Mapa preletača na lokalu

Bivši funkcioner SDS i DS Aleksandar Senić najnoviji je primer preletača, pošto je prešao u tabor naprednjaka. Transfer je usledio nekoliko dana pošto je cela odbornička grupa SDS u Rači, koja je osvojila najviše glasova, napustila stranku.
Gotovo da nema opštine ili grada u kome između dva kruga lokalnih izbora nije bilo preletanja i prekomponovanja vlasti, o čemu je Istinomer već pisao. Zbog toga smo odlučili da ovoga puta pratimo preletanja i proces formiranja vlasti na lokalu od samog početka. Ispostavilo se da je tokom prethodna dva meseca Srpska napredna stranka nastavila da bude magnet za preletače što možete videti na interaktivnoj mapi. 
Prelaskom mišem preko svake tačke možete videti broj preletača, koju su stranku napustili, u koju su stranku prešli ili koju su partiju podržali. Klikom na svaku od tačaka, možete pročitati više detalja. 
Najdrastičniji primer preletanja jete Vladičin Han, gde su svi odbornici DS-a prešli u Srpsku naprednu stranku, dok su u Rekovcu promenjene već tri vladajuće garniture. Osipanje članstva SDS-a najvidljivije je u Rači, gde su svi odbornici napustili stranku. Odmah su se pojavile spekulacije i da će se pridružiti SNS, a Aleksandar Senić je nekoliko dana kasnije potvrdio da prihvata „ponudu koja se ne odbija“.
U Vladičinom Hanu šest odbornika DS-a kolektivno se učlanilo u SNS, koji je od 37 odborničkih mesta u lokalnom parlamentu osvojio 18. Za predsednicu Skupštine izabrana je upravo novopridošlica u SNS – bankarska službenica Danijela Popović (39). Ona je i u prethodna dva mandata bila na tom položaju, ali kao funkcioner DS-a i predsednica ove stranke u Vladičinom Hanu. 
S obzirom na to da je na ovaj način ostala bez ijednog odbornika u gradu u kojem je dobila 1.703 glasova ili 14,35% građana, DS je zatražila od “preletača” da vrate mandate kako bi se ispoštovala izborna volja građana. 

“Ne, još uvek nisu vratili mandate”, kaže za Istinomer Goran Ćirić, predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke apelujući na političku odgovornost bivših demokrata. On kaže da niko u stranci ne može biti ravnodušan zbog preletača, ali da se DS suočava sa političkim funkcionisanjem u opoziciji, a njeni funkcioneri još od 2012. sa konstantnim pretnjama i hapšenjima za nedokazana krivična dela što doprinosi prekrajanju izborne volje i trgovini mandatima.

Naprednjaci u Apatinu, takođe, su formirali vlast uz pomoć demokrata, ali i radikala – njih su podržali nosioci lista DS i SRS, Bruno Urbanovski i Miodrag Pavlović. Inače, Pavlović je dospeo u žižu javnosti nekoliko dana pre konstitutivne sednice pošto su se pojavili snimci na kojima se vidi kako je navodno otet, što je on kasnije demantovao. Demokrate nisu bile zadovoljne potezom Urbanovskog i najvile su da će on biti isključen iz stranke.

ds.org.rs, 23. maj 2016. godine
“Srpska napredna stranka, koja je već u toj opštini kidnapovala, zastrašivala i ucenjivala odbornike, ne sme imati nikakvu podršku nikoga iz Demokratske stranke i ničiji lični interes neće biti ispred interesa građana Srbije”, navodi se u saopštenju DS.

Socijaldemokratska stranka u protekla dva meseca izgubila je nekoliko gradskih i opštinskih odbora širom Srbije. Svih 11 odbornika SDS u Rači napustilo je stranku, a sada već bivši visoki funkcioner SDS Aleksandar Senić posle nekoliko dana priključio se naprednjacima, pošto je, kako je rekao, dobio poziv koji se ne odbija. Senić je najavio i da će ostali bivši odbornici SDS u Rači krenuti njegovim stopama.

B92, 11. jul 2016. godine
„Dobio sam poziv koji ne treba odbiti. Pričao sam sa mojim kolegama i sve što sam uradio sam obavio uz saglasnost ljudi sa kojima sam učestvovao na prethodnim lokalnim izborima, gde smo odneli ubedljivu pobedu, iako je SNS imao predsednika opštine pre izbora“, rekao je Senić.

Takođe, odbornici ove stranke u Kragujevcu (3), Staroj Pazovi (3), Vranju (3), Rekovcu (4) i Mladenovcu (2) podržali su SNS prilikom formiranja većine. SDS je sve te odbore raspustio, jer su organi stranke odlučili da neće sarađivati sa naprednjacima ni na jednom nivou. Većinu u Mladenovcu podržao je i jedan odbornik LDP-a, koji je bio na listi SDS-LDP.

