Saga o preletačima, deo četvrti

SNS nastavlja da privlači najviše preletača – najčešće onih iz opozicije, ali i one koji su na vlasti upravo sa naprednjacima.
Ni šest meseci posle izbora ne smiruje se tlo u lokalnim sredinama – preleću čitavi odbori stranaka, neki se vraćaju svojim bivšim partijama, dok drugi šetaju iz jedne vladajuće stranke u drugu. Istinomer nastavlja da beleži ovakve slučajeve i ažurira interaktivnu mapu “preletača“ na lokalu.
Prelaskom mišem preko svake tačke možete videti broj preletača, koju su stranku napustili, u koju su stranku prešli ili koju su partiju podržali. Klikom na svaku od tačaka, možete pročitati više detalja. 
Naprednjacima u Žablju i Topoli priključili su se čitavi lokalni odbori Demokratske stranke Srbije. Prema pisanju medija, kolektivnom preletanju u Topoli prisustvovali su jedan stari član Izvršnog odbora SNS Zoran Babić i jedan novi član – Aleksandar Senić, koji je, takođe, letos preleteo u SNS zajedno sa još nekoliko odbornika u Rači.

Recept za preletanje – šest meseci u opoziciji
 
Jedan od čelnih ljudi trsteničkog SDS Stevan Đaković u opoziciji je izdržao svega šesti meseci, pošto je prethodno godinama bio na vlasti, kao predsednik i zamenik predsednika opštine.
 
Zajedno sa još četiri odbornika istupio je iz SDS i osnovao odborničku grupu „Za Trstenik pre svega“, posle čega su ušli u koaliciju sa naprednjacima.

“Posle 14 godina provedenih u vlasti, a posle samo šest meseci saradnje i posmatranja kako to Srpska napredna stranka radi imponuje da jedna ovakva grupa građana shvati, pre svega, koliko je Srpska napredna stranka državotvorna, koliko Srpska napredna stranka vodi računa o građanima na lokalu, na svakom lokalu, pa i u Trsteniku”, rekao je visoki funkcioner SNS Bratislav Gašić, koji je prisustvovao potpisivanju koalicionog sporazuma.

Đaković je rekao da im je želja da Trstenik vrate na mesto na kojem se nalazio decenijama – “znanjem, iskustvom, ali i ličnim kredibilitetom”.

 
Dakle, šest meseci je dovoljno da se shvati da je SNS u stvari bolje rešenje za građane Trstenika, barem one građane koji bi da se vrate na vlast – kako bi se u stvari Trstenik vratio tamo gde se nalazio decenijama, pošto za to nije bilo dovoljno vremena tokom prethodnih mandata na vlasti.
Napredno gašenje
Odbornička grupa SNS u Vršcu za proteklih šest meseci porasla je sa 20 na 28 članova. Najviše pridošlica je iz sada već ugašenog Pokreta Vršačka regija – Evropska regija – njih šest.
*
Ilustracija: Istinomer/Jelena Šušnjar (kliknuti za uvećanje)
Ovaj pokret je na izborima u aprilu osvojio sedam mandata i formirao vlast sa naprednjacima, da bi krajem septembra prestao da postoji.
Međutim, svi sem jednog odbornika Pokreta VRER ostali su na vlasti, jer su prešli u odborničku grupu SNS.
U međuvremenu su vršačkim naprednjacima “pritrčali“ i jedna odbornica Grupe građana Za bolji Vršac Snežana Rađenović, kao i odbornica SPS Milana Kopil, tako da SNS sada ima 28 od ukupno 45 odbornika u Skupštini grada Vršca.
Naprednjaci u koaliciji sa SNS
U Merošini “naprednjaci” preleću u SPS. Međutim, ako se zna da su to zapravo bivši članovi SNS, koji su pred izbore izašli iz stranke i oformili grupu građana “Naprednjaci Merošine”, onda su možda znakovi navoda suvišni. Tako socijalisti umesto početnih pet mesta u lokalnom parlamentu sada imaju 14 i pretekli su koalicione partnere SNS sa 10 mandata.

U SPS, međutim, kažu da pridošlice naprednjaci neće ugroziti koaliciju sa SNS.

“Najbitnije da dolaskom novih članova SPS ne želi da ugrozi koalicionu konstrukciju sadašnje vlasti, jer koalicija funkcioniše maksimalno dobro. Posebno jer je u tom delu većinski partner SNS koji to radi sasvim dobro”, kaže predsednik SPS u Merošini Miljan Đorđević. (Južne vesti, 6.10.2016. godine)

Istovremeno, ceo lokalni odbor bivšeg Senićevog SDS u Velikoj Plani prešao je u Pokret socijalista, dok se opštinski odbor Levice Srbije iz Vladičinog Hana “vratio starom jatu”, odnosno vratio u DS, odakle je i potekao.

Tako je za šest meseci nakon izbora najmanje 125 odbornika, ne računajući cele lokalne odbore stranaka, promenilo stranu – bilo da su prešli u drugu partiju, odborničku grupu ili su podržali većinu mimo odluke centrale stranke. Oko polovine preletača prešlo je u tabor naprednjaka.