Spori pomaci u pregovorima Beograda i Prištine

Danas je završena nova runda pregovora Beograda i Prištine. Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da nema izgleda da se postignu konačni dogovori o zajednici srpskih opština, ali da su tokom današnjih razgovora postignuti pomaci u skoro svim otvorenim pitanjima. Postignut je sporazum o osiguranju vozila koji će, po rečima Direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, znatno olakšati život građana. 

“Građani će uskoro moći da prelaze administrativnu liniju sa KiM u oba pravca bez plaćanja ikakve naknade za osiguranje” Blic, 23. 6. 2015. godine.

Podsetimo, nakon više meseci neizvesnih pregovora, uz posredovanje Evropske unije,  Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali su 19. aprila 2013. sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton istakla je tom prilikom da je sporazum za obe strane korak “kojim se udaljavaju od prošlosti i približavaju Evropi”. Vlada Srbije usvojila je sporazum u maju 2013.

Samo četiri od 16 sporazuma postignutih u Briselu između Beograda i Prištine su u potpunosti primenjeni, ukazuje izveštaj BigDeal-a, građanske inicijative za nadzor pregovora između Srbije i Kosova.

*