Naročito je zanimljiva situacija u Beloj Palanci, gde su izbori poništeni bez dokaza o nepravilnostima, o čemu je Istinomer već pisao. Izbori u ovoj opštini, ipak, nisu ponovljeni, pa Bela Palanka čeka uvođenje prinudne uprave. Iako je SDS, koji je osvojio većinu (14 od 29 mandata), nakon izbora tvrdio da ponavljanje traže stranke nezadovoljne izbornim porazom, među kojima i SNS, ubrzo je njihov odbor odlučio da kolektivno pređe na stranu naprednjaka. 
Bivši predsednik opštine Goran Miljković za Istinomer je rekao da su time želeli da “sačuvaju glasove, odnosno podršku naroda” i da će na ponovljenim izborima nastupati zajedno sa SNS. U centrali stranke kažu da je odbor raspušten, a da je preletanje posledica ucena i pritisaka. 
Iako su lokalni mediji objavili da je u Žitorađi cela odbornička grupa DS-SDS, takođe, pristupila SNS, u beogradskoj centrali SDS tvrde da se to nije dogodilo, ali da prate situaciju baš kao i u svih 50 opština u kojima ova stranka ima odbornike. Gotovo identičan odgovor daju i u DS.
Inače, u Rekovcu, nisu samo preletali iz redova SDS-a, jer se većina na čelu ove opštine promenila već tri puta od izbora do danas. Prvo je vlast formirao SNS, uz podršku Grupe građana Levač Levčanima i SDS. Međutim, nedostajao im je još jedan glas. Zato se tu našla odbornica Jedinstvene Srbije Aleksandra Jovičić, koja je prešla u SNS. 
Nepunih mesec dana kasnije, potpuno druge stranke formirale su vlast – odbornik SNS Dragiša Minić “vraća uslugu” i prelazi u JS, pa vlast formiraju SPS (koji je osvojio najviše odbornika na izborima) zajedno sa JS i DS. Nedugo potom, međutim, vlast ponovo preuzimaju naprednjaci, ojačani odbornicima SDS i grupe građana Levač Levčanima, zajedno sa JS. 
Tako su odbornici Jedinstvene Srbije i Srpske napredne stranke, Aleksandra Jovičić i Dragiša Minić, koji su promenili stranu i bili presudan glas za formiranje prve, odnosno druge vlasti, na kraju završili zajedno u trećoj po redu koaliciji, koju su sklopili SNS i JS, navodno nakon dogovora centrala stranaka. 
U Užicu su bili skromniji – samo je jedan odbornik sa liste “Jovan Marković – Najbolje za Užice” (DS, SDS, LDP, Nova stranka, SNP) iz redova SNP-a prešao u redove vladajuće koalicije, koju predvodi SNS.
SNS osvojio Vračar?
Borba za Vračar završila se u korist Srpske napredne stranke (SNS), bar u prvoj rundi. Neprikosnovenu vlast Demokratske stranke (DS) u ovoj opštini uspeli su da poljuljaju odbornici Levice Srbije, Demokratske stranke Srbije (DSS) i Liberalno-demokratske partije (LDP). Do konstitutivne sednice izgledalo je da će lista ”Vračar slobodno”, koalicija okupljena oko DS, imati svog predsednika Skupštine, ali se situacija potpuno izmenila nakon glasanja. 
Mihajlo Grupković, odbornik LDP-a (biran na listi “Vračar slobodno”) a koga je za predsednika Skupštine predložio SNS, dobio je 23 , dok je Branimir Kuzmanović sa liste ”Vračar slobodno” dobio 22 glasa. To zapravo znači da su za Grupkovića glasala i dva odbornika DSS-Dveri i jedan odbornik Levice Srbije (takođe biran na listi “Vračar slobodno”) i pretpostavlja se sam Grupković. Za Grupkovića su glasali, pored odbornika SNS, još i tri odbornika SPS. Odbornici LS i DSS-Dveri, Mladen Mandić i Radomir Kovačević, isključeni su iz svojih pokreta. Drugi odbornik DSS-Dveri naveo je da ta lista neće podržati SNS, pa je za sada neizvesno ko će biti budući predsednik ove beogradske opštine, s obzirom na izjednačene snage DS-a i SNS-a u opštinskom parlamentu. 

”Pokret Dveri se izvinjava građanima opštine Vračar koji su dali poverenje listi Dveri-DSS, i našem odborniku sa liste Dveri dr Radomiru Kovačeviću koji je mimo odluke nadležnih organa Dveri – njegove matične opštinske organizacije na Vračaru i predsedništva Dveri – dao podršku neprincipijelnoj većini na opštini Vračar, koja je nastala kupovinom odbornika, čime je grubo prekršena izborna volja građana”, stoji u saopštenju DSS-Dveri.

 Lider Levice Srbije Borko Stefanović rekao je za Istinomer da je Mandić jedini odbornik Levice koji je napustio ovu stranku. Prema njegovim rečima, još desetak njihovih članova napustilo je stranku u Nišu (opština Crveni krst), Sremskoj Mitrovici i Beogradu, ali niko od njih nije bio odbornik.

I drugim beogradskim opštinama postizborna preletanja nisu strana. Na Voždovcu, svi odbornici DSS-a (Marko Sarić, Vesna Đurđević i Goran Petrović) nakon izbora formirali su odborničku grupu ”Naš Voždovac” i podržali Aleksandra Savića iz SNS-a na čelu te opštine.

