Poslanici: Vučić je motor razvoja Srbije

Set zakona iz oblasti finansija, jedan iz zaštite životne sredine i izmene jednog člana Zakona o muzejima razmotreni su i usvojeni prošle nedelje u Skupštini Srbije. Kako se u skupštinskoj sali moglo čuti - predsednik Vučić je bio u pravu. Ekonomski rast biće veći od očekivanog i iznosiće najmanje sedam odsto. "Za ove dve godine, doba najveće ekonomske krize ikada i pandemije korona virusa, Srbija će biti među top tri najbolje zemlje u Evropi kada je ekonomski rezultat u pitanju", izjavio je ministar finansija Siniša Mali u parlamentu, a za njim horski ponovili skoro svi poslanici koji su se javili za reč.

 

Ali prvo o ministru.

 

Ministar finansija iz Pandorinih papira 

 

Ministar finansija Siniša Mali došao je da poslanicima predstavi set zakona o porezima i zajmovima, ali je novinarska vest tog dana bila njegova izjava da „novinari lažu“, da on nije nikad imao ofšor firme, i nije vlasnik čak 24 stana u Bugarskoj. 

Naime, novinari KRIK-a iz Srbije su u okviru „Pandorinih papira“ (do kojih je došao Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) u Vašingtonu, i koji obuhvataju 12 miliona dosijea kompanija koje nude ofšor usluge), analizirali dokumenata koja pokazuju da je ministar finansija Srbije bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. To nije ni trebalo da bude tema Skupštine na način na koji se o njoj govorilo.  

 

Pozornica za odbranu

 

Međutim, ministar je mimo uobičajene prakse u poslednjem trenutku sazvao konferenciju za novinare u skupštinskom holu pre početka zasedanja. On jeste pričao o zakonima, ali je znao da novinari nisu došli da ga pitaju o fiskalnoj kasi.

„Zamolio bih one koje se bave tom temom samo da prestanu da lažu jer to što rade nema nikakvog smisla. Tako mogu da kažu da imam 240 stanova, ili 2.400 stanova, nikakve razlike nema. Ja imam jedan stan koji sam uredno prijavio i u koji 10 godina zaredom idem sa decom na letovanje“, rekao je Mali novinarima u Skupštini Srbije. Mali nije propustio priliku da iznese niz optužbi na račun lidera opozcije, te da u drugi plan baci zakone koje je tog dana predstavljao u skupštini.

Narodni poslanici se ni ovog puta nisu ostvarili u svojoj ulozi da nadziru i kontrolišu rad Vlade. Ni oni ministru nisu postavljali pitanja, niti je pokrenuta inicijativa za njegovo saslušanje u parlamentu.  

 

Povezan sadržaj
Tim Istinomera 12. 10. 2019.

 

Kad je tu Mali, poslanici hvale Vučića

 

Zakoni nisu mnogo zanimali ni same narodne poslanike. Postalo je uobičajeno da se govori prilagode temi samo u prvoj rečenici. Evo i na primeru prošlonedeljne teme o olakšicama pri plaćanju poreza. Na početku su poslanici iskazali podršku zakonu kao dobrom koraku u unapređenju poslovanja. I napravili  šlagvort da dalje govore o opštem boljitku „koji nam je omogućio naš predsednik Aleksandar Vučić“

Evo samo par citata, imena aktera nebitna, svi su u istoj poslaničkoj grupi.

“Ukoliko vam se ne sviđa politika Aleksandra Vučića, a ne sviđa vam se zato što vam je onemogućeno da i dalje pljačkate svoj narod i državu, bar se zapitajte kakvu poruku šaljete svojoj deci.”

“Put Srbije koji je trasirao Aleksandar Vučić su dali ogromne rezultate. Zahvaljujući takvoj politici, upravo građani Srbije su među prvima u svetu imali švedski sto kada je u pitanju izbor vakcina.”

“Ova Vlada i naš Siniša Mali, ministar finansija, izvrsno rade, na čelu sa našim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.”

“Na našu veliku radost ova epoha će biti zapamćena. Da, kao epoha Aleksandra Vučića. To je ona jedna jedina istina. Rad i samo rad.”

“Ovi rezultati kada je u pitanju ekonomija smetaju ljudima koji ne podržavaju politiku, ne samo Aleksandra Vučića, nego Srbije i oni direktno urušavaju interese Republike Srbije.”

“Motor ubrzane modernizacije Republike Srbije je naš predsednik Aleksandar Vučić.”

 

Povezan sadržaj

 

Kad je tu ministarka Irena, poslanici hvale po malo i nju

 

I kad su tema bili ostali zakoni, ton je ostajao isti. Evo ilustracije iz rasprave o Zakonu o zaštiti od buke: 

“Dakle, mi donosimo zakone, borimo se i stvaramo od Srbije što bolje mesto za investicije, za što bolji kvalitet života naših građana, za što bolju životnu sredinu i polako, korak u korak, po sve više parametara mi možemo da idemo u korak i sa najrazvijenijim zemljama Evrope i sveta, zahvaljujući mudroj, odgovornoj, državotvornoj politici predsednika Aleksandra Vučića.”

 

 

Šampion nezainteresovanosti

 

Ministar  za brigu o porodici i demografiju, Ratko Dmitrović, definitivno je pobednik u najkraćem predstavljanju zakona ikada. On je naime pročitao dve rečenice izmena Zakona o muzejskoj delatnosti. Njegova druga rečenica bila je od kada će se zakon primenjivati. Ministar nije objasnio čak ni o kakvoj promeni je reč, pa se u kasnijoj raspravi saznalo da je reč o proceduralnoj promeni pri izboru direktora muzeja. Uostalom to nije ni bilo važno. Čitava rasprava tog dana svela se na odbranu predsednika  Vučića i njegovog brata Andreja koje, kako kažu poslanici, opozicija optužuje za veze sa kriminalom.

I na kraju, stvaranje kulta predsednika koje se godinama sprovodi u skupštini sada je otišlo još jedan korak dalje. U Srbiji se stvara kult predsednikove majke. Evo samo još jednog citata iz rasprave o muzejskoj delatnosti.

“Kada smo kod kulture, ne mogu a da ne spomenem prethodna dešavanja i da kao majka, ćerka, žena ne pružim punu podršku kulturnoj pristojnoj i dostojnoj poštovanja ženi, koja svojim ponašanjem u svoje ime nosi epitet jedne od najvećih dama u Republici Srbiji, majci predsednika Aleksandra Vučića, gospođi Angelini Vučić.”

 

Za narednu nedelju najavljeni su godišnji izveštaji nezavisnih tela. Ne znamo kako će za njih biti zaslužan predsednik države ili njegova majka, ali očekujemo poslaničku kreativnost.

 

(Tekst je nastao u saradnji sa inicijativom “Otvoreni parlament”)

 

Naslovna fotografija: Ilustracija/Narodna Skupština Srbije, Istinomer/Zoran Drekalović