Tišina tamo, diplome su u redu

Sumnja u validnost stečenih diploma prati pojedine funkcionere Srpske napredne stranke još od vremena pre dolaska na vlast. Iako se moglo čuti da su upitne diplome nekolicine njih, u fokusu javnosti najviše su bila četiri slučaja - Tomislava Nikolića, Jorgovanke Tabaković, Nebojše Stefanovića i Siniše Malog. Ipak, čini se da su oni više polagali na to kako će ih proceniti "sud partije", nego što su ih pogađale ocene stručnjaka.

Odluka Senata univerziteta u Beogradu da se poništi  doktorska disertacija aktuelnog ministra finansija Siniše Malog zbog činjenice da je u pitanju plagijat, podsetila je na slične slučajeve, kada su diplome visokih funkcionera SNS dovođene u pitanje, a partija branila njihovu ispravnost. 

Najpre je pod lupu došla (iznenađujuće brzo stečena) diploma tadašnjeg lidera stranke Tomislava Nikolića. On u predizbornoj kampanji 2012, u emisiji na TV Prva, nije uspeo da odgovori na pitanje profesora Filozofskog fakulteta Jova Bakića na kom smeru je završio master studije. „Ako vas interesuje moja diploma, pogledajte u arhivi fakulteta moje radove, a možete i da dođete kod mene kući, ako vas to toliko interesuje. Nisam završavao škole da bih se time hvalio. Kao da je za predsedničkog kandidata bitno kakvu je školu završio”, rekao je Nikolić.

U finišu kampanje tadašnja funkcionerka Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov od privatnog novosadskog fakulteta dobila je odgovor da Nikolić nije kod njih stekao diplomu, iako je takav podatak naveden u njegovoj zvaničnoj biografiji, objavljenoj na sajtu SNS.

Tanjug, 26. 4. 2012. godine
U saopštenju LSV-a navodi se da je Jerkovljevoj u telefonskom razgovoru rečeno da ne može da dobije na uvid njegov studentski dosije, kao i da je Nikolić na tom fakultetu odbranio master rad. Aleksandra Jerkov je zbog toga pozvala Nikolića da objasni građanima Srbije gde je diplomirao, sa kojom ocenom, kako se odlučio potom za fakultet na kojem je završio master studije i šta mu je bila tema master-rada.

Kako bi stavili tačku na priču o obrazovanju lidera svoje stranke i predsedničkog kandidata, naprednjaci su odlučili da pokažu njegovu diplomu. To je učinila Zorana Mihajlović.

Zorana Mihajlović pokazuje Nikolićevu diplomu / Foto: Fonet
Danas, 26. 4. 2012. godine
Funkcionerka SNS Zorana Mihajlović pokazala je juče novinarima diplome predsedničkog kandidata SNS Tomislava Nikolića kao dokaz da je Fakultet za menadžment završio 2007. u Novom Sadu, a nakon toga i master studije na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u istom gradu. Vršilac dužnosti dekana Fakulteta za menadžment Zoran Savić potvrdio je da je Nikolić diplomirao na tom privatnom fakultetu u Novom Sadu.
Nikolić je, kako se navodi na diplomi, Fakultet za menadžment upisao školske godine 2003/2004. na kojem je i diplomirao sa ocenom 10 na diplomskom, dok je tokom studija imao prosečnu ocenu 8,37.

Iz SNS-a su najavili da će „narednih dana pokrenuti privatno-krivičnu i civilnu tužbu za uvredu časti i ugleda“ protiv poslanice Jerkov i medija koji su preneli vest da Nikolić nema završen fakultet. Naprednjaci će, istakli su, tužbenim zahtevom tražiti dva miliona dinara, koje će proslediti za pomoć žrtvama zemljotresa u Kraljevu.

Danas, 26. 4. 2012. godine
Poslanica LSV Aleksandra Jerkov ističe za Danas da „nije rekla da Nikolić nije završio fakultet“, već da je samo postavila pitanje gde je diplomirao i pod kojim uslovima. Prema njenim rečima, ovakva reakcija SNS i pretnja tužbom pokazuje da „kriju nešto o obrazovanju Nikolića“.

„Razlog što sam postavila pitanje je izjava Nikolića iz 2006. kada je rekao da studira na Pravnom fakultetu i da treba da diplomira za godinu dana, a sada navodi da je 2007. završio drugi fakultet. Nejasno je i opet ću postaviti isto pitanje, pa ako je to osnov za tužbu neka me tuže“, navodi Jerkov.

I nakon što je Nikolić izabran za predsednika Srbije pominjanja njegove „sumnjivo stečene“ diplome su se nastavila, ali je sve ostalo samo na tome. 

Nikolić, Vučić i Tabaković / Foto: Fonet, D. Antonić

Nakon izbora 2012, dotadašnja kandidatkinja SNS za premijerku Jorgovanka Tabaković izabrana je za novu guvernerku Narodne banke Srbije. Glasine da je njen doktorat upitan, proverio je  Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), koji je 2016. objavio analizu. Ustanovili su da je značajan deo disertacije plagiran. Prema tim navodima više od 20 odsto teksta preuzeto je bez citiranja iz radova ekonomista ili akademaca i doslovno prepisanih pasusa bez navoda autora. Ipak, privatni Univerzitet “Educons”, na kome je doktorat odbranjen, kako navodi CINS, nije pokrenuo proceduru za proveru plagijata, niti to planira da uradi. 

Kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u junu 2018. predložio Jorgovanku Tabaković za novi mandat u NBS, pitanje njenog doktorata je u Skupštini Srbije postavio njen nekadašnji partijski šef, lider SRS Vojislav Šešelj.

