Prosveta protiv diktature: Besplatno školovanje za svu decu

Oko 300 učesnika protesta "Protiv diktature" podržalo je prosvetne radnike u Srbiji i zatražilo dostupno i besplatno školovanje za svu decu. Demonstranti su nosili transparente "Platiš, studiraš, ne radiš, odeš", “Šarčević parazit”, "Večerašnja ponuda - povoljan upis u prvi razred nakon učlanjenja u SNS", „Šetam s ponosom jer se stidim vas na vlasti“, Ne okrećite glavu, deca su u pravu” i “Kukavice kukaju, vitezi se bore, a deca smišljaju fazone i fore”.
Kolonu je predvodilo vozilo sa razglasom sa kog se čulo: “Ovo je zemlja za nas, „Buđav lebac“, „Maljčiki“, „Retko te viđam sa devojkama” itd. 
Demonstranti su vikali: „Vučiću, lopove“, „Kupi nam diplome, Nebojša“, „Av,av“ i „Što si takva slina, Nebojša“ dok su ispred RTS uzvikivali „Javna kuća Srbije“.
*
Početak protesne šetnje / Foto: Istinomer

Skup je počeo ispred Narodne skupštine u Beogradu gde se obratio profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i lider udruženja predsednika kućnih saveta koje se pobunilo zbog visokih komunalnih računa i poslovanja niških komunalnih preduzeća, Đokica Jovanović. On  je rekao da ova država 10 godina obrazuje mlade da ne misle kritički, a obrazovni sistem stvara ljude koji su dodatak procesima i mašinama. 

Znam mnoge siromašne porodice u unutrašnjosti koje ne mogu da školuju svoju decu – zato predlažem da obrazovanje mora biti besplatno. Obrazovanje je jedina ljudska vrednost koja raste deljenjem“, kazao je Jovanović i istakao da vlast i to hoće da „zgazi“. 

*
Transparent sa protesta / Foto: Istinomer

Nastavnik engleskog iz Kovačice Goran Herling ocenio je da vlast šalje poruku „batalite nauku i znanje, samo se učlanite kod nas”.

„Naše škole ne pripadaju nama građanima već strankama, i škole će vaspitavati decu za potrebe stranaka, a znate kakva nam je stranka“, kazao je Hering na šta su okupljeni počeli da uzvikuju „štrajk, štrajk”. 

On je pozvao prosvetne radnike da se i u narednim danima pridruže protestu studenata jer su starije generacije „zabrljale“ i „stvorile sadašnjicu koja ih tera iz zemlje“.
*
Transparent sa protesta / Foto: Istinomer

Student sociologije kojeg su organizatori predstavili kao Branko (24), u oštrom tonu je poručio da su „političarima puna usta da će biti bolje u budućnosti, a istovremeno ruše obrazovanje koje treba da stvori tu bolju budućnost”.

Kolona je od Narodne skupštine krenula ka Terazijama a potom preko Trga Republike nastavila Makedonskom do zgrade RTS-a u Takovskoj. Kolona je zastala ispred zgrade u kojoj se nalaze prostorije lista Informer pošto je jedan od organizatora preko razglasa obavestio učesnike da se tu  nalazi čovek zadužen za dezinformisanje i širenje govora mržnje u Srbiji. On je pozvao učesnike preko razglasa da Vučićeviću pošalju poruku „Vrati konju glavu, Dragane“, što su okupljeni odmah prihvatili.
Kolona je uz zvuke pištaljki i parole prošla Makedonskom ulicom da bi ispred RTS na minut zaćutala i položila cveće na ulazu u javni servis, u znak sećanja na radnike RTS koji su poginuli u NATO bombardovanju. Odatle je kolona produžila do Vlade Srbije.
Skup su podržali Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Forum beogradskih osnovnih škola.