Suđenje Zvezdanu Terziću; čeka se odgovor na zamolnicu

Nakon Istinomerove analize medijskog izveštavanja o ubistvu Demira Jukića, suđenju Zvezdanu Terziću, Ultra kopu, Agrobanci, kao i pitanja o tome šta se dogodilo s drogom koja je pronađena na „Marakani“ u akciji u kojoj je uhapšen Belivuk, stigli su nam i odgovori nekih od institucija kojima smo se obratili. Šta u beogradskom Višem tužilaštvu kažu o navedenim slučajevima, a šta piše u odgovoru postupajućeg sudije u predmetu “Terzić”?

Paralelno s akcijom hapšenja Belivuka i njegove grupe i višenedeljnim objavljivanjem detalja iz istrage, odvija se, barem sudeći po prorežimskim medijima, i tablodini raskol u SNS-u. Na naslovnim stranama, uz Dijanu Hrkalović i Slavišu Kokezu, mesto nalazi i “misteriozni” ministar koji bi, kako “saznaju” – da ruši predsednika. U poplavi scenskih efekata, u nekoliko navrata javno su postavljena i pitanja o aferama i istragama koje odavno tapkaju u mestu. Nekima od njih već smo se bavili u tekstu Zašto kažeš navijači, a misliš na…

Povezan sadržaj

Više tužilaštvo u Beogradu smo pitali da li ima pomaka u istrazi ubistva Demira Jukića. Zanimalo nas je i da li je zamenik tužioca preduzimao neke nove radnje u postupku protiv Zvezdana Terzića i da li je neko od dela zastarelo. Pitali smo VJT i da li su se zanimali za odnos Agrobanke i FK „Crvena zvezda“, da li su u bilo kojem slučaju postupali u vezi s firmom „Ultra kop“, ali i šta se dešava s narkoticima pronađenim na stadionu “Crvene zvezde” prilikom hapšenja Belivuka i ekipe.

“U vezi sa ubistvom Demira Jukića, obaveštavamo Vas da je predmet još uvek u fazi istrage i da Više javno tužilaštvo prikuplja dokaze u cilju otkrivanja učinilaca predmetnog krivičnog dela. Kada prikupljeni podaci budu dovoljni za donošenje javnotužilačke odluke, o tome ćemo obavestiti javnost”, navodi se u pisanom odgovoru koji smo dobili od Višeg tužilaštva u Beogradu.

 

 

A o drugim predmetima, pišu:

“U vezi sa suđenjem Zvezdanu Terzicu, obaveštavamo Vas da Višem javnom tužilaštvu još uvek nije dostavljen poziv za glavni pretres pred Višim sudom u Beogradu. Dana 31. 7. 2020. godine, od strane Višeg suda u Beogradu dostavljeno nam je obaveštenje da je u navedenom predmetu poslata zamolnica Ruskoj Federaciji, te da se još uvek čeka odgovor na zamolnicu.”

Povezan sadržaj
Milijana Rogač 2. 3. 2021.

Dodaju:

“U odnosu na ostale događaje koje ste naveli u Vašem dopisu, obaveštavamo Vas da ovom tužilaštvu nisu podnete krivične prijave, niti izveštaji u vezi sa navedenim događajima.

Zbog suđenja Zvezdanu Terziću koje se ne održava godinama, obratili smo se i Višem sudu u Beogradu, ali dobili smo kratak odgovor:

“Povodom zahteva (…) ovim putem Vas obaveštavam da po mom stanovištu u krivičnom postupku koji je u toku nema mesta davanja izjava koje se odnose na meritorno odlučivanje, napisao je predsednik veća, sudija Zoran Đorđević.

Iz Tužilaštva za organizovani kriminal još čekamo odgovore. Verovatno ne stižu da komuniciraju s novinarima dok traje konačni obračun s mafijom.

 

Naslovna fotografija:FoNet/Aleksandar Barda