Politički poziv Skupštini da razreši ombudsmana Jankovića?

„Ko ga napada? Mi nemamo problem sa tim da čovek izlazi sa drugačijim političkim stavovima. Mi to poštujemo, svako u našoj zemlji ima demokratsko pravo da izražava drugačije političko mišljenje. Niti ga smenjujemo, niti ga ko dira. Neka čovek radi svoj posao kako misli da je najbolje, a građani su ti koji će o svakom od nas da sude“. Ovako je premijer Vučić reagovao na pitanje novinara da li će zaštiti ombudsmana Sašu Jankovića od učestalih napada pojedinih medija, nevladinih organizacija, nekoliko ministara, ali i predstavnika Srpske napredne stranke. Ukoliko je, inače uvek dobro obavešteni, premijer Vučić propustio da u poslednje vreme prati medije teško je pretpostaviti da su „sukobi“ Jankovića i vlasti u poslednjih godinu dana izbledele iz premijerovog sećanja.

Saša Janković

Prošle nedelje je nekoliko poslanika Srpske napredne stranke isticalo da je najnoviji izveštaj o stanju ljudskih prava u Srbiji u 2014, koji je sačinio zaštitnik građana, ispolitizovan i zatražena je njegova ostavka. Ovih dana dnevni list „Informer“ zahteva ostavku ombudsmana navodeći da je u Jankovićevom stanu 1993. iz njegovog pištolja, za koji nije imao dozvolu, jedan prijatelj izvršio samoubistvo.

Vršilac dužnosti šefa Misije OEBS u Srbiji Majkl Ujehra kazao je danas da je ta međunarodna organizacija „zabrinuta zbog kampanje koja se vodi protiv institucije i ličnosti zaštitnika građana Saše Jankovića“.

„Nezavisne institucije, odgovorni mediji, transparentna vlast koja deluje u skladu sa vladavinom prava, kao i odgovorna policijska služba su fundamentalni elementi za funkcionisanje svakog demokratskog sistema. Neodgovorno izveštavanje, uključujući i namerno korišćenje neproverenih tvrdnji, glasina i insinuacija, kao i odsustvo analitičke debate unutar institucija, podrivaju poverenje građana u njihovu vladu, kazao je Ujehra“.
Tanjug, 21. 4. 2015. godine

Dopisnik Radija „Slobodna Evropa“ javlja da su zvaničnici u Briselu informisani o napadima na zaštitnika građana i smatraju da će to imati negativne implikacije na poglavlja 23 i 24.

“Razgovarao sam sa nekoliko zvaničnika Evropske unije koji su mi izjavili da su savršeno svesni nasrtaja i pritisaka na Jankovića. Još uvek nije izvesno da li će komesar Johanes Han to pitanje otvoriti kada se sretne sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Ali, Han je o tome informisan.”
Radio Slobodna Evropa, 21. 4. 2015. godine

Aleksandar Vučić

Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku smatra da je premijer govoreći da su „građani ti koji će svakom da sude“ to kazao „u cilju namernog dezinformisanja javnosti“.

„Premijer je u ovoj izjavio izneo dve neistine. Niti građani imaju šta da se izjašnjavaju o radu zaštitnika građana, niti Janković iznosi političke stavove. To mu je zakonima zabranjeno. Takvo dezinformisanje javnosti od strane premijera bi bilo politički u redu da je on samo predsednik SNS, međutim on je predsednik Vlade i sa tog stanovišta ovakve izjave su ozbiljan udar na institucije i vladavinu prava“, kaže Popović za Istinomer.

Centar za praktičnu politiku je inače pokrenuo Apel upozorenja demokratskoj javnosti u kome se izražava podrška Saši Jankoviću, a apel je do sada potpisalo oko hiljadu i po ljudi. 

Pravnica dr Vesna Rakić Vodinelić za Istinomer kaže da je ovo sigurno „politička izjava o jednom nepolitičkom radu“ i dodaje da je moguće da će se ovo sve završiti kao lični obračun premijera sa zaštitnikom građana.

„U našem izbornom radu se ne može građanima pripisati odgovornost za ocenu rada ombudsmana. Budući da premijer nije zadovoljan radom zaštitnika građana meni sve ovo izgleda kao politički poziv Skupštini da razreši Sašu Jankovića. Pokušavala sam da iz izjava ombudsmana utvrdim da li on drži stranu nekoj političkoj opciji, ali to zaista nisam mogla da pronađem. Zašto su pravne činjenice neprijatne za našu vlast? Pa zato što oni baš i ne obraćaju pažnju na vladavinu prava“, smatra Vesna Rakić Vodinelić.

