Parafiran sporazum o pravosuđu

Premijeri Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Isa Mustafa postigli su u utorak, 10. februara, u ranim jutarnjim satima, dogovor oko ključnog problema koji je bio kamen spoticanja skoro dve godine od potpisivanja Briselskog sporazuma u aprilu 2013. godine. Već više od šest meseci krivični sudovi u četiri opštine na severu Kosova (Zubin Potok, Leposavić, Vučitrn i Srbica) ne funkcionišu. Zbog toga je postignuti sporazum od suštinskog značaja, jer razdvaja nadležnosti jednog Osnovnog suda u odeljenja na severu i jugu, i stvara etničke sisteme kvota za sudije i sudsko osoblje.

Sporazum u Briselu

– Za region Mitrovice biće uspostavljen jedan Osnovni sud sa odeljenjima na više lokacija, kao i jedno Osnovno tužilaštvo. Predsednik Osnovnog suda biće Srbin sa severa Kosova. Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici,sa sedištem u bosanskoj mahali u prostorijama Administrativne kancelarije Severne Mitrovice, biće Albanac.

 – Trenutno postoje četiri odeljenja Osnovnog suda u Mitrovici: Zubin Potok, Leposavić, Srbica i Vučitrn.

– Raspoređivanje slučajeva tužiocima je zasnovano na ekspertizi, specijalizaciji i iskustvu tužioca (Ovakav dogovor je najverovatnije postignut kako bi o slučajevima obe strane sudile sudije iste etničke i nacionalne pripadnosti).

 – Osnovni sud u severnoj Mitrovici imaće Apelaciono odeljenje, sa petoro srpskih i dvoje albanskih sudija, kao i odeljenje za teška krivična dela za ceo region Mitrovice, koje će se sastojati od četvoro srpskih i četvoro albanskih sudija. Osnovni sud će presuđivati i u svim krivičnim delima počinjenim u južnoj i severnoj Mitrovici, kao i u Zvečanu.

 – Osnovni sud u južnoj Mitrovici imaće odeljenje za maloletnike, nadležno za ceo region, koje će presuđivati u građanskim sporovima, nespornim tvrdnjama i maloletničkim prestupima u južnoj i severnoj Mitrovici, kao i u Zvečanu.

Premijer Srbije Vučić izjavio je da je, i pored veoma teških pregovora “ostvaren maksimum s obzirom na okolnosti”. On je dodao i da činjenica da će predsednik suda u severnoj Mitrovici biti Srbin predstavlja “bolje rešenje imajući u vidu etničku strukturu mitrovačkog regiona”.

Pregovori

Premijer Kosova Mustafa u kosovskom parlamentu govorio je o postignutom sporazumu, mada nije predstavio tekst sporazuma u celosti.

“Prihvatili smo uvođenje značajnog broja srpskih sudija, tužilaca i sudskog osoblja u našim sudovima na severu, kako bismo osigurali učešće i saradnju nakon dugog procesa pregovora. Sporazum zbog toga predviđa zastupljenost sudija u svim odeljenjima Osnovnog suda u Mitrovici, kao i činjenicu da će sudom predsedavati srpske sudije, a tužilaštvom albanski tužilac“, kazao je Mustafa.

Predstavnici opozicije negodovali su zbog toga što im nije predstavljen tekst sporazuma. Visar Imeri, šef poslaničkog kluba Samoopredeljenja izjavio je: “Po načinu na koji je premijer čitao sporazum kao neku informaciju ili izveštaj, kao i po njegovom tonu, može se zaključiti da čak ni on ne veruje u to što čita, a kamoli mi… Ukoliko poštujete suverenitet i teritoriju Kosova, zašto biste onda diskutovali o uređenju kosovskih sudova sa Vučićem? Mi smo oduvek isticali da dijalog treba dobro pripremiti i da bi trebalo da postoje rokovi“.

Poslanica Melihate Termkolli iz Alijanse za budućnost Kosova kritikovala je EU: “Imamo ozbiljan problem sa EU zbog njihovog neutralnog stava po pitanju statusa Kosova. Sa kim to onda EU pregovara? Da li pregovara sa neodređenom teritorijom bez identiteta, koje se zove Kosovo? Tokom pregovora, mogli smo da vidimo samo srpsku zastavu u pozadini“.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini postignuti sporazum nazvala je “ključnim poglavljem u implementaciji briselskog sporazuma koje će suštinski unaprediti život ljudi.” 

Valeri Hopkins, novinarka na projektu „Big deal“.