S Vučićem uživo, od jutra do sutra

Predsednik se građanima obraćao uživo svakog drugog dana od oktobra 2020. do marta 2021. godine, a skoro svakodnevna obraćanja imao je u periodu od marta do kraja juna (29 u martu, 24 u aprilu, 29 u maju i 28 u junu). Proteklih godinu dana predstavnici vladajuće većine zauzeli su čak 93 odsto vremena u programu koji se bavi političkim akterima, dok su predstavnici opozicije bili predstavljeni u preostalih 7 odsto minutaže, neki su od nalaza Crtinog posmatranja medija proteklih godinu dana.

 

Izrazito neravnopravna zastupljenost vlasti i opozicije glavni je nalaz Crtine jednogodišnje postizborne analize sadržaja centralnih dnevnika televizija s nacionalnom pokrivenošću: RTS, Pink, Prva, Happy i B92.

“O vlasti se izveštavalo uglavnom neutralno (63 odsto) i pozitivno (37 odsto), dok su opozicioni akteri dominantno bili prikazani negativno (57 odsto vremena opredeljenog za njih)”, navodi se u saopštenju Crte.

 

Povezan sadržaj
Milijana Rogač 25. 12. 2020.

 

U proteklih godinu dana, dosledna je pojava velike zastupljenosti Aleksandra Vučića, za koga je bilo rezervisano 50 odsto ukupnog vremena posvećenog domaćim političarima.

Osim zastupljenosti u centralnim dnevnicima, “kontinuirano se beleži i veliki broj obraćanja predsednika Vučića uživo građanima, što putem direktnih uključenja sa različitih događaja, što kroz gostovanja u televizijskim emisijama”.

“Nalazi Crtinog posmatranja medija još jedan su pokazatelj da političkog pluralizma nema gotovo ni u tragovima u centralnim informativnim programima nacionalnih televizija, te da je građanima uskraćeno pravo na objektivno informisanje. Posredstvom medija stavovi građana formiraju se uveliko pre početka izborne kampanje i zato se mora uzeti u obzir medijska slika u dužem vremenskom periodu pre početka izborne kampanje, kako bi se moglo oceniti da li postoje uslovi za poštene i slobodne izbore”, saopštila je Crta.

 

Naslovna fotografija: Crta