Vučić u izvoz oružja uključio čoveka sa crne liste UN?

Zašto je finansijer SNS Slobodan Tešić morao da prisustvuje sastanku sa libijskom delegacijom 2013. godine i šta piše u izveštaju UN o izvozu municije iz Srbije i biznisu sa teroristima?

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, iznela je juče niz tvrdnji o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, aludirajući na njegovu navodnu ulogu u trgovini oružjem sa Libijom. Prema njenim rečima, došla je do saznanja da je Vučić kao ministar odbrane 2013. lično posredovao između Libije i biznismena Slobodana Tešića. On je inače, navodi Tepić, sponzor SNS.

„Sastanak između delegacije Libije i Srbije pripreman je tako da je on samo naizgled međudržavni sastanak i da se između dveju država priprema posao trgovine oružjem. Međutim, Aleksandar Vučić je lično zahtevao da se u državnu delegaciju ubaci Slobodan Tešić, i to kao ministar odbrane, i to potpuno mimo protokola. Da ironija bude veća, taj Slobodan Tešić se upravo tada nalazi na crnoj listi UN, zbog sumnjive trgovine oružjem”, rekla je Marinika Tepić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, pokazujući fotografiju sa tog sastanka na kojoj se navodno vidi i Tešić.

Na svečanoj večeri u Domu garde, u nastavku posete libijske delegacije krajem marta 2013. godine, Tepić dalje tvrdi, Vučić je pozdravio i razgovarao je sa Kalidom Al Šarifom, jednim od vođa Al Kaide, koji je tada bio u delegaciji. Reč je o kontroverznom političaru, koji je u tom trenutku bio zamenik ministra odbrane Libije. Prema pisanju Vašington posta, ali i istraživačkih novinara iz Bosne i Hercegovine, Al Šarif je imao duboke veze sa Al Kaidom.

 

*Oružje donosi milijarde

*Balon je pred pucanjem i Vučić to zna

 

I Rusija i Srbija

 

O čemu, zapravo, Tepić govori? 

Sastanak sa libijskom delegacijom sa kog je Marinika Tepić pokazala fotografiju dogodio se tokom njihove posete Srbiji od 25. do 29. marta 2013. godine, a vest o tome objavljena je na sajtu naše ambasade u Tripoliju. Al Šarifa je primio tadašnji državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Nikolić. 

Al Šarif je čak govorio za medije o skorom potpisivanju sporazuma o vojnoj saradnji. O njenim načelima dogovarali su se upravo tokom boravka u Beogradu. Pričajući o velikim zajedničkim poslovima, Al Šarif je najavio i vojnu saradnju sa svima – i sa Zapadom i sa Rusijom i razmatranje nekih starih ugovora sa Srbijom i Rusijom, od kojih će neke menjati, a možda i obnoviti. 

 

 

Kalid Al Šarif i Aleksandar Nikolić/Printskrin/tripoli.mfa.gov.rs

 

Al Šarif je dao tada intervju Miroslavu Lazanskom za “Politiku”, govoreći o sebi kao disidentu koga je Gadafijev režim osudio na smrt. U uvodu intervjua, Lazanski je tada napisao da je delegacija Ministarstva odbrane Libije posetila našu Vojnu akademiju, VMA, 72. specijalnu brigadu, fabriku aviona „Utva“, Vojnotehnički institut, fabriku „Zastava oružje“ u Kragujevcu, sedište BIA...

 

Miroslav Lazanski, list 'Politika', 1. 4. 2013. godine
“Libijci su vrlo zainteresovani za školovanje svojih vojnih kadrova u našim vojnim institucijama, za obuku i trening njihovih vojnika i oficira, kao i za sve proizvode srpske vojne industrije, posebno za streljačko naoružanje, za avione „Lasta-95“, samohodne haubice „Nora B-52“, za oklopna vozila... Šef njihove delegacije, gospodin halid Mohamed al-Šarif probao je svoje streljačke sposobnosti na strelištu u fabrici „Zastava oružje“. Pucao je iz pištolja CZ-999, iz puške M-21, iz mitraljeza M-84, iz snajperske puške „Crna strela“. Posmatrao sam ga kako elegantno i prezizno prebacije regulator paljbe sa jedinične na rafalnu vatru na pušci M-21, svakako nije početnik u tim stvarima…”

 

Kako se u izveštaju na sajtu našeg ministarstva navodi, “obostrano je zaključeno da tradicionalno prijateljski odnosi dve zemlje i dva naroda predstavljaju kvalitetnu osnovu za obnavljanje i unapređenje saradnje ne samo u oblasti odbrane, već i u drugim oblastima od zajedničkog interesa”.

