Pećo: Osećam se uplašeno i ugroženo

Novinarki Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK Dragani Pećo juče je obijen stan. U stanu je sve ispreturano, ali ništa od vrednosti nije izneto. U pisanom intervjuu za Istinomer Pećo kaže da je uplašena i podseća da su policiji prijavljene pretnje koje je dobila još prošle godine preko društvenih mreža, ali da taj slučaj još nije dobio epilog.

Šta mislite šta stoji iza obijanja vašeg stana? 

Ne znam još šta i ko stoji iza ovoga. Insistiramo da policija što pre reši slučaj.  Činjenica je da se bavim istraživačkim novinarstvom što bi ovaj slučaj trebalo da stavi među prioritete.
Da li ima bilo kakvih novih informacija od policije? 
Nemamo nikakvih novih informacija od policije. Ono što bih napomenula je da je veoma čudno što je danas, dan nakon obijanja mog stana, MUP izdao saopštenje kako se u Beogradu u toku jednog dana dogode tri-četiri provale i krađe u stanovima i da su njihovi izvršioci najčešće amateri, narkomani. U tom saopštenju ne pominje se slučaj koji se meni desio, ali je vrlo čudno da MUP takvo saopštenje izdaje baš danas. Zbog toga verujem da se ovim želi unapred relativizovati moj slučaj ili da se unapred pretpostavlja i zaključuje šta stoji iza provale u moj stan, a da ceo slučaj još nije ni rešen. To je zabrinjavajuće. Sramota je što je veći broj medija prećutao ono što se desilo meni, ali su zato s druge strane preneli ovo saopštenje MUP-a.
Da li je nešto odneto iz stana, odnosno šta mislite da je neko tražio? 
Nismo primetili da je nešto uzeto iz stana. Bukvalno je sve ispreturano. Sve stvari povađene, a da ništa nije odneto iz stana.
Da li možete to da povežete sa nekom od priča na kojima radite ili na kojima ste radili? 
Ne želimo da bilo šta insinuiramo, samo zahtevamo od državnih organa da što pre nađe počinioce. Država mora da pokaže spremnost da reši ovaj slučaj. 
​Da li se osećate ugroženo?
Da, i uplašeno i ugroženo. Jednostavno je zastrašujuće ono što se desilo. Provaljeno je u stan i bukvalno sve ispreturano. Ono što nas brine su neki detalji koje smo primetili, a to je da je na primer svo đubre iz kante izbačeno, a nejasno mi je zašto bi lopovi to radili. Drugo, laptop i telefon koji su bili u stanu nisu odneti. Moj poslovni laptop i sve druge stvari u vezi sa poslom nisu bile u stanu i u tom smislu nijedno istraživanje, kao ni izvori, nisu ugroženi. 
U kakvom su položaju danas novinari i mediji koji se bave istraživačkim novinarstvom?
Novinari i mediji koji se bave istraživačkim novinarstvom su u sve težem položaju. Uslovi pod kojima novinari rade su sve teži. Podsetiću na primeru našeg rada da ovo nije prvi put da imamo probleme. Prošle godine u ovo vreme dobila sam pretnje na društvenim mrežama i taj slučaj nije dobio epilog. Od kad smo pokrenuli sajt i počeli sa objavljivanjem prvih priča postali smo meta napada prorežimskih medija. Prijavljivali smo slučajeve praćenja, prisluškivanja, a sad se desilo i ovo. U takvim uslovima sve je teže da se bavite svojim poslom, ali to je ono što oni koje istražujete i hoće da učine, da vam otežaju rad, nateraju da možda odustanete. Primeri napada na novinare su sve učestaliji, a sve manje je odgovora ko i zašto stoji iza napada, praćenja i pretnji na novinare. Danas je opasno baviti se istraživačkim novinarstvom u Srbiji.