Sineopsis pušenja

Poslednji Briselski dijalog, na temu Kosova, završen bez dogovora. Po našima, srpska strana je htela rešenja, ali, Druga strana nije želela da napravi iskorak. Gospodin premijer Vučić lično, posle 17 sati bez pauze pregovora, javio da smo Sve sačuvali, ali da Ništa nije potpisano. Naravno da je rešenje svima u interesu, reklo bi se, i ponajpre, vlasti obe strane u dijalogu, jer samo zahvljujući kooperativnosti na Kosovskom pitanju obe strane mogu da računaju na petice od međunarodne zajednice, i kad su druge, unutrašnje stvari, u pitanju. 

*
Delegacije Beograda i Prištine na sastanku u Briselu / Foto: FoNet

Kako stoje stvari sa Našu unutrašnju stvar znamo, sve blista. Nema dana da, sportski rečeno, ne zabijemo gol. Jako bila još jedna „Teška reč“, na tom „Pinku“, gde još jednom gostov’o Premijer. Prvi put sam gvirnuo na tu stranu, jerbo, prosto rečeno, ne bez zašto, imam averziju prema rijaliti ogoljenom marketingu, koji se proglašava za nacionalno i svako drugo dobro.

Šta se imalo vidi u tu našu „Tešku reč“, plate i penzije će garant biti povećane do kraja godine, biće pruga i puteva, stabilnost i progres su sinonimi za ovu vlast, raste i ono što nikad nije raslo… Javili se i gledaoci, penzioneri u više glasova zahvalili što su im smanjene penzije, svi imali jedinstvenu poruku, Svaka čast Vučiću. Gospodin Vučić svima i ponaosob zahvalio, rek’o da će tek biti što nikad nije bilo. Posle takve pogrom-predstave ostalo mi je da se upitam, da li je sa mnom sve u redu!

*
Printscreen / TV „Pink“

Zato evo nekih crtica iz tog mozaika uspeha i nezadrživog napredovanja. Kao što se zna, neophodna je racionalizacija, otpuštanje, u javnom sektoru, za to zadužena ministarka Kori Udovički. Kori javila da od septembra slede otpuštanja u javnoj upravi, do kraja godine 9000 višak. Onda javljeno da funkcioneri u državnoj upravi neće ostati bez posla u prvoj fazi racionalizacije, do kraja 2015, ni u drugoj fazi, oni će doći na red posle analize svih nivoa vlasti. Na sreću, neke lokalne samouprave počele same da se bave sa ovaj problem, iz Sjenice javljeno da imaju 20, a u Novom Pazaru 14 portira…

Izgleda da je Srbija mala za ovolike uspehe. Gospodin Palma, gazda od Jagodinu, otvorio Kancelariju Jedinstvene Srbije, kako mu se zove partija, u Paraliji, u prijateljskoj Grčkoj, kako bi bili servis građanima koji su na letovanju. A u Jagodini već sve svetsko. Otvoren veštački vodopad, najveći na svetu. Gospodin Palma samo rek’o: Od večeras će cela Evropa videti ovaj najlepši vodopad, a naš grad će biti najveći turistički centar u Evropi! Prisutni i koalicioni ministar Antić samo izjavio: Impresioniran sam.

*
Izvor: www.sumadijapress.co.rs

Da se nastavi sa ovim sineopsisom uspeha, da se poslužim rečju izvanrednog potpredsednika Skupštine, SNS gospodina Bečića, koji nije slučajno od konduktera stig’o do titule pečatiranog magistra nauka. Poskupela struja, čime su, po ministru Vujačiću, građani nagrađeni. Onima koji imaju nešto protiv, odgovorio: Manje pušite, pa ćete moći da platite struju. Niko ne pomenuo da je u EPS-u bar 10 000 ljudi višak. Ministar Antić zaokružio projekat: EPS od danas funkcioniše kao moderna kompanija! Da se u fusnotu stavi da Grčić Milorad, SNS pečenjar iz Obrenovca, koga turilo za direktora „Kolubare“, koja u tom EPS sistemu, pored plate i štatijaznam privilegija, ima biznis karticu za troškove reprezentacije na 2 055 000 RSD mesečno. Dakle, to je taj sineopsis pušenja.

Ima i da SNS gradonačelnik Niša, koji ima najveću platu među predsednici opština i gradova, javio da su šanse Niša kod investitora u malim platama radnika. Još će se sete da ukinu plate. „Amadesus bend“, koji „besplatno“ muzicir’o u SNS kampanji, posle susreta sa master Tomislavom, javio da ih je Predsednik odlikovao „u znak zahvalnmosti za humanitarni rad i umetnički doprinos svojoj zemlji“…  I nobelovac Ljosa bio zatečen vanserijskim Predsednikom. Posle susreta, ki u roman, im’o kaže: Nisam se susretao sa mnogo predsednika koji tako dobro poznaju kulturu i istoriju. Zaista sam očaran!

A Nikita Milivojević, pozorišni reditelj, ko da je sa drugog sveta, veli: Sve više ovu našu realnost doživljavam kao nestvarnu stvarnost. Čovek koji pokušava da nađe neku logiku u svemu tome, biva potpuno zatečen. Pod zatečenost da se upiše i pametovanje na društvenim mrežama, koje kaže: Ako ste vi naši, mi nismo svoji!

Autor je novinar nedeljnika „Vreme“.