Poslanici ćutanjem podržali kolege koje slave Mladića

Dva dana zasedanja o zakonima koji su već zaboravljeni, jedno javno slušanje posle kojeg predlog budžeta nije ništa jasniji, nekoliko protokolarnih sastanaka, besomučno zahvaljivanje predsedniku kao bedemu od svakog zla, začinjeno veličanjem ratnog zločinca. Prošle nedelje je stvarno bilo mučno pratiti rad Skupštine Srbije. Toliko, da smo počeli da zamišljamo paralelnu stvarnost.

Ne računa se govor u četiri zida

 

„Dame i gospodo narodni poslanici, poštovana ministarko Čomić, poštovani predsedavajući gospodine Tvrdišiću, želim kao narodni poslanik da se ogradim od izlaganja kolege Banđura i da kažem da ne voli čitav srpski narod Ratka Mladića, kao i od govora kolege Atlagića koji kaže da je Mladić srpski heroj. Kao poslanik sa liste Aleksandar Vučić Za našu decu želim da istaknem, da ako je ljubav prema ratnom zločincu i opravdanje njegovog dela uslov da budem na važoj poslaničkoj listi, ja ne želim da na njoj budem pred sledeće izbore. Hvala“.

Povezan sadržaj
Mirjana Nikolić 8. 11. 2021.
Mirjana Nikolić 11. 10. 2021.

Ovaj zamišljeni govor nije se čuo u Narodnoj skupštini, a morao se čuti. Nisu ni reč rekli čak ni oni čiji je stranački kolega bacao belu farbu po muralu. Ne očekuje se ovo od bezimenih polaznika naprednjačke akademije mladih lidera koji teško sriču i ono što im je napisano i kojih se stari naprednjaci, verujte mi na reč, stide. Ali da se među 250 poslanika ne nađe ni jedan da demantuje sveopštu ljubav prema osuđenom ratnom zločincu, to će se izučavati jednom u budućnosti, kada neko bude pitao oca ili prababu – šta si radio kad su tvoje kolege rekle da Srbi vole Ratka Mladića, da on nema nikakve veze sa zločinima i da je „završio u Hagu zato što je ponizio NATO vojsku“. I ne računa se šta ste pričali po hodinicma, samo ono što je ušlo u stenografske beleške. 

Vučić, ipak, broj jedan

 

Nema tog generala niti murala, ni farbe ni razlupanih jaja koji će sa trona skinuti temu nad svim temama – Aleksandar Vučić je razlog našeg postojanja. Namerno nećemo navoditi imena poslanika, jer su svi sa iste liste, već samo citate.

„Dragi građani, hajde da pratimo politiku predsednika Aleksandra Vučića, a ne politiku štetočina sa činom ‘muž od svastike Borisa Tadića’.”

“Šta ostaje iza predsednika Vučića? Iza predsednika Vučića ostaje uspravljena Srbija, ostaje vakcinisana Srbija. Iza predsednika Vučića ostaje Srbija koja proizvodi vakcine. Iza predsednika Vučića ostaje sačuvana i izgrađena Srbija. Iza predsednika Vučića ostaje spasena ekonomija i činjenica da je spasao Srbiju od bankrotstva.”

„Zaboravili su da je sada na čelu Srbije nepremostiv bedem svima koji bi prodali Srbiju za šaku dolara, nepotkupljiv i nepokolebljiv streptomicin za svakoga ko bi narod Srbije opet povukao u mulj u kom smo nekad bili.”

“Mi smo spasili, Aleksandar Vučić je spasio i Smederevo, i Železaru i RTB Bor, kao što je u poslednjih nekoliko godina celu Srbiju povezao infrastrukturno.”

„Sada je naspram tih dokazanih lopova Aleksandar Vučić i mogu samo da plaču pred vratima stranih ambasada i albanskih lobista i tajkuna, da besomučno prete deci i Srbiju ponižavaju, priželjkujući krvoproliće na ulici. Sve su to dokazi njihove nemoći.“

„Sve što je usmereno protiv Srbije, srpskih nacionalnih interesa, to dobija podršku i prostor kod Đilasovaca, kod njihovih medija i zato ne treba ni da čudi zašto vode besomučnu kampanju 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji protiv Aleksandra Vučića, jer upravo je on taj, najsnažniji branitelj ili branilac srpskih nacionalnih interesa.”

“Živeo predsednik Aleksandar Vučić, živeo Borski upravni okrug, živela pristojna Srbija!”
„Živeo predsednik Vučić. Živela Srbija. Živeo srpski svet. Hvala vam.“

 

Najavljene brojne aktivnosti

 

U Skupštini je ove nedelje održano Javno slušanje o predlogu državnog budžeta za narednu godinu i predstavljen je završni račun za 2020. Godinu. Predsednik Skupštine Ivica Dačić najavio je da će se do kraja godine stvoriti svi preduslovi i doneti potrebni zakoni kako bi se referendum o promeni ustava održao sredinom januara sledeće godine. Dodao je da će poslanici, kao i prošle godine, u plenumu razmatrati Izveštaj Evropske komisije.

O tom izveštaju bilo je reči i na sednici Odbora za evropske integracije, posle koje se u skupštinskom holu novinarima obratio šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Emanuele Žofre. On je rekao da Skupština Srbije ima ključnu ulogu u sprovođenju reformi i Ustava i izbornog procesa. Očekuje da će biti primenjene sve preporuke i mere koje su utvrđene u okviru međustranačkog dijaloga kao i preporuke OEBS-ove ODIHR kancelarije, kako bi izborni proces bio “inkluzivan i participativan “.

Predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač, saopštila je da će zaključci sednice biti upućeni u skupštinsku proceduru za petnaestak dana. Nije krila da je cilj ovog posla “otvaranje jednog ili u najboljem slučaju dva klastera“ do kraja godine.

Do kraja godine menjaće se i zakon o izboru narodnih poslanika, budžet će biti usvojen na vreme, baš kao i predlog izmene Ustava. Nema opozicije, nema problema, kako se niko ranije nije toga setio?

 

Naslovna fotografija: Ilustracija, foto: Istinomer/Zoran Drekalović