Ništa ljubav, samo navika, prostakluk i panika

“Je l’ može za početak jedno gratis raspevavanje? Ako se ne onesvestim… Ko preživi pričaće. Ja moram da pevam, dakle ja sam takva. Ja sam jednostavno kanal i zato se ja neću ni praviti važna time. Ja znam da je to božije.” Tako i naši narodni poslanici. U trci za zrnce pažnje. Samo što iz skupštinskih klupa ne čujemo pevanje, već govor mržnje, uvrede i targetiranje. Pošto su iz ugla, njima najvažnijeg, žirija malo ipak preterali, od predsednika na RTS-u sinoć su dobili jedno “ideš dalje, ali u baraž”.

Ne bi li dobili koji redak u novinama, prave se da zaista nešto “debatuju”, pred svojim žirijem. A taj žiri kome bi da se umile i prođu dalje – nije javnost, jer bi onda makar vodili računa o rečniku, kao ni građani koji su ih izabrali pošto bi se, valjda, bavili nekim njihovim problemima – već je onaj pod čijim inicijalima (AV – ZND) su i došli u skupštinu.

Povezan sadržaj
Mirjana Nikolić 9. 11. 2020.

Predsednik se zbog njih sinoć izvinjavao, u svoje i u ime stranke kojoj pripada. Konkrentno, govoreći o slučaju Marka Atlagića koji je napadao Seku Sablić, posle intervjua koji je dala za NIN. Čovek se prosto zapita ko može da pomisli kako će mu korist doneti napad na jednu od najvoljenijih glumica, mamu Veročku, koja s drugaricom Kićom (u seriji “Ljubav, navika, panika”) koristi pristojniji rečnik od Atlagića i kolega mu. Ni Vučiću, kako je rekao, nije jasno “zašto je to Marko uradio”.

„Politički je pogrešno, ne razumem što je to Marko uradio… Ja pozivam poslanike da vode računa“, rekao je sinoć na RTS-u Aleksandar Vučić.

 

 

Premijerka Ana Brnabić je imala nešto više razumevanja za “stil” narodnih poslanika. Ona poput Amande Holden, smanjuje tenziju Sajmona Kauela, koji je ipak poznat po strogom žiriranju.

Mislim da su pogrešili, mladi su, naučiće, razgovaraćemo sa njima. Kao stranka mnogo ulažemo u mlade. Oni su budućnost“, izjavila je jutros Brnabić.

 

 

Koliko će veteran Atlagić naučiti, pitanje je. A u slučaju njegovih mlađih kolega, sve zavisi od toga koliko cene svoj žiri. Proteklih dana njihov rečnik se svodio na „antidržavne elemente, domaće izdajnike, brojanje metaka, kokoške, pamflete, lopove…“

 

 

Dačić, po svemu sudeći neutralni član, za sada mirno posmatra bujicu beskonačnih i praznih reči koje odzvanjaju u plenumu.

Predstavnici naroda, sem “onlajn nastave” i instrukcija sa RTS-a, izgleda nisu pažljivo čitali Ustav nad kojim su se zakleli. Ipak, daleko od humora, sitkoma, rijaliti takmičenja, podsetimo se, govorimo o srpskoj zakonodavnoj vlasti. O skupu ljudi izabranih da donose zakone i predstavljaju glas naroda. Dakle, nije ni božije, ni gratis, već u ime građana.

 

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović