Vreme isteklo – obećanja neispunjena

Umesto nebodera od 40 ili 50 spratova od Kule Beograd postoji samo rupa za temelje, od metroa ni traga – poslednjeg dana 2016. istekao je rok za ova očigledno nerealna obećanja. Nije završena ni robna kuća Ikea, nisu smenjeni direktori gubitaških preduzeća, niti se raspala Srpska napredna stranka. Sve to su tokom 2016, ali i prethodnih godina obećavali različiti političari, ali su pogazili svoju reč. Istinomer daje pregled nekih od najvažnijih obećanja kojima je rok istekao krajem 2016.

ALEKSANDAR VUČIĆ

„Usvojićemo Zakon o poreklu imovine do kraja godine.“ (Otvoreni parlament, 9.8.2016)

O Zakonu o poreklu govori se već 15 godina, a od kako je Srpska napredna stranka došla na vlast 2012. najavljivan je više puta – za (neku) sledeću godinu ili za kraj tekuće. Sledeće godine su dolazile i prolazile, pa tako se završila i 2016. da nismo dobili ovaj važan dokument, kao što je premijer Vučić obećao u ekspozeu početkom avgusta, zbog čega dobija ocenu “neispunjeno”.
Vučić je sredinom novembra, kada je sumirao rezultate rada prvih 100 dana Vlade, opet rekao da će zakon biti donet početkom sledeće godine, što je najavila i resorna ministarka Nela Kuborović, a Istinomer će nastaviti da prati i ocenjuje i ove rokove.

SAŠA RADULOVIĆ

SNS će se raspasti 2016.godine, biće ponovo izbori 2017. godine sa predsedničkim, i tu ćemo pobediti.“ (Tviter, 2.2.2016) 

Predizborna kampanja uvek donosi manje ili više nerealne prognoze i obećanja. Pokret Dosta je bilo osvojio je nešto više od šest odsto glasova na izborima, čime je lider DJB Saša Radulović ispunio obećanje da će preći cenzus. Ipak, ispostavilo se da je prognoza da će se SNS, koji je odneo ubedljivu pobedu na izborima, iste godine raspasti bila previše smela, zbog čega Radulović dobija ocenu “neispunjeno”.

ALEKSANDAR VUČIĆ

“I mi smo se dogovorili da već pre kraja 2016. godine, da spolja, Beogradska kula bude potpuno gotova.” (Studio B, 27.6.2014)

Umesto nebodera od 40 ili 50 spratova na kraju 2016. iskopana je samo rupa za temelje, pošto je u vreme predizborne kampanje u aprilu svečano postavljen kamen temeljac. Zbog toga premijer Vučić dobija još jednu ocenu „neispunjeno“. Kada su ga novinari podsetili na obećanje da će cela kula biti gotova, Vučić se pravdao da je mislio da može da “iždžiglja”.

ZORANA MIHAJLOVIĆ

„Prvu robnu kuću ‘Ikee’ imaćemo izgrađenu najkasnije do kraja 2016. godine.“ (Tanjug, 3.10.2014)

Posle desetina neispunjenih obećanja o dolasku Ikee u Srbiju radovi na izgradnji prve robne kuće nadomak Beograda počeli su, takođe, u predizbornoj kampanji. Ministarka Mihajlović najmanje dva puta je obećala da će sve biti gotovo 2016. Bila je čak izričita kada je rekla “što se naše strane tiče neće se zakasniti“. Međutim, iako se sada užurbano radi, robna kuća je još daleko od završenog, zbog čega ministarka Mihajlović dobija ocenu “neispunjeno”.

SINIŠA MALI

“Izgradnja prve linije metroa počeće 2016.“ (Večernje novosti, 30. 10. 2014)

Beograd je 2016. godine dobio prve električne autobuse. To, doduše, nije bila prva takva linija u Evropi, kao što je tvrdio gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ali je bio značajan napredak. Međutim, od metroa ni traga, zbog čega mu je Istinomer već dao ocenu “neispunjeno“. Mali je, inače, obećao početak radova do kraja 2016, da bi nedavno, rok pomerio za dve do tri godine.

ALEKSANDAR VUČIĆ

“Biće smenjeni gotovo svi (direktori javnih preduzeća), veoma brzo, do Nove godine.“ (Beta, 30.10.2016)

Nova godina je došla, ali javna preduzeća koja posluju sa gubitkom još nisu dobila nove direktore. Slično obećanje dala je i ministarka građevinarstva početkom 2016, koja je rekla da „nijedan direktor javnog preduzeća neće ostati na funkciji u 2016. godini ako i tada bude prikazivao negativan rezultat“, zbog čega i premijer Vučić i ministarka Mihajlović dobijaju ocenu “neispunjeno”.

ALEKSANDAR ANTIĆ

“Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) biće imenovan na konkursu u drugoj polovini godine.” (Blic, 7.3.2016)

Posle smene prvog čoveka Elektroprivrede Srbije, resorni ministar Aleksandar Antić obećao je da će do kraja godine biti raspisan konkurs za novog direktora. Međutim, konkursa još nema, a na čelu EPS-a i dalje je v.d. direktora Milorad Grčić, zbog čega i ministar Antić dobija ocenu “neispunjeno”.


Gotovo svi ovi političari, svesni da su rokovi istekli, sada postavljaju nove ciljeve, a Istinomer će pomno pratiti i ta nova obećanja i rokove.