Rekonstrukcija Vlade: Ministarski top 5 za odlazak

Pregovori o rekonstrukciji Vlade su u punom toku. Svaki dan iznose se nove kombinacije i varijacije koje su više ili manje realne. Ne ulazeći u partijsku pripadnost, nedodirljivost ili nešto treće, već vodeći se obećanim, urađenim ili izrečenim, Istinomer predstavlja listu ministra koji su zaslužili da budu zamenjeni. 

Žarko Obradović
Favorit broj jedan Istinomera. Odlazak iz Vlade je zaslužio više puta u proteklih pet godina, ali fokusiraćemo se na skorašnje neuspehe.
Kao i prošle, i ove godine Ministarstvo prosvete nije uspelo da organizuje fer i poštenu maturu za sve.
Provalom i prodajom ispitinih pitanja dat je primer đacima da se prevara isplati, a da rad traži samo vreme i odricanje. Osim toga, u vetar je bačeno 17 miliona dinara koliko je Ministarstvo koštalo organizovanje ispita, dok o potrošenom novcu roditelja za pripremu đaka da ne pričamo. O funkcionalnoj nepismenosti najmanje trećine svršenih osnovaca drugi put.
Ovih dana obrazovanje je u fokusu i po korupciji. Prema „Globalnom barometru korupcije“ godišnjem istraživanju koje sprovodi Transparency international broj onih koji su dali mito u obrazovnom sistemu je 15 odsto, što je gotovo četiri puta više nego tri godine ranije. Ujedno, to je i ubedljivo najgori skor u regionu.
Ministar je nedavno bio suočen i sa velikim uličnom protestom naučnika, a primera radi Srbija je zemlja koja u nauku ulaže četiri puta manje nego susedna Hrvatska.
Samo jedan od ovih parametara bio bi dovoljan da odgovoran političar podnese ostavku. Na žalost, ministar Obradović ima drugačiju viziju odgovornosti ali, nadajmo se, ne još dugo.
Milutin Mrkonjić
Mrka pre roka. Još jedan državni službenik koji je već dugo na ministarskoj poziciji. I to bez dobrih rezultata. Sada već mitska izgradnja Koridora 10, svake godine sve više kasni. Prema poslednjim predviđanjima „stručnjaka“ biće završen 2016, iako je trebalo da bude gotov još pre tri godine. Kada će zaista biti završen ne zna se, ali se zna da je u 2012. godini izgrađeno 9,6 kilometra Koridora.
Osim problema sa drumskim saobraćajem, država plaća penale zbog nekorišćenja kredita za izgradnju železničke pruge na Koridiru 10. Istovremeno, ministar Mrkonjić najavljuje da će vozovi ići 160 na sat!
Posebna priča je Mrkina ljubavna afera sa folk pevačicom Anom Bekutom. Iako je privatni život intimna stvar svakog pojedinca, nameštanje tezgi/koncerata za ogromne honorare pa čak i kad su u pitanju humanitarne akcije daleko je ispod nivoa odgovornosti za jednog ministra.
O brojnim bahanalijama po kafanama i klubovima drugi put. 
Bratislav Petković
Još pre nego što je seo u ministarsku fotelju uzbudio je javnost najavom da ga zanima samo kultura sa nacionalnim predzankom, čime je već doveo u pitanje svoj legitimitet i autoritet.
Zatim je iz fotelje poručio da će doneti Strategiju, uskladiti Zakone i podzakonska akta kako bi funkcionisanje kulture bio održivo. Umesto toga dobijen je najmanji budžet u istoriji. Sa 0,62 odsto koliko se odvaja iz Nacionalnog budžeta, Srbija je četiri puta ispod evropskog proseka.
Ali to nije bio kraj skandalima. Zaposleni u ministarstvu pravili su liste podobnih i nepodobnih umetnika, da bi ljudi koji su šamarali po ministarstvu za nasilničko ponašanje umesto kazne bili nagrađivanji novim ugovorima.
Leto su obeležili skandali oko dodele sredstava Ministarstva. Tako su bez ikakve pomoći ostali veliki kulturni događaji poput jazz festival u Nišu, Oktobarskog salona, dok su na crkveno-istorijski spektakl Milanski edikt 313-2013 utrošeni milioni budžetskih para.
Posle navedenog, neispunjena obećanja o konačnoj rekonstrukciji Narodnog i Muzeja Savremene umetnosti mu dođu kao manje bitni detalji.

Goran Knežević

Ekonomista na mestu ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prošle zime bio je u fokusu zbog afere Aflatoksin. Zatrovano mleko je sa pravom je uzbudilo javnost. Međutim, čini se da je još više uzbudio način rešavanja problema. Posle svakodnevne klackalice izjavama da li je mleko zatrovano ili ne, doneta je odluka da se nivo dozvoljenog Aflatoksina u mleku udesetostruči.
Na taj način zatrovanog mleka, makar zakonski, više nije bilo, dok Vlada i ministar kao da nisu razmišljali o tome da li je zdravlje građana ugroženo i da takvo mleko nije moguće izvesti u bilo koju zemlju EU.
Valjda je bilo važno da niko od političara ne bude kriv, a kukuruz u kome se nalazi aflatoksin ionako ne može da se brani.
Milan Bačević
Imati snove je lepa osobina. Međutim, ako ti snovi mogu da naruše svet oko nas onda to i nije baš tako lepo. Jedan od takvih sanjara je i Milan Bačević, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja.
Njegov san, izgradnja kanala Dunav – Morava – Vardar zapretio je da trajno izmeni izgled moravskog sliva i pretvori ga u stotine kilometara dugačak betonski kanal.
Iaka bi realizacijom 12 milijardi dolara teške ideje Srbija zauvek ostala bez Morave kakvu poznajemo, uključujući biljni i životnjski svet, ministar Bačević troši vreme i novac poreskih obveznika na putovanja i sastanke sa potencijalnim investitorima. Šta više, bez obzira što je stručna javnost u najmanju ruku skeptična što zbog uticaja na okolnu, funkcionalnosti i neophodnosti izgradnje još nekoliko pratećih skupih infrastrukturnih projekata, ministar nastavlja da sanja svoj san i najavljuje i studiju izvodljivosti. Nadajmo se da taj san neće postati surova java.
Osim ataka na slivove reka, ministar se tokom svog mandata namerio i na Taru, najčistiju od svih planina u Srbiji. I to kako. Namerom da vadi rudu izuzetno otrovnog nikla. Ovaj najavljeni zločin prema prirodi i društvu kao da ne dopire do ministrovog osećaja odgovornosti prema građanima i prirodi jer ni hiljade novih radnih mesta nisu vredni potencijalnog uništenja.
 

vucic-dacic-dinkic 

To je lista prvih pet. Da se razumemo, kandidata je bilo još. Pre svega tu su najodgovorniji za vođenje Vlade: premijer i prvi potpredsednik, kao i ministar finansija i privrede koji je od 2000. godine zadužen za ekonomiju Srbije.
Ali o njima neki drugi put. Uskoro.