Dosta je bilo preletača
Odbornica u opštini Stari grad Nada Kostić napustila je pokret Dosta je bilo, nakon što je odbila da potpiše Izjavu o principima. U saopštenju za medije navela je da će od sada u skupštini grada nastupati kao nezavisan odbornik, kao i da je njen postupak izazvan postizbornim ponašanjem Pokreta i gušenja principa slobode i demokratije. 
Još jedna odbornica sa liste Dosta je bilo u Novom Sadu, Danijela Kostić, odlučila je da napusti taj pokret, jer kako kaže “pokret prerasta u političku ‘elitu’ koja se bori za političke poene i prevlast na neprimeren način“. Kostić je odlučila da će ubuduće da nastupa kao samostalna odbornica, iako će podržati Odborničku grupu Jedinstvene Srbije. 
I odbornici iz dve grupe građana iz Osečine i Ljiga shvatili su da kroz Socijaldemokratsku partiju Srbije mogu više da pomognu svojim opštinama, pa su tako odlučili da postanu članovi ove partije nakon izbora.  Grupa građana Novi početak iz Osečine osvojila je tri mandata na lokalnim izborima, a grupa Novi talas iz Ljiga osvojila je dva mandata. 

Glas Pazara, 18. 5. 2016. godine
“Spremni smo da sad kao članovi SDPS zastupamo stavove i principe stranke i spremni smo da uđemo i u lokalnu vlast i sa koalicionim partnerima borimo se da menjamo Ljig“, rekla je predstavnica pokreta Novi talas Katarina Lazić.

U Kruševcu je na lokalnim izborima 24. aprila 2016. godine Srpska napredna stranka osvojila ubedljivu većinu – 52 od ukupno 70 odbornika. Pred samu konstitutivnu sednicu, koja je održana 22. juna, SNS je sklopila koalicioni sporazum sa Jedinstvenom Srbijom i SPS-om, čime vladajuća većina dolazi do broja od 65 odbornika. U međuvremenu, već oslabljena opozicija, odnosno lista Demokratske stranke, izgubila je dva odbornička mesta od ukupno šest koliko su osvojili na izborima. Naime, jedan od odbornika DS-a priključio se vladajućoj Jedinstvenoj Srbiji, dok je odbornik Narodnog pokreta Srbije (takođe na listi DS-a) odlučio da nastupa kao samostalni odbornik.

U Kragujevcu je odbornik Ilija Radovanović samo nekoliko dana nakon formiranja nove skupštine odlučio da promeni dres Ruske stranke za dres Srpske narodne partije. 
Naprednjaci u Knjaževcu osvojili su 15 mandata, ali su gotovo udvostručili svoje prisustvo u lokalnom parlamentu, pošto je u njihove redove prešlo svih 13 odbornika Narodnog pokreta “Knjaz” za koje je glasalo više od 4,250 građana ove opštine.

knjazevac.org.rs, 19. jun 2016. godine
“Knjaževac je imao dobar razvojni period iza sebe i u narednom periodu očekujemo da ujedinjeni grad uvedemo u red razvijenih opština. Na sednici smo najavili objedinjavanje dve liste koje su osvojile najveće poverenje građana Naredni pokret ‘Knjaz’ i SNS, i to znači da se svi odbornici ‘Knjaza’ doneli odluku o kolektivnom pristupanju Srpskoj naprednoj stranci. A razlog za to je politička stabilnost i objedinjavanje korisnih i dobrih ideja”, kaže novi-stari predsednik opštine Knjaževac mr Milan Đokić.

Brojni primeri preletanja, neobičnih koalicija, pokazuju kako ideologija na lokalu najčešće ne igra nikakvu ulogu. Međutim, pogrešno bi bilo zaključiti da je motiv za promenu strane rešavanje konkretnih problema građana, kako to najčešće tvrde preletači, već su to opstanak na vlasti, kao i strah, ucene i pritisci, ali i korupcija i trgovina mandatima. 

Preletanje tako obesmišljava izborni proces, jer građani nikada ne mogu da budu sigurni kome daju glas – često ljuti protivnici pred izbore vrlo brzo menjaju priču ili stranu. 
Izostanak bilo kakvih sankcija, sem simboličnih, poput isključenja iz stranke (što po pravilu nema nikakvu svrhu, u suprotnom preletači ne bi menjali stranu), znači da ovaj problem neće nestati sve dok ne bude promenjen sam izborni sistem. U međuvremenu, Istinomer će nastaviti da prati preletanja širom Srbije i ažurira ovu mapu. 

[ISPRAVKA, 30.6.2016]: U delu teksta koji se odnosi na SDS greškom je stajalo da su svi odbornici ove stranke u Rači prešli u SNS, iako su oni samo napustili SDS. 

[AŽURIRANO, 11.7.2016]: Iako su prvo demantovali prelazak u SNS, Aleksandar Senić je potvrdio da prelazi u naprednjake i najavio da će to učiniti i ostali odbornici ove stranke.