Opet o penzijama: povećanje za sve ili samo za neke?

Odmah po objavljivanju informacije da će zakon o smanjenju penzija biti ukinut, Politika je pisala da će novo uvećanje penzija - i to od pet odsto - imati samo penzioneri sa penzijama ispod 30.000 dinara. Svi ostali će dobiti “ukidanje smanjenja”, odnosno, biće im vraćeno ono što im je zakon o smanjenju penzija uzeo. Ovo je predsednik Vučić nazvao “povećanjem”, i to od 25 odsto za one sa najvećim penzijama.

Misija MMF-a na čelu sa Džejmsom Rufom ponovo je došla u Srbiju da sa predstavnicima Vlade Srbije razgovara o potpisivanju novog aranžmana, tzv. “čuvarkuće”, koji ne podrazumeva finansijsku pomoć, već savetodavnu ulogu Međunarodnog monetarnog fonda u oblastima u kojim reforme nisu završene. U ovom slučaju, reč je o reformi javnih preduzeća, javne uprave i sistema plata i penzija.

Ruf se već sastao sa novim ministrom finansija Sinišom Malim (prethodno, u maju, misija MMF-a nije mogla da dogovori novi aranžman, jer Srbija još nije imala ministra finansija), a razgovarao je i sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem, i to o  rezultatima reforme javne uprave i predstojećoj reformi sistema plata.
Misija MMF-a bi trebalo da bude u Srbiji samo tri dana, i prema najavama, već u sredu 13. juna trebalo bi da bude poznat datum ukidanja Zakona o privremenom uređenju načina isplate penzija, kojim su od novembra 2014. progresivno umanjivane penzije više od 25.000 dinara.
*
Podaci predstavljeni javnosti o budućim iznosima penzija

Kako je Istinomer već pisao, ukidanje ovog zakona značiće ukidanje sistemske disproporcije i sistemskog diskriminisanja penzionera sa penzijama iznad 25.000 dinara. Ukratko, ako uzmemo primer dva penzionera od kojih je, pre novembra 2014. jedan primao 25.000 a drugi dvostruko više – 50.000 dinara (dakle, penzije su im bile u odnosu 1:2), taj odnos, proporcija između dve penzije je sistemski bio narušen pomenutim zakonom. Konkretno, u ovom slučaju, taj odnos je odjednom umesto 1:2 postao 1:1,77.
Istovremeno kada je Vučić najavio ukidanje ovog zakona, pročitao je i plan prema kome će se penzije ponovo dovesti u disproporciju: osim ukidanja zakona, penzije će biti povećane, ali ne svima isto: prema podacima koje je Istinomer dobio iz kabineta Ane Brnabić, raspon uvećanja penzija biće od 0,45 odsto za najveće penzije do pet odsto za penzije do 25.000, koje nisu ni bile umanjivane. Ovo će – doduše, u mnogo blažem obliku – ponovo napraviti disproporcije između penzija do 25.000 i onih iznad 25.000 dinara.
Međutim, tu je jedna stvar ostala neobjašnjena. Naime, odmah po objavljivanju informacije da će pomenuti zakon biti ukinut, Politika je pisala da će novo uvećanje penzija – i to od pet odsto – imati samo penzioneri sa penzijama ispod 30.000 dinara. Svi ostali će dobiti “ukidanje smanjenja”, odnosno, biće im vraćeno ono što im je zakon o smanjenju penzija uzeo. Ovo je predsednik Vučić nazvao “povećanjem”, i to od 25 odsto za one sa najvećim penzijama.
*
Računica Istinomera na osnovu podataka iz kabineta Ane Brnabić

Ovu informaciju – da povećanja penzija zapravo neće biti za penzije iznad 30.000 dinara – nije niko demantovao. Istinomer je pitao kabinet predsednice vlade, ministarstvo finansija, pa čak i kabinet predsednika (s obzirom da je on, van svake svoje nadležnosti, obznanio ukidanje zakona): da li je ovo saznanje Politike tačno? Odgovor nismo dobili ni od jedne institucije.
Pretpostavci da je saznanje Politike tačno idu u prilog izjave i Vučića i Ane Brnabić i Siniše Malog, ali i detalj iz tabele koju je Istinomer dobio iz kabineta predsednice Vlade; u gornjem desnom uglu piše „2019 Ukidanje zakona i povećanje penzija (do 30.000) 5%“.
Ako u sredu 13. juna bude obznanjen samo datum ukidanja zakona o smanjenju penzija, još uvek nećemo biti u prilici da saznamo da li su predsednik države i predsednica vlade obmanuli javnost, čitajući i deleći medijima brojke koje nisu tačne. 
Jer, ako je informacija Politike tačna, odnosno, ako “povećanje” penzija iznad 30.000 dinara bude značilo samo ukidanje smanjenja i ništa drugo, onda brojke koje su saopštene javnosti nisu tačne. To ćemo onda saznati kada se krajem godine bude menjao zakon o budžetskom sistemu, koji je i do sada obznanjivao koliko će povećanje penzija biti. Obaška cela ona priča što se – ponovo – stvara sistemska disproporcija između penzija do 30.000 dinara i svih onih iznad te sume.
Naslovna fotografija: Zoran Drekalović