoređeni po biračkim mestima a imajući u vidu porast broja zaraženih koji se evidentira poslednjih dana, doneli smo odluku da naši posmatrači ne prate ponavljanje izbora 1. jula“, navodi se u saopštenju Crte.

Posmatračka misije Crte je juče uputila poziv Vladi Republike Srbije, Kriznom štabu za borbu protiv virusa Covid 19 i Republičkoj izbornoj komisiji da se hitno i nedvosmisleno izjasne o uslovima za održavanje ponovljenih izbora 1. jula 2020. godine ali, kako navode, odgovor institucija nije stigao.

*CRTA: Vlada, Krizni štab i RIK da se hitno izjasne o uslovima za održavanje ponovljenih izbora

*Crta: Najlošiji izbori od 2016. godine

Iako je mala verovatnoća da se na ponovljenim izborima promene preliminarni rezultati, navodi se u saopštenju, Crta je planirala da kao i prethodnih godina posmatra i ove izbore na 234 biračka mesta.

„Međutim, uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju, kao i činjenicu da od nadležnih institucija nismo dobili nedvosmislenu potvrdu da je okruženje bezbedno za održavanje izbora, bili smo primorani da odustanemo od posmatranja“, kažu iz Crte.

Hvala vam na interesovanju za naše sadržaje.

Verujemo da istina nema cenu i da svaki građanin ima pravo da bude informisan na temelju činjenica i zaštićen od uticaja lažnih vesti, dezinformacija i manipulacija koje sprovode politički i drugi centri moći.

Da se ne lažemo, nije lako opstati kao nekomercijalni i nezavisni medij u Srbiji.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad. Svaka donacija, makar i u simboličnom iznosu, za nas je veliko ohrabrenje.