Vučić nikada nije slagao – laž godine!

Istinomer je cele godine beležio i proveravao izjave političara. Na kraju godine prepustili smo čitaocima da odaberu koja je to neistina koja je obeležila 2018. godinu. Ovaj put, vlasnik pobedničke izjave je poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Marković sa izjavom da predsenik "Vučić nikada nije slagao u svojoj političkoj karijeri". To je ujedno i prvi put da pobednik ovog izbora nije upravo Aleksandar Vučić, nakon što je pobedu odneo 2016. i 2017. godine.
Pobedu u ovogodišnjem nadmetanju za “Laž godine” odnela je izjava poslanika Aleksandra Markovića da predsednik “Vučić nikada nije slagao u svojoj političkoj karijeri”. Međutim, u evidenciji Istinomera nalazi se veliki broj neistina predsednika Srbije. Prilikom ocenjivanja ove Markovićeve izjave, Istinomer je, između ostalih, izdvojio predsednikovu tvrdnju da do sada nije bilo zainteresovanih za preuzimanje RTB Bor. Međutim, pre dolaska Vučića na vlast, bila su raspisana četiri tendera, na koja su se prijavile i dve zainteresovane kompanije. Neistinite su takođe bile i izjave da je Srbija prestigla Bosnu i Hercegovinu i Bugarsku po visini prosečnih plata, kao i da je prosečna plata u vreme kad je on postao premijer bila 340 evra (bila je 396).
*
Ilustracija: Istinomer/Jelena Šušnjar
Jedna od omiljenih tema predsednika Vučića u prethodnoj godini bilo je stanje javnog duga. Tako je konstatovao da je, pre nego što je došao na vlast javni dug bio između 77 i 79 odsto BDP-a, a istina je da je bio 62,3 odsto. Dobio je predsednik ocene “neistina” i “kratke noge” i za izjave u vezi sa brojem ubistava devedesetih i dvehiljaditih, direktnih stranih investicija, ali i kupovinom beogradske novogodišnje jelke. Zato je i poslanik Marković za svoju izjavu dobio “kratke noge”.
A upravo izgovorena neistina Aleksandra Vučića zauzima i drugo mesto naše rang liste za “Laž godine”. Na ovo mesto, predsednik se pozicionirao izjavom da je “izabran uz najveću podršku u savremenoj istoriji”. Međutim, Istinomer je utvrdio da je od Vučića više glasova imao i Slobodan Milošević na predsedničkim izborima 1990. godine, ali i Boris Tadić 2008. godine u drugom krugu predsedničkih izbora kada je pobedio Tomislava Nikolića, koji je, iako poražen, dobio više glasova nego Aleksandar Vučić na izborima 2017. godine kada je izabran za predsednika.
Treće mesto otišlo je u ruke savetnice predsednika Suzane Vasiljević, a u njenoj izjavi sa kojom se nominovala opet se pominje predsednik Vučić. Ona je, naime, rekla da mediji nisu podržavali Vučića tokom kampanje za predsedničke izbore već da su samo pratili njegove aktivnosti kao premijera. Međutim, monitorinzi medija koje su sprovele organizacije “Crta”, Društvo protiv korupcije Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) i “Transparentnosti Srbija” jasno pokazuju da je Vučić kao predsednički kandidat imao apsolutnu medijsku dominaciju, zbog čega je Vasiljević za ovu izjavu od Istinomera dobila ocenu “kratke noge”.
Dakle, iako je ovo prva godina da Aleksandar Vučić nije pobedio na izboru za “Laž godine”, on je i ovoga puta glavna tema ovog izbora.
Ostale izjave koje su učestvovale u izboru za “Laž godine” možete pogledati ovde, a Istinomer će i u narednoj, 2019. godini, nastaviti da prati i proverava izjave i obećanja funkcionera.