Otvoreni parlament, 12. 6. 2018. godine
'Jorgovanka Tabaković doktorirala je 2011. godine na Fakultetu za uslužni biznis, Univerziteta „Edukons“ iz Sremske Kamenice. Znate li po čemu je poznat taj Univerzitet? Znate li? Ružiću znaš li ti? Pa, tamo je Tomislav Nikolić stekao diplomu. Tamo, bre Ružiću, kako ne znaš. Ali, dobro saznaćeš još si mlad. Tamo su valjda dali diplomu i njenom ličnom prijatelju Tomislavu Nikoliću. Naravno, kada je Toma, jao pao, Vučić je postao čio mio, ona se brzo transformisala, sada je kao odana Vučiću, dok ne prigusti Vučiću, a onda će nam upropastiti i monetarnu politiku i ekonomiju kad Vučić počne padati, a neko iz inostranstva je angažuje za svoje poslove, jer ona kada se jednom nekome proda, prodavaće se uvek, samo je u pitanju cena.'

Stefanović, Tabaković, Mali / Foto: Fonet, A. Koković

A u junu 2014. na sajtu „Peščanika“ objavljena je analiza doktorskog rada ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. Dr Uglješa Grušić, dr Branislav Radeljić i Slobodan Tomić utvrdili su da je  Stefanovićev doktorat plagijat, na šta je Aleksandar Vučić, u to vreme predsednik Vlade Srbije, odgovorio da je u pitanju „najgluplje obrazloženje“ koje je ikada čuo.

Fonet, 3. 6. 2014. godine
Gluplje obrazloženje nisam u životu pročitao. Bilo bi me sramota da sam se potpisao ispod tako glupog obrazloženja - izjavio je Vučić povodom tvrdnji o plagijatu.
Vučić je potom upitao na osnovu čega se tvrdi da je doktorski rad Nebojše Stefanovića plagijat i da li su novinari imali priliku da pročitaju taj rad.
Na osnovu čega ste vi utvrdili da je to plagijat. Ne znate da mi kažete - rekao je Vučić i istakao da je postalo popularno 'udarati' po Nebojši.
Vučić je dodao da je i ministra prosvete Srbije Srđana Verbića pitao šta misli o tvrdnjama da je doktorski rad Nebojše Stefanovića plagijat i da mu je i sam Verbić rekao da su to gluposti. I pre analize naučnika iz Londona, u javnosti su se mogli čuti glasovi osporavanja Stefanovićevog doktorata. A on sam je na primedbe da nije mogao da uz obaveze predsednika Skupštine spremi doktorsku disertaciju odgovarao da je to i te kako moguće.
Kurir, 17. 9. 2013. godine
'Nažalost, magistarski i doktorski rad pisao sam duže nego što je prosek upravo zato što sam uporedo i radio. Olakšavajuće je što mi je tema bila bliska.'
A slučaj koji je doveden do kraja, utvrđivanje validnosti doktorata aktuelnog ministra finansija Siniše Malog, u početku nije izazvao reakciju vlasti. Iako je još u julu 2014. Raša Karapandža, profesor Evropske škole za biznis sa sedištem u Nemačkoj, u svojoj analizi na “Peščaniku” osporio disertaciju, ističući da je to “jedan od najgorih plagijata sa kojim je javnost u Srbiji imala prilike da se do sada susretne”, bitniju reakciju predsednika Vučića to je zavredelo tek nedavno kada su studenti iz pokreta „1 od 5 miliona“ započeli blokadu Rektorata Univerziteta u Beogradu, zahtevajući da Rektorat preporuči razrešenje Malog do odluke nadležnih da li je plagirao doktorat.

Vučić i Mali / Foto: Fonet, Nenad Đorđević

Vučić je rekao da ti studenti žele da utiču na sastav Vlade i da Siniša Mali ne mora da ima bilo kakvu diplomu, može da ima i samo osnovnu školu i da je to pitanje političkog izbora, za šta odgovara onaj ko je taj izbor napravio. Vučić je ocenio da je cilj blokade da se izazove pažnja i dodao da država neće slati policiju, kao ni do sada. (N1, 20. 9. 2019. godine)

A kada je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu predložio Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku o poništavanju doktorata Malog, jer je utvrđeno „postojanje neakademskog ponašanja“, Vučić je istakao da „Siniša Mali mora da plati i političku cenu“, kao i da će „videti sve kako i šta u budućnosti“. „I zbog toga što nije umeo dobro da proceni, a i zbog toga što, pravo da vam kažem, kada ste pre tri meseca mogli da pokažete celoj Srbiji da vas baš briga i pocepate taj doktorat, tada to niste uradili. Sad da ga cepate, besmisleno je i nikakvog smisla nema“, rekao je.

N1, 23. 11. 2019. godine
'Vidim da ga je to mnogo pogodilo, šta ću mu ja, ja sam mu davno savetovao da to pocepa, da ode pred svima da polaže ponovo, da napiše novi rad, on kaže ne, ne, ja sam se borio, mnogo sam truda uložio, evo ti sad. Pogledajte šta kažu ti večiti studenti, nama je rektorka još tad rekla da će sve biti u redu sa odlukom i zato smo napustili Rektorat. A rekla vam je i tad? Znači ona je i tad znala, bez da je čula mišljenje stručne komisije, a i tad je znala kakva će politička presuda da bude, čestitam kako ste to uradili. Ja političke odluke, uvek sam razumeo odlično i nemam ništa protiv političkih odluka, a da se klanjam i poklanjam političkim ili politikantskim odlukama, ne pada mi na pamet, svoju karijeru sam izgradio boreći se protiv neistina', rekao je Aleksandar Vučić.

Naslovna fotografija: Fonet, Nenad Đorđević