 

Pletenica mračnih prošlosti

 

Da je visoki zvaničnik Libije bivši pripadnik zloglasne terorističke organizacije Al Kaida, javnost je saznala tek 2015. godine, dve godine nakon sastanka sa našom delegacijom. Naime, novinari iz Bosne i Hercegovine, Avdo Avdić i Dabor Obrdalj tada su objavili, pozivajući se na izveštaj Ujedinjenih nacija (UN) da je oružje sa Balkana završilo u rukama terorista. 

Kako pišu, Kalida Al Šarifa – dugogodišnjeg Al Kaidinog zvaničnika koji se, rame uz rame s talibanima, borio i u Avganistanu, u Beogradu je primila visoka delegacija Vojske Srbije. Član delegacije bio je Slobodan Tešić – u tom trenutku, kako navode, čovek sa crne liste Ujedinjenih nacija. Srbija tada, stoji u tekstu, potpisuje 149 miliona dolara vredan ugovor o izvozu oružja.

 

'Tuzlanski info portal', 11. 4. 2015. godine
“Izvoznik je bila kompanija srpska državna kompanija Jugoimport, a krajnji korisnik Ministarstvo odbrane Libije”, kaže Stevan Nikčević, državni sekretar Ministarstva trgovine Srbije. Nikčević se ne može setiti da li je potpisnik bio i Kalid Šarif, ali tvrdi da su svi dokumenti išli na proveru Komitetu za sankcije UN-a i da je izdavač certifikata bio merodavan.

 

U izveštaju Ujedinjenih nacija iz februara 2015. godine, kako se navodi u istraživanju dvojice novinara, Tešić je direktno označen kao nosilac navodnog Jugoimportovog posla u Libiji.

„Karso Ltd., kompanija registrovana na Kipru, u poslednje dve godine posredovala je u sklapanju brojnih ugovora o prodaji oružja između različitih kompanija i libijskih vlasti. O transferima u vezi s tim ugovorima obaveštavale su Belorusija i Srbija. Predstavnik Karsoa, Slobodan Tešić, državljanin Srbije, u nekoliko navrata je putovao u Libiju tokom 2013. godine kako bi se sastao s predstavnicima Ministarstva odbrane. U tom periodu Slobodan Tešić je bio pod zabranom putovanja u skladu sa rezolucijom 1521 (2003.) koja se odnosi na Liberiju”, pišu Avdić i Obrdalj.

 

Slobodan Tešić/Foto: Printskrin/Žurnal.info

 

“Tomin miljenik” i municija za teroriste

 

Dalje, ispostavlja se da je u julu 2013. godine preko Belorusije Tešićeva firma “Karso” isporučila  u Libiju više od 3.000 tona municije raznih kalibara. Potvrdu o krajnjem korisniku potpisao je Kalid Al Šarif. Deo municije, zaključili su istražitelji UN-a, završio je u rukama autonomnih oružanih grupa u Libiji od kojih su neke u direktnoj vezi s terorističkim organizacijama.

U istom tekstu, Slobodan Tešić označen je kao srpski trgovac oružjem i miljenik Tomislava Nikolića, tada predsednika Srbije. Navodno, reč je o rođenom Bosancu, čija ćerka je visoki funkcioner SNS. 

 

Ćerka na izbornoj listi

 

Još 2012. godine “Novi Magazin” je otkrio ulogu Slobodana Tešića. 

“Poverenje koje je Tešić dao Nikoliću i Vučiću na klimavim je nogama, jer on je veoma oprezan čovek. Na izbornoj listi SNS na 96. mesto progurao je svoju ćerku Danijelu, koja će u slučaju dobrog izbornog rezultata te koalicije imati zagarantovano mesto u parlamentu. Njeno mesto na izbornoj listi i očekivano mesto u parlamentu predstavljaju zalog za budućnost”, objašnjavao je izvor “Novog magazina”. 

Za Tešića još tada kažu da je poznat po sumnjivim poslovima s trgovinom oružjem, municijom i vojnom opremom. U žižu interesovanja domaće i svetske javnosti došao je  početkom dvehiljaditih, kada je uspeo da ilegalno izveze automatsko oružje u Liberiju, čime je prekršio sankcije Ujedinjenih nacija.

Marinika Tepić objasnila je upravo na konferenciji za štampu kako je to Tešićev “Karso” dobio ključnu ulogu. Prema njenim rečima državni SDPR koji je trebalo da obavi posao, povukao je oružje iz fabrika namenske industrije i potom ga prodao kiparskoj firmi. “Karso” tako postaje posrednik, a Tepić navodi da postoje i svedoci koji kažu da je ovaj biznis doveo do stradanja naših službenika u ambasadi 2015. godine, kao i ambasadora Olivera Potežice dve godine kasnije. Konkretne dokaze o ovome, međutim, nije iznela.