Luksuz kućnog lečenja od kovida

Od početka borbe s koronom slušamo o tome koliko jedan pacijent u bolnici košta državni budžet. Međutim, šta je sa stotinama hiljada građana koji nisu na bolničkom lečenju? Koliko je novca iz porodičnih budžeta potrošeno na analize krvi, lekove, neophodne preglede?

Za 20 godina rada u prosveti moja majka dobila je jubilarnu nagradu u iznosu od jedne prosečne plate. Nagradu je planirala da potroši na kupovinu sata. Ipak, osim uplate na račun, dobila je i koronu. Zato sada umesto sata za uspomenu ima snimke pluća, oksimetar, račune iz privatnih laboratorija i apoteka i zalihe vitamina koje verovatno neće popiti do sledeće jubilarne nagrade. Sreća, pa je prosečna plata u Srbiji porasla toliko da je dovoljna za pokrivanje troškova kućnog lečenja korone.

Od početka pandemije sigurno je samo jedno – borba protiv novog virusa je „skup sport“. Setimo se da je pre tačno godinu dana cena maske bila 120 dinara, da su nabavku respiratora radili ljudi s koferima novca na polucrno, da se iz budžeta odvajaju milioni evra na lekove i vakcine, ali i da je, po rečima predstavnika vlasti,  jedan dan na respiratoru – 1000 evra. 

 

I sumnja košta 

 

Iako je Istinomer dokazao da respiratori koštaju manje od demagogije, činjenica je da je lečenje od korone, čak i u kućnim uslovima, veliki trošak.

Naime, ako posumnjate da imate koronu, a niste radi da satima stojite u redu za kovid ambulantu, otići ćete u privatnu laboratoriju i tamo platiti brzi antigen test na COVID 19, koji košta nešto manje od dve hiljade dinara. Ipak, ukoliko želite pouzdanije, ali sporije rezultate, analizu brisa iz nosa platićete, u proseku, tri i po hiljade dinara. Pošto privatne laboratorije u našoj zemlji ne mogu da rade PCR testove, samoinicijativno PCR tesitranje na Torlaku ili u gradskim zavodima koštaće vas devet hiljada dinara.

 

Tek je počelo 

 

Ukoliko ste pozitivni, ovo je tek početak neminovnih troškova.

Povezan sadržaj
Nikolija Čodanović 12. 11. 2020.
Nikolija Čodanović 2. 12. 2020.

Prvi korak je proveravanje kompletne krvne slike, D-dimera koji se kontorliše zbog moguće tromboze, pa zatim CRP-a zbog paramtera koji ukazuje na potencijalno sistemsko zapaljenje u organizmu. Dakle: kompletna krvna slika kreće se do 300 dinara, D–dimer je u proseku 1650, a CRP između 500 i 700 dinara. Ukupni trošak na samom startu je oko 2 i po hiljade dinara.

Trošak koji pozitivne očekuje u apotekama takođe je četvorocifren.

Oni koji se leče kod kuće, imaju blaži oblik zaraze, te se najčešća terapija sastoji od preporučenih vitamina, antibiotika, paracetamola za skidanje temperature, probiotika radi obnavljanja crevne flore, ali i lekova za prevenciju zgrušavanja krvi, kao i onih za vraćanje čula mirisa. Terapije su individualne, ali najčešće prepisani antibiotici su hemomicin, pancef ili forteca, koji se podižu uz recept.

Hemomicin od 500mg, po podacima iz Baze lekova košta, 168 dinara i sadrži 3 kapsule u pakovanju. U slučaju da se terapija nastavi, potrebno je izdvojiti nešto više od 330 dinara. Pancef od 400mg, sadrži 2 blistera po 5 komada i potrebno je doplatiti ga 413 dinara, dok se za Fortecu uz recept dodaje 210 dinara. Osim antibiotika, cena paracetamola od 500mg je oko 200 dinara, a probiotika, takođe u zavisnosti od proizvođača, oko 500 dinara.

Najčešće se za prevenciju zgrušavanja krvi koristi i aspirin od 100mg i njegova cena je 330 dinara. Ukoliko su rezultati D–dimera loši, potrebna je jača terapija. Tada se pacijenti leče injekcijom fraxiparina, čija cena je oko 2 hilljde dinara ili eliquisom koji košta više od 6 hiljada. Onima koji su  izgubili čulo mirisa, obično se preporučuje alphalipoin koji je se kreće od 800 do 1000 dinara.

Važnu ulogu u oporavku igraju i vitamini i minerali u suplementima. Preporučeni su: vitamin C, koji u zavisnosti od proizvođača može da košta od 100 do 1000 dinara; vitamin D, koji je najčešće oko 1000 dinara, kao i cink i selen kojima je cena u rasponu od 250 do 1000 dinara.

Sve u svemu, ukupni račun u apoteci može da iznosi između 3 i po i 10 hiljada dinara.

Pri izlasku iz apoteke, izvući će vam se još par hiljada dinara iz džepa, i to u toku kupovine termometra (toplomera) i, u vreme korone neophodnog, oksimetra, koji meri saturaciju, odnosno nivo kiseonika u krvi. Minimalni trošak za te medicinske uređaje je oko 2 hiljade dinara, a maksimalni i višestruko veći.

Ukoliko brojevi na tek kupljenom oksimetru ne budu bili u prihvatljivim vrednostima, niska saturacija upućivaće na problem s plućima.

Snimanje pluća, u zavisnosti od toga da li se radi rentgenski snimak ili skener pluća, izaći će vas takođe više hiljada dinara, ukoliko to ne budete radili u državnim ustanovama. Privatne klinike napravile su i COVID pakete koji sadrže: analize krvi (kompletnu krvnu sliku, CRP, D – Dimer), pregled lekara i CT pluća; takav paket košta 16.200 dinara.

Povezan sadržaj
Mihaela Šljukić Bandović 3. 4. 2021.
Mihaela Šljukić Bandović 15. 3. 2021.

Ako niste imali potrebu da snimate pluća i samim tim iskoristite COVID pakete privatnih klinika, kada završite 14 dana terapije i izolacije, bilo bi poželjeno da ponovo uradite prvi korak tj. analize krvi.

 

Nešto i za posle

 

Za kraj korona putavanja, u privatnoj laboratoriji uradićete IGM – koji proverava da li trenutno imate korona virus u sebi i IGG, koji će pokazati da li ste stvorili antitela. Te provere zajedno koštaju od 3 do 4 i po hiljade. Privatne klinike u Beogradu nude i (sigurno veoma blagotvorne) post-kovid tretmane, u paketima čija cena ide i od 42.000 dinara.

Pošto je stanje zaraženih različito, različiti su i ukupni troškovi kućnog lečenja. U slučaju da se vaša terapija bazira na osnovim analizama i vitaminima, potrošićete 10-ak hiljada dinara. Ako niste među tim „srećnicima”, biće vam potrebna višestruko veća suma. Treba imati u vidu da sve navedene vrednosti u tekstu odgovaraju lečenju samo jedne osobe.

 

Naslovna fotografija: FoNet