Nema leka Agenciji za lekove?

Zašto ALIMS ne reaguje na tvrdnje političara da je Srbija jedna od zemalja u kojoj se sprovodi treća faza kliničkog ispitivanja kineske vakcine?

Nedovoljno interesovanje građana za vakcinaciju posledica je neodgovornosti mnogih. Osim nebrojenih raspršivača teorija zavere i politikanata koji pokušavaju na brzinu da profitiraju na strahu, zbunjenosti i neznanju masa, postoje i cele institucije koje, ne radeći svoj posao, podstiču bujanje neosnovanih sumnji kojima se direktno ugrožavaju životi ljudi. Takva institucija je, nažalost, Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS)

Dok među građanima kruži bauk u vidu “stava” da “vakcine nisu proverene” ili da je baš građanima Srbije pripala uloga zamorčića, isticanje hazarda i, uopšte, upotreba kockarske terminologije sigurno nije od pomoći. Ipak, Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke (i nekadašnji “predsednik sveta”), uporedio je proces masovne imunizacije stanovništva s ruletom. 

Ključan je bio dogovor sa Kinom, po kome smo mi praktično postali jedna od zemalja za treću fazu kliničkog testiranja vakcine Sinofarm – bio je to jako riskantan potez koji se isplatio. Imali smo sreće – figurativno rečeno, stavili smo sve na crveno i ispalo je crveno, bolje da ne razmišljamo šta bi bilo da je ispalo crno„, rekao je Jeremić u intervjuu za BBC.

 

Logika ćutanja

 

Proveravajući da li je Srbija “praktično postala jedna od zemalja za treću fazu kliničkog testiranja vakcine Sinofarm”, Istinomer je upitao Jeremića na osnovu čega je izneo tu tvdnju, ali odgovora nije bilo.

Povezan sadržaj

Računali smo da bi bilo logično i neophodno da na uznemirenost javnosti navedenom analizom rizika reaguje Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), ali ta državna ustanova, o čijoj indolentnosti je Istinomer već pisao, očigledno se vodi nekom svojom, nama nedokučivom logikom.  

Ni nakon više mejlova, telefonskih poziva i nedelju dana čekanja, Agencija se nije udostojila da odgovori na pitanje: “Da li Srbija učestvuje u trećoj fazi kliničkog testiranja vakcine Sinofarm?

Nedoumice o tome da li se “na nama testiraju kineske vakcine” već dugo se vuku u javnosti. Dojče vele (Deutsche Welle) je krajem januara objavio da je treća faza ispitivanja te vakcine sprovedena u 10 zemalja širom sveta, da je testiranje bilo planirano i u Srbiji, ali da ipak nije sprovedeno. Međutim, nešto više od mesec dana nakon objavljivanja, deo teksta koji se odnosi na treću fazu ispitivanja u Srbiji je promenjen.

 

Šta je uopšte ta treća faza?

 

Treća faza obično uključuje veći broj (nekoliko stotina do više hiljada) ispitanika u brojnim centrima i zemljama. Ispituje se efikasnost i bezbednost primene leka u poređenju sa standardnim lekovima za tu bolest ili placebo”, navodi se u brošuri koju je ALIMS objavila 2012. godine.

O nedovoljnom dotoku informacija iz nadležnih tela Istinomer je ranije razgovarao s Marinom Mijatović iz nevladine organizacije “Pravni skener”.

Povezan sadržaj
Mirjana Nikolić 21. 2. 2021.

Mi kao građani ne razumemo zašto bismo izabrali Fajzer ili Sputnjik V kad ne razumemo od čega se vakcina sastoji, a te podatke ne možemo da nađemo ni na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije”, ukazala je na problem Mijatović i dodala: “Zato svi ti organi, uključujući skupštinu i odbor za zdravlje i RFZO, Batut i ALIMS, treba da daju vodič pacijentima, informator o tome šta mi biramo. Sigurna sam da ima ljudi iz struke koji mogu dati prave odgovore i koje su to suštinske informacije koje su građanima najbitnije.

Dok zvanični izvori ćute, građani se okreću “informacijama” i “autoritetima”  sa društvenih mreža, kao što su vozač farmaceuta u Čikagu, belgijski lekar kome je oduzeta dozvola za rad  i drugi nebrojeni nosioci lažnih vesti.

Ko se ponaša neodgovornije? Opozicioni političar ili državna agencija?

Naslovna fotografija: FoNet