Hronologija sukoba

U poslednjih godinu dana u više navrata predstavnici vladajuće SNS veoma oštro su govorili o zaštitniku građana, naročito nakon što je on kritikovao rad pojedinih ministra, ali i premijera. Istražujući postupanje vojnih policajaca koji su bili u pratnji Andreja Vučića prilikom sukoba sa Žandarmerijom na Paradi ponosa u oktobru prošle godine, Janković je ušao u javnu polemiku pre svega sa ministrom odbrane, Bratislavom Gašićem koji je tvrdio da Jankoviću ne može dostaviti sva tražena dokumenta u vezi sa ovim slučajem “bez odobrenja Tužilaštva”. Nakon nekoliko nedelja rasprava o zakonskim ovlašćenjima, ali i pritiska javnosti, tek početkom marta su stigla prva dokumenta VBA o ovom slučaju što omogućava zaštitniku da nastavi rad na kontroli i utvrđivanju eventualnih propusta u radu na štetu građana.

Bratislav Gašić

Zbog polemike sa ministrom Gašićem i pojedinim bezbednosnim službama, odgovor je stigao i od narodnog poslanika Vladimira Đukanović koji je izjavio da Janković „podriva sistem“, „u sprezi sa tajkunima čini sve da destabilizuje našu otadžbinu“, da je „Tadićev sluga“, ali kako se navodi u saopštenju NUNS-a, i izneo “brojne lične uvrede na račun Jankovića i članova njegove porodice”.

Narodni poslanik SNS-a Aleksandar Jovičić izjavio da Janković “predstavlja sramotu, a ne zaštitu za građane Srbije”, a onda se ovakvim navodima pridružuje i nevladina organizacija Istraživački centar za bezbednost i odbranu koja u svom saopštenju izražava “zabrinutost zbog najnovijih izjava zaštitnika građana Saše Jankovića u kojima komentariše rad premijera, Vlade i njenih članova i pozvao ga da prestane da se bavi politikom”.

Zaštitnika građana kritikovao je i ministar policije Nebojša Stefanović. Reagujući na objavljivanje fotografija sina Aleksandra Vučića na jednom internet sajtu, Stefanović se zapitao kako se to „zaštitnik građana uvek pronalazi da nije nadležan kada mu to odgovara ili da je nadležan i tamo gde nije. Očigledno mi je da se sve vreme ponaša kao ostrašćeni pripadnik bivšeg režima i stranke koja ga je i predložila za funkciju zaštitnika građana. Nadam se da zbog lično iznetog mišljenja neću biti izveden na streljanje, jer sam se usudio da kritikujem Sašu Jankovića“. (Danas, 19. 3. 2015. godine)

*

Stefanović i Janković su i ranije polemisali o nadležnostima Zaštitnika građana. U oktobru prošle godine, posle incidenata tokom utakmice između Srbije i Albanije, ombudsman je pozvao ministra unutrašnjih poslova da “osigura efikasniji i zakonitiji rad MUP-a u pogledu zaštite nacionalnog dostojanstva svih građana Srbije i nesmetanog odvijanja sportskih događaja, zaštite lične i imovinske bezbednosti građana albanske nacionalnosti”. On je tada kazao da je “tokom proteklih dana načinjena najgrublja uvreda nacionalnog dostojanstva građana Srbije. Na istom događaju javno je izrečena gruba uvreda predsedniku Vlade Republike Srbije, a ministar Stefanović je za to okrivio RTS”. Nakon ovoga, Stefanović je odgovorio da sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama reguliše redarska služba na stadionima.

“Istovremeno, nije mi u potpunosti jasno, u kom svojstvu, Saša Janković pominje RTS, pošto nije zaštitnik RTS, već zaštitnik građana. Ni u jednom trenutku nisam pominjao da su krivi novinari ili snimatelji, što je zamena teza, već sam tražio reakciju RTS na dva puta ponovljen propust u direktnom prenosu RTS kada je brutalno vređan premijer naše zemlje”, rekao je tada Stefanović.

Takođe, u januaru ove godine ombudsman Janković je saopštio da je podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave Vojne policije zbog napada na pripadnike Žandarmerije, koji su se tokom Parade ponosa u Beogradu, 28. septembra prošle godine, sukobili sa četiri osobe, od kojih su dve braća premijera Srbije i gradonačelnika Beograda. Ministar Stefanović je tvrdio da ne postoji dokument Sektora unutrašnje kontrole, što je demantovao zaštitnik građana.