Vučić najavljuje žene u svom obezbeđenju – od 2013. godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, još dok je bio ministar odbrane 2013. godine, govorio je da bi se osećao "jednako bezbedno ukoliko bi se i žene nalazile u njegovom obezbeđenju".
Promocija mladih oficira 2018. godine / Foto: FoNet/Marija Ðoković
Nakon incidenta ispred Predsedništva 10. avgusta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će ubuduće ispred te zgrade stajati „samo devojke, koje će im (demonstrantima) reći kako da se ponašaju“.       
 
„Sledeći put da ne bude više nikakvog obezbeđenja, samo devojke iz vojne policije koje će da ih upozore da je to kršenje zakona“, kazao je Vučić, dodajući da demonstrantima jedino neće biti dozvoljeno da „pokušavaju nasiljem da zauzimaju institucije“.  
 
„Dakle, neće više videti ni muškarce u obezbeđenju. Videće samo devojke. Nadam se da im neće pasti na pamet da tuku devojke. U tom slučaju ćemo morati devojke da zaštitimo. Molimo ih da ne tuku devojke. A i te devojke umeju da se brane. Ove žene su obučene da štite zakon“, rekao je on.
 
Inače, ovo nije prvi put da predsednik ističe kako želi da žene budu u njegovom obezbeđenju. On je još u maju 2013, u vreme kada je bio potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane kazao da je uveren da će Vojska Srbije 2014. godine dobiti prvu ženu generala, „što će označiti novu eru za sve nas“. 
 
„Na pitanje kako je zadovoljan konkretno prikazanim sposobnostima pripadnica „Kobri“, rekao je da će uskoro u timu koji je zadužen za njegovu bezbednost biti i jedna pripadnica te jedinice“, rekao je Vučić. Kapetan Mirjana Sakić, jedna od pripadnica Kobri, pitala je tada Vučića zašto u njegovom obezbeđenju nema žena. 
 
„Nije na meni da biram ko će biti u obezbeđenju. Ipak, biće načinjene izvesne promene, a ja bih se osećao jednako bezbedno ukoliko bi se i žene nalazile u mom obezbeđenju“, naglasio je Vučić. 
 
*
Vučić u poseti pripadnicama Vojske Srbije,2013 / Foto: FoNet/Zoran Mrđa
 
To se nije desilo, a iduće 2014. ministar odbrane postao je Bratislav Gašić. On je nakon sastanka sa komandantom Nacionalne garde Ohaja general-majorom Debrom Ašenhersts izjavio da je tokom razgovora „izrazio iskrenu nadu da ćemo iduće godine imati prvu ženu generala u Vojsci Srbije“.  
 
Godinu dana od ove najave, a dve od Vučićeve, iz Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane Istinomeru je saopšteno da nije reč o diskriminaciji, već je u pitanju struka, i jasno propisani kriterijumi i prethodno radno iskustvo. 
 
„U Vojsci Srbije za sada nema žena u činu generala. Trenutno u Vojsci Srbije nalaze se tri žene u činu pukovnika. Prošle godine je prva žena završila Generalštabno usavršavanje, a prva generacija devojaka koje su upisale i završile Vojnu akademiju sada su u činu poručnika. Imajući u vidu navedene činjenice/podatke sigurno će doći vreme kada će u Vojsci Srbije biti ne jedna, nego nekoliko žena generala. Prilikom unapređenja oficira u viši čin ili postavljenja na višu dužnost, biraju se najbolji i najsposobniji, bez obzira na to da li je u pitanju žena ili muškarac. To je pitanje struke, jasno i precizno propisanih kriterijuma za unapređenje koji važe za svaki čin ponaosob i prethodnog radnog iskustva“, naveli su iz Ministarstva odbrane u novembru 2015. u odgovoru Istinomeru.
 
Vučić je o ovoj temi, sada kao predsednik države, ponovo govorio krajem 2017. godine. Kada je upitan zašto još nije ispunio obećanje iz 2014. rekao je da će mu „biti zadovoljstvo da potpiše ukaz o unapređenju žene u generalski čin“, ali da to ne zavisi od njega, već od Vojske Srbije, i da čeka da „Generalštab to predloži“
 
*
Vučić u poseti pripadnicama Vojske Srbije,2013 / Foto: FoNet/Zoran Mrđa
 
Po Zakonu o vojsci, unapređenje oficira u čin generala u nadležnosti je predsednika države, koji oficire unapređuje ukazom, na predlog ministra odbrane. 
 
„Predsednik Republike postavlja, unapređuje i razrešava oficire na formacijska mesta za koja je propisan čin generala i odlučuje o prestanku njihove službe, na predlog ministra odbrane.“ (Zakon o Vojci Srbije, čl. 17, tačka 9, „Službeni glasnik RS“, br. 116/07, 88/09, 101/10 – dr. Zakoni 10/15.)
 
Do danas, po dostupnim podacima, nijedna žena u Vojsci Srbije nije stekla generalski čin, ali potvrda ove informacije nije nam stigla iz Ministarstva odbrane. Pre godinu dana iz Ministarstva su za „Večernje novosti“ saopštili da se „nisu stekli uslovi za tu vrstu avanzovanja“, jer postoje određeni uslovi koje oficir mora da ispuni kako bi postao general. 
 
„Pored pukovničkog čina kandidat mora da bude postavljen na formacijsko mesto za koje je predviđen čin generala. Treba imati u vidu i da je ovih mesta neupredivo manje nego pukovnika koji ispunjavaju uslove da postanu generali. Naravno da osoba mora da poseduje i sve potrebne kompetencije koje se traže za konkretno mesto“, istakli su u Ministarstvu odbrane, uz napomenu da je „sve više žena na rukovodećim i komandnim dužnostima u Vojsci Srbije“.
 
Podsetimo, prva klasa devojaka primljena je na Vojnu akademiju 2007. godine. Za sada su samo tri žene stekle čin pukovnika i mogle bi biti unapređene u generale. To su pukovnice Katarina Štrbac, Mirjana Milenković i Snežana Vasić.
 
Naslovna fotografija: FoNet/Marija Ðoković