Pahoru smo pokazali kako melje mašinerija ove vlasti

“Borutu Pahoru, predsedniku Slovenije predali smo “Knjigu protesta“ jer je važno da on kao šef države koja je članica Evropske unije, bude upoznat sa dešavanjima u Srbiji, kao i sa tim da su građani i građanke ustali, zalažući se, upravo za principe koji su pocrtani u poglavljima 23 i 24.”
Šta su tačno predstavnici Demokratske stranke (DS) predali u Skupštini Srbije predsedniku  Slovenije Borutu Pahoru kada su mu prišli u hodniku, mimo protokola i kada su se izvinili što neće prisustvovati posebnoj sednici parlamenta, povodom njegove posete Srbiji? U kratkom razgovoru za Istinomer, poslanica DS Maja Videnović objasnila je da su “poslanici opozicije i DS želeli da predsedniku prijateljske zemlje, članici Evropske unije (EU), predaju poruku građana Srbije koji već dva meseca protestuju, sada u skoro 50 gradova Srbije, boreći se za slobodu i demokratiju“.
*
Foto: Fonet/ DS


Kakva je konkretna sadržina “knjižice“ koju ste mu uručili?          

Borutu Pahoru smo predali brošuru koju smo nazvali „Knjiga protesta“. U njoj se nalazi sve ono protiv čega su građani i građanke Srbije ustali. U brošuri su činjenice o napadima na novinare i na novinarke, na medije, napadima na političke protivnike, uključujući i pokušaj ubistva Borka Stefanovića. Kroz brošuru je pojašnjena mašinerija, koju je ova vlast dovela do savršenstva, a koja melje ne samo političkog protivnika, već i građanina koji se usudi da misli drugačije. Predali smo i proglase profesora fakulteta širom Srbije, koji su podržali proteste građana i fotografije sa porukama protesta iz svih gradova. Želeli smo da pocrtamo da je borba za demokratsku, za evropsku Srbiju, naša borba. Iako je potpuno jasno da sami sa građanima moramo da se za to  izborimo, važno je da naši prijatelji u Evropi, imaju jasnu sliku sve većeg i većeg broja građana koji na ulicama  traže demokratsku i uređenu Srbiju.
Šta ste rekli  predsedniku Pahoru dok ste mu u holu Skupštine Srbije predavali tu “Knjigu protesta“?
Dok je predsednica skupštine davala naredbu obezbeđenju da nas pomeri, mi smo gostu iz Slovenije, u kratkom dvominutnom, više susretu nego razgovoru, rekli da mu predajemo poruke građana Srbije koji se već dva meseca na ulici bore za demokratiju. Važno je da to Borut Pahor  zna, jer između ostalog, dolazi iz partije koja je podržavala napore građana Srbije i ranije. Podsećam da je poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, godinama unazad u komunikaciji sa nama, da je zahvaljujući njoj u Izveštaj o napretku Srbije ušla Savamala i pitanje  slobode medija i izražavanja. To smo mu sve rekli, on se zahvalio i primio “Knjigu protesta“ i  verujem da će se sa njom detaljno upoznati.
Kakav je konkretan  domet ovog čina, imajući u vidu da EU, do sada nije pokazala, bar ne javno, interesovanje za dešavanja unutar Srbije?
Domet je da skrenemo pažnju na sve što se dešava. Ali, ne želimo da skrećemo pažnju žaleći se, jer ovde je reč o borbi za normalnu, uređenu, evropsku i demokratsku Srbiju. Pošto su nam članice EU saveznice, mislim da je i njihova dužnost da budu upoznati sa onim za šta se  ogroman broj građana Srbije bori. Takođe, domet je i pitanje naše obaveze, kao opozicionih poslanika da svakog dana ukazujemo evropskim i svetskim partnerima šta se ovde dešava. Dakle, ne kukamo i ne ružimo zemlju, već to radimo jer je volimo. 

Da li imate bilo kakva očekivanja od predstavnika EU u pogledu unutrašnjih prilika u Srbiji?
Mi imamo kontinuiranu komunikaciju sa evropskim partnerima, sa poslanicima iz svih evropskih zemalja. Reakcije predstvanika EU nisu onakve kakve možda očekuju građani, ali to je razumljivo.
A zašto je razumljivo?
Zato što EU ima hiljadu problema i priorioteta, ali je i činjenica da se poslednje dve, tri godine ozbiljne primedbe beleže u izveštajima o napretku. U tom smislu, uz borbu za demokratizaciju, važni su i naši kontakti sa evropskim prijateljima. I zato smatram da, umesto da ispoljavamo žal za tim što nema zvanične reakcije Evrope, opoziconi poslanici treba da komunikaciju sa evropskim institucijama shvate kao obavezu više. Dakle naš je posao da poslanicima Evropskog parlamenta i predstavnicima institucija poput Evropske komisije, Saveta Evrope,  OEBS-a, prenosemo poruke građana Srbije i činjenice o dešavanjima. I to ne da bismo ružili Srbiju i ispoljavali mržnju, kako to režim koji guši slobodu u demokratiju želi da predstavi, već  da bismo ukazali šta se u zemlji, koja je kandidat za članstvo u EU dešava i protiv čega se bore građani. Istovremeno, duboko verujem da temelji i vrednosti koje ta unija predstavlja treba da budu temelji i vrednosti izgradnje nove demokratske Srbije posle režima Aleksandra Vučića. 
Mislite li da bi EU možda bila osetljivija na dešavanja u Srbiji da je najveći opozicioni blok, Savez za Srbiju, pokazao više evropskog duha odnosno da EU u njemu vidi jasnu alternativu?
Moja partija DS deo je Saveza za Srbiju i ja verujem da partneri iz EU znaju da je ona garant toga da ćemo se zalagati za evropsku Srbiju. Sa druge strane, jasno je da vlast Aleksandra Vučića samo deklarativno prihvata evropske integracije i da ih lažno sprovodi. Jer vlast krši sve što su proklamovani ciljevi i zadaci postavljeni u poglavljima 23 i 24. Konačno, građani ove zemlje su ustali zalažući se upravo za ispunjavanje obaveza Srbije iz poglavlja 23 i 24 odnosno zbog potreba da imamo nezavisno pravosuđe, umesto partijskog, zbog potrebe da postoji sloboda izražavanja i sloboda medija, zbog potrebe i obaveze da imamo nezavisno i pravovremeno informisanje.
Naslovna fotografija: Istinomer/ Zoran Drekalović