Aleksandar Nikolić

Datum rodjenja: 30. 7. 1965.
Mesto:
Datum rodjenja: 30. 7. 1965.
Mesto:
Rođen je 1965. u Beogradu.
 
U zvaničnoj biografiji navodi da je završio Ekonomski fakultet i Visoke studije bezbednosti i odbrane. Ističe da se zaposlio rano i za kratko vreme postao uspešan preduzetnik. Prvu kompaniju osnovao je 1987. godine. Bio je vlasnik radnje „Foto Toni“. Od 2006. godine bavi se poslovnim konsaltingom. „Ima širok krug poslovnih prijatelja i saradnika u zemlji i inostranstvu čija znanja, iskustva i poslovne kontakte uspešno koristi u svakodnevnom poslu.“
 
Napominje da je političku karijeru započeo 2008. godine kao jedan od osnivača Srpske napredne stranke. Bavio se koordinacijom rada stručnih saveta, među kojima i savetima za odbranu i bezbednost, energetiku i pravna pitanja.
 
Pre 2012. važio je za „trećeg čoveka“ SNS-a. Na parlamentarnim izborima 2012. godine izabran je za poslanika SNS u Skupštini Srbije, a u junu te godine imenovan je za savetnika predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića. „Nakon toga uspešno je obavljao funkciju prvog državnog sekretara u Ministarstvu odbrane zaduženog za koordinaciju službi bezbednosti“, ističe u biografiji. 
 
Za državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova imenovan je u maju 2014. godine. U međuvremenu je razrešen sa te pozicije, kao i članstva u Predsedništvu SNS. 
 
Na sajtu organizacije „Ist Vest Bridž“ navodi se: „Predsednik je Upravnog odbora East West Bridge. Od 2015. godine je član Trilateralne komisije. Jedan je od organizatora 38. sednice Evropske Trilateralne komisije u Beogradu 2014. godine.“ 
 
U njegovoj biografiji na istom sajtu ističe se da je predsednik Pregovaračke grupe za poglavlje 24 „Pravda, sloboda i bezbednost“ u okviru procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Član je Radne grupe za usklađivanje aktivnosti predsedavanja OEBS-om, u kojoj koordinira obavljanje poslova iz nadležnosti MUP-a. Predsednik je Radne grupe za izradu Nacionalne strategije za borbu protiv terorizma i Akcionog plana za njeno sprovođenje i član Političkog saveta za primenu Rezolucije SB UN 13 25 „Žene, mir i bezbednost“. 
Poslednji put ažurirano: 22. 7. 2021.