Ministar Stefanović ponovo kritikuje ombudsmana Jankovića

„Organi koji za sebe žele da kažu da su nezavisni nisu reagovali na objavljivanje fotografija maloletnog sina predsednika Vlade na jednom internet sajtu”, kazao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Na tu izjavu reagovao je zaštitnik građana Saša Janković.

Saša Janković

“Ministar Stefanović dužan je i trebalo bi da zna da Zaštitnik građana ne može da vodi postupke kontrole rada medija, već samo organa vlasti, kao i da, za razliku od Ministarstva unutrašnjih poslova, nije ovlašćen da drugim organima podnosi prijave protiv građana, organizacija i pravnih lica kojima nisu poverena javna ovlašćenja“, navodi se u saopštenju zaštitnika građana.

Nebojša Stefanović

Ombudsmanu je replicirao ministar Stefanović ističući da zaštitnik građana „uvek pronalazi da nije nadležan kada mu to odgovara ili da je nadležan i tamo gde nije”.

„Međutim, očigledno mi je da se sve vreme ponaša kao ostrašćeni pripadnik bivšeg režima i stranke koja ga je i predlozila za funkciju zaštitnika građana. Nadam se da zbog lično iznetog mišljenja neću biti izveden na streljanje, jer sam se usudio da kritikujem Sašu Jankovića“, naveo je Stefanović u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Zakonu o Zaštitniku građana  ipak jasno se navodi šta je tačno nadležnost ombudsmana.

“Zaštitnik građana je ovlašćen da kontroliše poštovanje prava građana, utvrđuje povrede učinjene aktima, radnjama ili nečinjenjem organa uprave, ako se radi o povredi republičkih zakona, drugih propisa i opštih akata. Zaštitnik građana je ovlašćen da kontroliše zakonitost i pravilnost rada organa uprave. Zaštitnik građana nije ovlašćen da kontroliše rad Narodne skupštine, predsednika Republike, Vlade, Ustavnog suda, sudova i javnih tužilaštava”.

Zakon

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union Saša Gajin za Istinomer kaže da je ovde situacija pravno “vrlo čista”.

“Zaštitnik građana se bavi samo organima vlasti i po tome se bitno razlikuje od ostalih nezavisnih tela koji mogu pokrenuti postupak i protiv fizičkih i pravnih lica, odnosno organa uprave. Ombudsman dakle, može da deluje samo u slučaju kršenja nekih prava građana od strane državnih institucija. U ovom slučaju, trebalo bi da reaguje Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, a medijski zakoni takođe regulišu ovu oblast”, zaključuje Gajin.

Međutim, u svom saopštenju Zaštitnik građana dodaje da i “ukoliko Ministarstvo unutrašnjih poslova i drugi organi ne budu u ovom slučaju postupali zakonito i pravilno, efikasno štiteći prava maloletnika, Zaštitnik građana može,  pokrenuti postupak kontrole njihovog rada, ali nikako rada internet sajta”. Inače, oba novinarska udruženja (UNS i NUNS) osudila su objavljivanje fotografija maloletnog sina premijera Vučića, a Ministarstvo kulture i informisanja je pokrenulo prekršajni postupak protiv odgovornog lica portala koji je objavio tekst.

 

Utakmica Srbija - Albanija

Podsećamo, Stefanović i Janković su i ranije polemisali o nadležnostima Zaštitnika građana. U oktobru prošle godine, posle incidenata tokom utakmice između Srbije i Albanije, ombudsman je pozvao ministra unutrašnjih poslova da „osigura efikasniji i zakonitiji rad MUP-a u pogledu zaštite nacionalnog dostojanstva svih građana Srbije i nesmetanog odvijanja sportskih događaja, zaštite lične i imovinske bezbednosti građana albanske nacionalnosti“. On je tada kazao da je „tokom proteklih dana načinjena najgrublja uvreda nacionalnog dostojanstva građana Srbije. Na istom događaju javno je izrečena gruba uvreda predsedniku Vlade Republike Srbije, a ministar Stefanović je za to okrivio RTS“. Nakon ovoga, Stefanović je odgovorio da sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama reguliše redarska služba na stadionima.

“Istovremeno, nije mi u potpunosti jasno, u kom svojstvu, Saša Janković pominje RTS, pošto nije zaštitnik RTS, već zaštitnik građana. Ni u jednom trenutku nisam pominjao da su krivi novinari ili snimatelji, što je zamena teza, već sam tražio reakciju RTS na dva puta ponovljen propust u direktnom prenosu RTS kada je brutalno vređan premijer naše zemlje”, rekao je tada Stefanović.

Takođe, u januaru ove godine ombudsman Janković je saopštio da je podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave Vojne policije zbog napada na pripadnike Žandarmerije, koji su se tokom Parade ponosa u Beogradu, 28. septembra prošle godine, sukobili sa četiri osobe, od kojih su dve braća premijera Srbije i gradonačelnika Beograda. Ministar Stefanović je tvrdio da ne postoji dokument Sektora unutrašnje kontrole, što je demantovao zaštitnik građana.