„Kobre“ nisu reagovale „srazmerno opasnosti“

"Ovakvo postupanje službenih lica Vojne policije je najverovatnije posledica toga da nisu obučeni da čuvaju javni red i mir, što je najpre zadatak policije", navodi istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Saša Đorđević.
Marković pokazuje povrede nakon incidenta / Foto: FoNet/Aleksandar Levajković
„Po zakonu, službena lica Vojne policije mogu da koriste fizičku snagu prema civilima u situaciji kada obavljaju poslove obezbeđenja, u ovom slučaju predsednika Republike. Srđan Marković je nasilno pokušao da uđe u prostor oko Predsedništva, međutim, to ne znači da fizičku snagu kao sredstvo prinude mogu da upotrebljavaju kako žele, već u skladu sa zakonom – minimalno, suzdržano i srazmerno opasnosti koja preti zaštićenom dobru“.  
 
Ovo je danas na svom „Tviter“ nalogu naveo istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Saša Đorđević, napominjući da sila koja je korišćenja nije bila “minimalna”.
 
Podsetimo, pokušaj organizatora protesta da u subotu 10. avgusta uđu u ograđeni deo ispred Predsedništva sprečen je, jer su se sa druge strane nalazile „Kobre“, pripadnici Bataljona vojne policije specijalne namene.  
 
Dan nakon incidenta u kome je povređen jedan od organizatora protesta Srđan Marković, predsednik Aleksandar Vučić je rekao da je obezbeđenje reagovalo po zakonu, i to „tek kada je krenulo nasilno rušenje ograde“. 
 
On je naglasio da obezbeđenje nije upotrebilo oružje, već da je demonstrante vratilo iza ograde „minimalnom upotrebom sile“. Međutim, istraživač BCBP napominje da je Marković bio savladan, pri čemu nije pružao otpor, ali je primena fizičke snage nastavljena sve dok nije gurnut preko ograde, „što je zanimljivo rešenje“
 
Nije prethodno oboren na zemlju. Nije bilo suzdržano i nakon što je Marković sprečen (gurnut) da nasilno uđe u prostor oko Predsedništva, jer su pojedina službena lica Vojne policije pokušala da primenjuju fizičku silu prema osobi koja ih nije fizički napala, a bila je preko ograde, postojala je fizička barijera“, naveo je Đorđević, dodajući da nije čuo ni video da su službena lica Vojne policije, na šta ih obavezuje zakon, upozorila Markovića da će upotrebiti fizičku snagu. 
 
*
Foto: Printscreen/N1
„Možda bi Marković u tom trenutku stao i razmislio šta će dalje da radi“, rekao je Đorđević, ističući da su „sve ovo vojni policajci uradili u civilu, odnosno nisu nosili uniforme“
 
„Po zakonu, sva vojna lica su obavezna da nose uniformu u skladu sa pravilima službe. Sada, zašto u subotu nisu nosili uniforme je pitanje za vojnopolicijske inspektore. U suštini, ovakvo postupanje službenih lica Vojne policije je najverovatnije posledica toga da nisu obučeni da čuvaju javni red i mir, što je najpre zadatak policije. Vrlo je čudno što se na snimcima ne vidi nijedan uniformisani policajac u blizini incidenta. Mislim da je i Ministarstvo odbrane ishitreno saopštilo da su pripadnici Vojske Srbije ponašali u skladu sa ovlašćenjima i pravilima službe. Trebalo je pre toga da unutrašnja kontrole Vojske Srbije sve proveri i utvrdi opravdanost i pravilnost upotrebe fizičke snage“, rekao je Đorđević. 
 
On je sa zvaničnog sajta Vojske Srbije naveo podatak o delokrugu rada Vojne policije: „Profesionalni pripadnici vojne policije imaju pravo i obavezu primene službenih ovlašćenja, ali i odgovornost za zakonito postupanje pri njihovoj primeni.“ 
 
Đorđević podseća da zakon jasno definiše ko čuva zgradu Predsedništva – MUP i Ministarstvo odbrane. „Mogu da budu i vojnici i policajci, ali je potpuno apsurdno da je čuvaju civili. A vojnici te subote nisu nosili uniforme, što se može zaključiti na osnovu snimaka incidenta. Prema članu 48. sva vojna lica moraju da nose uniformu, a da su imali uniforme, i da su samo upozorili da je zabranjeno (demonstrantima) da uđu, ne bi bilo incidenta“, objasnio je Đorđević za Istinomer. 
 
A savetnica predsednika Republike Suzana Vasiljević izjavila je danas da će, po nalogu Vučića, ulaz u Predsedništvo ubuduće obezbeđivati pripadnice „Kobri“, sa oznakama i, verovatno, u vojnim uniformama, kako ne bi bilo spekulacija o tome ko obezbeđuje zgradu. “Ovu zgradu jedino i isključivo obezbeđuju pripadnici specijalne jedinice Kobre, kao i u prošlu subotu”, naglasila je Vasiljević.
Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Levajković