REM o monitoringu predizbornog programa za desetak dana, kad se vrate sa odmora

Savet REM je ekspresno u aprilu odbacivao pritužbe stranaka da su diskriminisane u TV programu tokom kampanje, pozivajući se na izveštaj koji do dana današnjeg nije objavljen.
Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) tek za desetak dana, nakon što se pojedini članovi Saveta vrate sa odmora, razmatraće izveštaj o predizbornom programu, saznaje Istinomer. Tada bi, dva i po meseca po održavanju vanrednih parlamentarnih izbora, javnost mogla konačno da dobije reakciju jedne nadležne državne institucije povodom više nezavisnih analiza koje su utvrdile nesrazmernu zastupljenost vladajuće SNS i premijera Vučića u predizbornim programskim sadržajima na nacionalnim televizijama. Pitanje je zašto toliko čekamo imajući u vidu da je Savet tokom same kampanje već razmatrao nekoliko statističkih preseka kampanje za različite periode, što znači da izveštaji postoje i mogli su biti odavno objavljeni.
*
Sednica Saveta REM 6. aprila / Foto: PrintScreen

Podsećamo da je Savet  6. aprila saopštio da će izveštaj o zastupljenosti stranaka u kampanji objaviti tek nakon izbora kako ne bi uticao na tok izbora. Pri tom je podvukao i da za takvu odluku ima podršku i međunarodnih institucija Saveta Evrope i OEBS-a. Međutim, Gordana Janković iz OEBS-a je 23. juna na konferenciji posvećenoj indeksu održivosti medija, na pitanje Istinomera zašto su podržali takvu odluku REM, eksplicitno odgovorila: “Nisu dobili našu saglasnost za to”. 

Još jedna ozbiljna pukotina u radu REM-a na koju je Istinomer ranije ukazao, jesu odluke Saveta da u međuvremenu odbije pritužbe pojedinih učesnika na izborima (DS i Dveri) koji su se žalili na neravnomerenu zastupljenost u programskim sadržajima tokom kampanje. Ono što je paradoksalno, njihovi prigovori su prilično brzo odbačeni kao neosnovani uz stavku da se podnosilac pritužbe obavesti da će nadležne službe REM sprovesti opsežnu analizu programa u kampanji. 
*
Odluka REM povodom žalbe Dveri / Foto: PrintScreen

Na pitanje Istinomera upućeno Savetu REM pre mesec dana, kako je moguće da se Savet prilikom negiranja optužbi nekih partija da je SNS dobio nesrazmerno najviše prostora u predizbornom programu, poziva na analizu koju još niko nije video, sekretar REM Nenad Janković rekao je da su se stranke žalile samo na jedan period u kampanji. Kako je objasnio, prijava se odnosi na nekoliko dana na početku kampanje, a ne za ceo period, a nijedna stranka nije podnela prijavu nakon što su izbori održani. Drugim rečima, logika ovog tela je da ne možeš tvrditi da si diskriminisan ako si prijavu podneo na pola kampanje, a možda ti je tretman popravljen do početka predizborne tišine.

Dakle, po osnovu prijava političkih stranaka, Savet je ekspresno odlučivao pozivajući se na izveštaj koji niko nije video, ali je objavljivanje tog istog izveštaja ostavio za letnju sezonu, tri meseca nakon izbora, kada to malo koga više interesuje. Što je najvažnije kod tajminga, obelodanjivanje broja sekundi koje su dobile stranke do 24. aprila, nema sada nikakvog efekta na kvalitet izbornog procesa budući da su mediji već odigrali svoju ulogu kad je reč o promovisanju političkih aktera.
Činjenicom da se objavljivanje montoringa odlaže, Regulatorno telo daje povod da se po ko zna koji put u proteklih nekoliko meseci nađe na udaru kritike. Naime, kredibilitet i ugled ove institucije poljuljan je kada su izabrali nove članove UO RTS, a čije biografije stručna javnost ozbiljno dovodi u pitanje. Zamera im se i mlaka i zakasnela reakcija na neprimerene sadržaje u rjaliti programima, zbog čega se aktuelno odlaganje objavljivanja izveštaja o kampanji tretira kao ključni pokazatelj stanja u kojem se nalazi ova važna institucija. Pojedina medijska udruženja su reagovala i zbog njihove pasivnosti i ćutanju tokom poslenjih smena urednika na RTV. Sa druge strane, Savet REM radi u, blago rečeno, krnjem sastavu, jer mu već nekoliko meseci nedostaju čak tri od devet članova: predstavnik Vojvodine, NVO sektora i medijskih udruženja. Drugim rečima, ima tek neophodan minimum članova neophodnih za rad i donošenje odluka.
Odlaganjem svoje obaveze REM je još jednom demonstrirao godinama uvežbavano majstorstvo tumačenja zakona i propisa na način koji im omogućava da se uzdrži od vršenja sopstvenog posla, naročito kada rezultati tog posla ne ide u prilog vlastima ili krupnim igračima na našoj medijskoj sceni.