Preko strančice do Brankice

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo predložiće Narodnoj skupštini da Brankici Janković omogući još jedan mandat na funkciji Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Nema, dakle, iznenađenja, ali ostaje čuđenje što je procedura bila ovijena takvom tajnovitošću? Znaju li predsednica nadležnog odbora i bivša/buduća poverenica zašto?

Uzmimo na primer da sam ja državljanka Srbije, diplomirana pravnica koja se deset godina bavi ljudskim pravima i smatram da imam visoke moralne i stručne kvalitete. Zamislimo da sam idealan kandidat za Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti, ali ne poznajem nikoga ko je narodni poslanik i član neke poslaničke grupe. Kako ću ja da saznam da je 12. novembra predsednik Skupštine Srbije obavestio poslaničke grupe da pokrenu postupak izbora Poverenice čiji mandat je istekao još 27. maja?

Povezan sadržaj
Siniša Dedeić 23. 11. 2020.

Nikako. Kako ću onda da se nametnem, kako će javnost da sazna za mene, kako će nevladine organizacije da me podrže? Nikako. Ima li neke javne rasprave, nekog predstavljanja plana – možda imam fenomenalan plan? Ima, na sednici Odbora, kad te predloži neka stranka. I krug je zatvoren.

Predsednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Jelena Žarić Kovačević objasnila je u izjavi za Istinomer da se sve najave sednica nalaze se na sajtu skupštine, kao i da „apsolutno ne stoji kritika da je odbor trebalo da objavi ime kandidata, jer odbor na to nije obavezan“.

„Ako želite da budete poverenik, mora da vas kandiduje poslanička grupa, prosto takva je procedura, tako je po zakonu, tako je po poslovniku Narodne skupštine. Meni je žao što kritike često dolaze zbog neupućenosti, jer svaki građanin ili novinar ima pravo da postave pitanje sekretarijatu skupštine i odbor će im odgovoriti“, rekla je Žarić Kovačević, uz objašnjenje da je to način kako se dobijaju i informacije o pokrenutoj proceduri za izbor nezavisnih tela.

Ona je dodala da je odbor je sazvan “transparentno”, a ne tiho, i u petak su svi mogli vide šta će biti na dnevnom redu, sednica je bila otvorena i novinari su mogli da je prate.

Povezan sadržaj

„Procedura je poštovana, a ako neko hoće da menja proceduru moraće da je menja na način na koji je ta procedura i doneta“, rekla je Žarić Kovačević za Istinomer i ponovila da se osam dana posle poziva, samo poslanička grupa “Aleksandar Vučić za našu decu” javila s predlogom.

Kako je tekla ta procedura pitali smo i kandidatkinju za poverenicu, Brankicu Janković. Kako je ona znala, ko je pozvao, ko je obavestio?

„Pozvao me odbor, a prethodno sam razgovarala s predsednikom poslaničke grupe, jer kako će me inače predložiti? Oni smatraju da su moji rezultati u prethodnom periodu bili takvi da bi hteli da me predlože ponovo“, rekla je Brankica Janković.

Ona je pojasnila da je o početku procedura bila obaveštena i iz službe Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, jer je ta institucija od isteka njenog mandata teško funkcionisala i gotovo bila u blokadi, jer poverenik nema zamenika.

Poslanička grupa (AVZND) me pitala da li bih htela da nastavim taj posao jer smatraju da mogu. Ja sam potpisala izjavu da sam spremna da budem kandidat i onda me odbor pozvao da predstavim program“, rekla je Janković.

Ona je danas program i predstavila, najavila da će nastaviti da se bavi unapređenjem prava građana i građanki jer je diskriminacija najveća po osnovu invaliditeta, pola i starosne dobi. Bilo je i poslaničkih pitanja o kulturi, zaradama žena, govoru mržnje i pritiscima koje na nezavisne institucije vrši opozicije. Socijalistička partija Srbije pohvalila je predlog naprednjaka, a za Brankicu Janković je na odboru glasao i Šapićev SPAS.

Predlog je upućen u proceduru po hitnom postupku i očekuje se da poverenica u najkraćem roku počne da radi u punom kapacitetu.

Povezan sadržaj
Mirjana Nikolić 9. 11. 2020.

I sve jeste po poslovniku i po zakonu. Za neke buduće skupštinske sazive kao napomena nek posluži ovaj primer da Skupšina može da radi transparentnije i kad se to od nje ne zahteva striktno.

Možda je Brankica Janković najbolja kandidatkinja, (na njen rad u prethodnom mandatu čak nije ni bilo većih pritužbi), ali zar nije – makar kad je o nezavisnim telima reč – prirodnije da je pojavi više kandidata, da kažu šta imaju, da predlažu, pa će većina svakako birati svoga. Ili da se zakonom propiše da konkurs bude javan, otvoren, da se ljudi prijave, da se zna ko se prijavio, pa neka poslaničke grupe biraju koga će da predlože.

Ovako se postupkom koji podrazumeva da neko iz partije pozove nekog uglednog pravnika i predloži ga za nezavisnu funkciju donekle bačena senka na izbor kandidata, odnosno kandidatkinje čak i ako to ona možda nije zaslužila.

 

(Tekst je nastao u saradnji sa inicijativom Otvoreni parlament)