Nema para za stadion u Čačku

Radovi na izgradnji stadiona u Čačku su potpuno obustavljeni, a firma „Ratko Mitrović construction“, koja izvodi radove, dovedena je na ivicu stečaja jer im država za izvedene radove duguje više od 66 miliona dinara. Sve mašine sa gradilišta su povučene, kao i radnici. Tako bi program Vlade Srbije koji je nazvan Program pomoći i podrške građevinskoj industriji za vreme ekonomske krize mogao, barem u Čačku, da otera u stečaj jednu od pet najvećih građevinskih preduzeća u bivšoj Jugoslaviji.

Tehnički direktor preduzeća Ratko Mitrović construction, i odgovorni izvođač radova na gradskom stadionu, Radoš Jugović kaže da su radovi na izgradnji stadiona prekinuti još 1. jula jer država nije ispoštovala svoj deo ugovora i platila za izvedene radove.

„Naša firma je sa svojim podizvođačima do sada izvršila poslove u vrednosti oko 117 miliona dinara, odnosno stepen izgrađenosti objekta je oko 40 odsto. Praktično smo od 1. jula radili smanjenim intenzitetom, a danas u potpunosti prekidamo izgradnju jer više ne možemo da finansiramo radove. Dug Vlade Srbije je 66 miliona dinara za do sada izvedene radove. Grad Čačak je izvršio sve svoje obaveze ali Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, koje više ne postoji, i Fond za razvoj republike Srbije to nisu učinili“, priča Jugović.

Prema njegovim rečima nisu plaćeni izvedeni radovi za maj, jun, jul i avgust, zbog čega je sama firma, kao i podizvođači, dovedeni u veoma tešku finansijsku situaciju. Rukovodstvo se plaši da bi svaki dan firme kojima se duguje mogle da aktiviraju menice i time praktično oteraju firmu u stečaj.

„To su veliki iznosi za nas i mi više ne možemo da izvodimo radove. Do sada smo stalno imali obećanja da ćemo novac dobiti nakon formiranja Vlade, pa nakon rebalansa budžeta, ali novac nikako ne stiže. U kontaktima smo sa našim lokalnim funkcionerima i odgovornim ljudima u gradu i očekujemo da će se narednih dana znati situacija na čemu smo. Važno je da se izmire dospele obaveze, a nakon toga da se nastave radovi. S obzirom da ulazimo u zimski vremenski period verovatno će nastavak radova čekati proleće“, kaže tehnički direktor firme koja zapošljava oko 60 stručnjaka svih specijalnosti.

Grad „krpi“ Republiku

Sa rekonstrukcijom stadiona u Čačku se, inače, kasnilo od samog početka, pa su radovi počeli tek 29. novembra 2011. u prisustvu tadašnjeg ministra Olivera Dulića. Ugovoreni rok za izgradnju stadiona bio je 270 dana i on je istekao krajem avgusta. Ništa bolje nije bilo ni sa ranije najavljenom gradnjom pomoćnih terena.

Predsednik Skupštine grada Veljko Negovanović u izjavi za Istinomer kaže da u budžetu republike nema sredstava za nastavak radova na izgradnji stadiona ali da su gradski rukovodioci dobili obećanje da će u budžetu za 2013. godinu biti obezbeđenja sredstva.

„U Vladi Srbije nam je rečeno da je nakon rebalansa budžeta ostalo nešto malo sredstava za projekte u oblasti građevinske industrije, pa je naša služba za finansije hitno poslala dopis da se deo sredstava prebaci našim izvođačima radova. Tražili smo da nam vrate jednu ispostavljenu fakturu za urađene radove i da grad to plati iz našeg budžeta, jer smo mi za ovu godinu predvideli sredstva za stadion u iznosu od oko 19 miliona dinara koja neće biti utrošena. Ta sredstva bi nam republika vratila naredne godine. Naš je cilj da se Ratku Mitroviću plate izvedeni radovi kako bi radnici dobili plate a firma ne bi otišla u stečaj“, naglašava predsednik graske Skupštine.

Na samom gradilištu više nema nijedne mašine. Poslednja dizalica koja je bila pored poslovnog objekta je povučena baš kada smo stigli na stadion. Osim dva čuvara u kućici na gradilištu više nema nijednog radnika. Čuvar objašnjava da je do jula ovde bilo između 50 i 80 radnika koji su radili po ceo dan kako bi stigli da ispoštuju rokove. Da stvar bude još gora i ono što je do sada urađeno je ugroženo jer je nedavno zbog jakog vetra došlo do oštećenja na krovu poslovnog dela objekta. Tehnički direktor Ratka Mitrovića napominje da se sa rukovodstvom grada traži način da se objekat pokrije i zaštiti od štete i eventualnog propadanja.

„Objekat obezbeđuju čuvari. Uradili smo neke sitnije intervencije da bi objekat bio zaštićen ali o tome ćemo narednih dana morati da pristupimo ozbiljnije. To ljudi u gradu znaju, vodimo sa njima sastanke i narednih dana treba da donesemo konačnu odluku šta će biti sa objektom“, zbog nas i grada, rekao je na kraju Radoš Jugović.