Travka među vihorovima

Događaji su se nizali kao u basni u kojoj svaka zverka pokaže svoj trag. Najpre je Evropa rekla istorijsko „ne“ a potom su zasukani rukavi ne bi li se dokazalo da „ne“ zapravo znači – možda. Rečeno nam je da će tek u martu biti poznato lingvističko značenje evropske decembarske odluke.
Dok leksika ne odgonetne odgovore, Dragan Đilas će napraviti red u poljuljanom demokratskom poretku. Partijskom kritikom ukazaće na Vuka (retka zverka s mojim prezimenom) i onog mučenog Gorana Bogdanovića kao na odgovorna lica za krah u Briselu. Onda će reći da nije tako mislio. Zapravo, tragovi partijskog ukora vode ka šabačkom advokatu, Petrović Dušanu i njegovoj naslednici na ministarskoj funkciji Malović Snežani, oboma poznatim pod sloganom – mi možemo, mi hoćemo, mi moramo. Jedino sve to i ne umemo. Negde iz prikrajka javio se i Ivica Dačić decidiranom izjavom o evropskom uslovljavanju Srbije priznavanjem Kosova. Na kraju je poskok zapalacao jezikom o korupciji u zdravstvu dok je Boža gledao kako mastilo iz naliv-pera ističe. Psiholog je, razume se, u ovakvoj priči neophodan. Ne kao stručno lice od pomoći, nego kao ikebana, kao travka među vihorovima. I bi travka.

Izlaskom iz šume najbolje se uočava da galimatijas nastao posle Angelinog (odaziva se i na Merkelova) veta Srbiji otvara sve one pukotine koje su brižljivo skrivane istorijskim zamajavanjem da smo u Evropi i pre nego što se ona sa tim složi. Postalo je jasno da je za basnu neophodna i tikva. Tek ona ume da pokaže trag. Kad pukne.


Da ne beše negativne odluke evropskih zemalja da nas prime u društvo civilizovanih možda ne bi bilo ni Glavnog odbora Demokratske stranke. Bar ne takvog koji će kao ovaj poslednji potvrditi ono što je šuma prikrivala; otkriće nam da su interesi, podele, lobiji i frakcije opšta mesta stranke koja dve decenije počiva na dijametralnim polovima. Ima nas koji se sećamo stranačkih predsedničkih izbora na kojima je Đinđićev protivkandidat Slobodan Vuksanović za prsa izgubio trku. Ako je tada postojala dilema Đinđić ili Vuksanović, neka ne čudi zašto je danas ono vreme u kojem cvetaju tikve.

Šanse da će Srbija i cela Demokratska stranka u martu biti ono što nisu bile 9. decembra jednake su mogućnosti da Zvezda sledeće jeseni zaigra u Ligi šampiona. Secujem da je ovo drugo izvesnije. Kao i da će Srbija (bar do tada) ostati cela, za DS bi trebalo pomoliti se. Politička platforma stranke rasula se u porazu koji je smeo da potpiše samo Boža Đelić pre nego što je ispumpao mastilo iz naliv-pera. I da ne zaboravim koalicionog partnera Ivicu koji je sa samo četiri reči – nije šija nego vrat – objavio da je car go. Drugim rečima, bivši Slobin mali doslovce kaže da ćemo u Evropsku uniju ući samo ako priznamo Kosovo. Nije to mudrost, nije ni poštenje izgovorene istine, to je samo ono što narod zna ili sluti a niko neće da mu saopšti.

I kakve veze sa svim tim ima poskok? Ljubiša Milanović bio je nekada pripadnik Posebnog odreda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (POSKOK) oformljenog da doaka Ćuruvijinim ubicama i atentatorima na Ibarskoj magistrali. Kad je POSKOK namirisao plen, rasformiran je. Potom je Ljuba otvorio trafiku sa tablom „Detektivska agencija“, najmili su ga zabrinuti roditelji da prati zabludelu mladež. Danas ima funkciju u Ministarstvu zdravlja i sličan zadatak kao 2001. u POSKOKU, da zadre u srž kriminala. Koji se, da ne bi oboleo, zapatio u zdravstvu. O tome je Milanović 11 minuta govorio na Nacionalnom servisu svih građana koji imaju pravo da znaju sve. Dobio je i aplauz neke poštenjačine u studiju.

Poskok inače slovi za opasnu štetočinu. U ovom trenutku nekorisnu za ove koji, kao u basni, govore nemuštim jezikom. Plaše ga se jer on samo potvrđuje činjenicu da evropsko „ne“ upućuje na postojanje zmijskog legla. U kojem se zverkama gubi trag. Neka, međutim, ne vlada preveliki optimizam da će lingvističko značenje legla biti odgonetnuto do marta. Ko god začeprka po tom osinjaku prođe kao POSKOK onog proleća pre 10 godina. Slutim i da će, najverovatnije, i Milanović dobiti otkaz sa mesta njuškala u Ministarstvu. Moraće ponovo u trafiku. Moći će u njoj da zaposli onog hrabrog poštenjačinu iza kamera.