Radnici iz predgrađa teško do posla

Ulice sa znatno manjim brojem automobila, prazne autobuske stanice i prvi sneg obeležili su proteklo jutro u Beogradu, drugog dana bez javnog gradskog prevoza. Novinarka “Istinomera” razgovarala je sa trgovcima, radnicima obezbeđenja i zaposlenima u komunalnim preduzećima, koji su rano jutros išli na posao. Kao i prvog dana, većina se samoorganizovala sa kolegama. Međutim, od više njih smo mogli da čujemo za problem ljudi koji žive dalje, na obodu grada i koji nemaju pristup početnim stanicama koridorskih linija. A pojedini trgovci treba da smisle - šta da rade od 15 časova do prvih polazaka autobusa u popodnevnoj smeni.

Prvi sneg nije usporio jutros saobraćaj u centru Beograda. Nije iznenađujuće, s obzirom da na uobičajene scene, špica, buke i kolona vozila – nema. Za vreme koje smo proveli na ulicama, autobusi predviđeni za zaposlene su išli redovno, a u njima je bio tek poneko. Od Vukovog spomenika, do Trga republike, rano jutros na stajalištima su uglavnom bili zaposleni, koji su čekali nekog od kolega da ih poveze. Većina Beograđana sa kojima smo razgovarali zna za koridorske linije i satnicu, ali ipak, odlučili su se da “ne rizikuju”.

Pojedinim radnicima poslodavci su sami organizovali prevoz, kako bi u tačno dogovoreno vreme stigli do radnog mesta.

Jedan od naših sagovornika, zadužen da obezbeđuje objekat u centru grada, stigao je jutros linijom L11, a, kako kaže, inače koristi autobus 37.

“Nisam imao nikakvih problema, došao je na vreme, kako je i pisalo. Na ulazu moraš da pokažeš radni nalog, koji sam dobio od firme, i bus plus mesečnu karticu za zaposlene. Nije bilo gužve. Video sam da neki medicinski radnici imaju svoju legitimaciju oko vrata. Moja smena traje ceo dan i nije mi problem ovakav raspored i satnica. Ipak, mislim da ne mogu svi dobro da se uklope sa radnim vremenom”, rekao je naš sagovornik.

 

 

Upravo na taj problem ukazala nam je prodavacica čije radno vreme, prema novim merama Vlade tokom vanrednog stanja, traje do 15 časova.

“Dolazak mi nije problem, imam i bus plus i sve, ali ne znam šta da radim dva sata posle posla… Nemam gde da budem”, kratko je prokomentarisala.

 

*(Pre)slobodne tvrdnje jednog pulmologa

*Vazduh zagađen i bez saobraćaja

 

Još jedna poteškoća, za koju smo čuli jutros, zadesila je zaposlene koji žive u udaljenijim delovima Beograda.

“Vidim da prolaze autobusi na desetak minuta, što je odlično. Za sve koji mogu da ih koriste. Ali ja sam jutros došla prevozom koji mi je šef organizovao. Od sutra moram sama da se nalazim i ne znam šta ću. Ove linije što su uveli ne pokrivaju Lipovicu”, rekla je za Istinomer žena koja radi u maloprodaji.

Jutros smo čuli i za problem Mladenovčanina koji je morao da dođe svojim automobilom do posle. Iako koridorske linije povezuju Mladenovac sa centrom grada, ispostavilo se da je jutros veliki broj medicinskih radnika koristio ovaj prevoz, ako da nije bilo mnoo mesta za druge zaposlene. Do sledećeg radnog dana, nadaju se da će nadležni “pojačati” broj vozila.

 

Naslovna fotografija: Istinomer/Milijana Rogač