Snimak ne prikazuje pokušaj atentata na palestinskog predsednika već obračun policije i narko dilera

Viralni snimak od 7. novembra ne prikazuje pokušaj atentata na trenutnog palestinskog predsednika Mahmuda Abasa već sukob pripadnika policije i lokalnih dilera narkoticima na Zapadnoj obali.
Navodni atentat na palestinskog predsednika
Facebook/Printscreen

Tokom novembra, društvenim mrežama se proširio uznemirujući snimak pucnjave uz tvrdnju da je reč o pokušaju atentata na Mahmuda Abasa, predsednika Palestine.

U pojedinim objavama se pored navodnog pokušaja atentata tvrdilo i da iza akcije stoje CIA i Mosad, ali i da je jedan od Abasovih pratilaca ubijen. Dodatno, u opisima snimka na društvenim mrežama, korisnici pozivaju na praćenje „Putina i Turske za odgovor”, kako „mir više nije opcija”.

Printscreen facebook objave

Međutim, obrnutom pretragom ključnih kadrova iz snimka upotrebom alata TinEye, RevEye, Yandex Images i Google Lens — dolazimo do tačnog konteksta snimka „pokušaja atentata”.

Video je inicijalno objavila palestinska novinska agencija Khabar 24, 7. novembra, istog dana kada se snimak na društvenim mrežama proširio u pogrešnom kontektu.

Video je nastao na Zapadnoj obali, tačnije u palestinskom izbegličkom kampu Jalazoun, nedaleko od grada Ramalaha.

U agencijskom izveštaju, pak, nema reči o pokušaju ubistva palestinskog predsednika Abasa.

U opisu objave na mreži X agencija Khabar 24 se jasno navodi da je u pitanju prikaz oružanog sukoba pripadnika policije i kriminalne grupe navodno jednog od najvećeg dilera narkotika na Zapadnoj obali.

U izveštaju se dodaje da je tokom akcije hapšenja dilera i pucnjave, povređen načelnik policije Abdul Karim Kararieh iz Al-Fandakumiia.

Povodom širenja dezinformacija o viralnom snimku — tačnije, da video ne prikazuje pokušaj atentata na Mahmuda Abasa — obratio se i Talal Dveikat, portparol palestinskih bezbednosnih snaga.

U svom saopštenju na Fejsbuku od 7. novembra, Dveikat je naveo da je ime osumnjičenog kriminalca Bil Abu Asabu, kao i da je prilikom akcije hapšenja povređeno šest pripadnika policije, od kojih je jedan u kritičnom stanju.

Rezultati analize snimka i obrnute pretrage njegovih ključnih frejmova, pokazuju da je reč o obračunu palestinske policije i pripadnika kriminalne grupe, ne i pokušaj atentata na predsednika Palestine, Mahmuda Abasa.