Obećali su da će završiti do kraja 2016.

U Beogradu je konačno počela izgradnja metroa, gotova je Kula Beograd i sagrađena robna kuća Ikea - tako bi možda zvučali naslovi da su različiti političari ispunili svoja obećanja, kojima rok ističe krajem godine. Evo kratkog pregleda “novogodišnjih obećanja” naših političara. Za neke od njih je jasno da se časovnici vrte uzalud, baš kao što za neke još uvek ima šansi. Brojimo...

ALEKSANDAR VUČIĆ

„Usvojićemo Zakon o poreklu imovine do kraja godine.“ (Otvoreni parlament, 9.8.2016)

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić u više navrata je obećavao zakon o poreklu imovine. Tako je govorio da će ovaj zakon ući u skupštinsku proceduru još početkom 2013, da će biti usvojen tokom 2015, pa se ovo obećanje našlo i u poslednjem ekspozeu. Obećani rok – kraj 2016. Međutim, kada je sumirao rezultate rada Vlade u prvih sto dana mandata, premijer je pomerio rok za početak 2017. To je, inače, manir ovdašnjih političara – kada shvate da je vreme isteklo, jednostavno obećaju novi rok, a stari zaborave. Istinomer je tu da podseti.

SAŠA RADULOVIĆ

SNS će se raspasti 2016.godine, biće ponovo izbori 2017. godine sa predsedničkim, i tu ćemo pobediti.“ (Tviter, 2.2.2016) 

U vreme predizborne kampanje, lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović obećavao je da će sigurno preći cenzus i to obećanje je ispunio. Međutim, to se izgleda nije pokazalo dovoljnim da se ostvare njegove tvrdnje da će se Srpska napredna stranka raspasti do kraja 2016

ALEKSANDAR VUČIĆ

“I mi smo se dogovorili da već pre kraja 2016. godine, da spolja, Beogradska kula bude potpuno gotova.” (Studio B, 27.6.2014)

Projekat kojim se Vučić najviše diči je Beograd na vodi, istovremeno beskrajan izvor preoptimističnih obećanja i nerealnih rokova. Na predstavljanju makete ovog projekta u leto 2014. Vučić je obećao da će Kula Beograd spolja biti potpuno gotova do kraja 2016. Kamen temeljac za Kulu Beograd postavljen je u aprilu ove godine, u vreme predizborne kampanje, a od kule danas postoji samo rupa za temelje.

ZORANA MIHAJLOVIĆ

„Prvu robnu kuću ‘Ikee’ imaćemo izgrađenu najkasnije do kraja 2016. godine.“ (Tanjug, 3.10.2014)

Dolazak najvećeg svetskog lanca za prodaju nameštaja u Srbiju najavljivan je nebrojeno puta tokom čitave protekle decenije. To su obećavali kako predstavnici bivše, tako i nove vlasti. Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović bila je sigurna da će sve biti gotovo krajem ove godine. Kamen temeljac konačno je postavljen pred aprilske izbore i sada se užurbano radi, ali teško da će cela robna kuća biti završena za nekoliko dana.

SINIŠA MALI

“Izgradnja prve linije metroa počeće 2016.“ (Večernje novosti, 30. 10. 2014)

I izgradnja metroa u Beogradu, ako je po obećanjima, trebalo je da počne davnih dana – 2012, 2013, da bi nove vlasti na čelu sa Sinišom Malim rok pomerile za 2016. Kako se rok bližio, Mali je rekao da je “realno” da izgradnja počne tek krajem 2018, a poslednjih dana ove godine, prvi čovek Beograda početak radova obećava za 2019.

ALEKSANDAR VUČIĆ

“Biće smenjeni gotovo svi (direktori javnih preduzeća), veoma brzo, do Nove godine.“ (Beta, 30.10.2016)

Dugo se već čeka da vlast ispuni obećanja u vezi sa rešavanjem statusa “večitih gubitaša”. Kao jedna od mera, više puta je najavljivana promena upravljačkog kadra. To je početkom godine obećala ministarka Zorana Mihajlović, a nedavno potvrdio i premijer Vučić. Rok je u oba slučaja kraj 2016. godine.

ALEKSANDAR ANTIĆ

“Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) biće imenovan na konkursu u drugoj polovini godine.” (Blic, 7.3.2016)

I Elektroprivreda Srbije bi trebalo da dobije novog direktora, na javnom konkursu. Bivši prvi čovek EPS-a Aleksandar Obradović smenjen je odlukom Vlade početkom 2016. Inače, Obradović je prvo 2012. postavljen za vršioca dužnosti direktora bez javnog konkursa, a zatim izabran na konkursu 2014. Resorni ministar Aleksandar Antić obećao je brzo imenovanje vršioca dužnosti, i zaista ubrzo je na tu funkciju postavljen Milorad Grčić, ali konkursa još nema.


Iako je malo verovatno da će za samo nekoliko dana biti ispunjeno nešto što kasni mesecima ili godinama, odbrojavamo dane do kraja 2016, pre nego što damo konačnu ocenu.