Laž i mimikrija

Predlažem da Vlada Republike Srbije nastavi da funkcioniše u najboljem interesu Srbije bez Mlađana Dinkića i Ujedinjenih regiona Srbije. Ne, ništa ja ne predlažem, ovo je izgovorio predsednik vlade Ivica Dačić. Ovo je samo tekst u najboljem interesu Srbije.

  

Mladjan Dinkic

Ivica Dačić je obavestio javnost o svojoj odluci da se odrekne kantautorskih usluga Mlađana Dinkića navodeći da je ovaj, u rekonstruisanoj Vladi, tražio previše. Multipraktik Dinkić hteo je mesto potpredsednika Vlade za investicije, a istovremeno da rukovodi i Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza, i da bude ministar saobraćaja, infrastrukture, turizma, telekomunikacija i informatičkog društva. Tako je govorio Dačić o ucenjivaču Mlađi. „Ja ovo nisam tražio. Dačić vas je slagao. Ovo su oni meni ponudili“, pravdao se Dinkić novinarima. Dodao je i da ne želi da bude ukras, fikus u vladi, što će reći da ne prihvata ni ministartsvo za botaniku i floru. Da statira u saksiji.

Posle višenedeljnih cenjkanja, političko pijačarenje završeno je tako što Dinkić – koji je najpre pristao da razdvoji tezge na dve: na onu s patlidžanima i onu s paradajzom – nije dobio onu koju je tražio (ili mu je ponuđena?!) sa rotkvicama, peršunom, krastavcima, šargarepom i krtolom. Tako je Dinkić i četvrti put napustio jednu od Vlada iz kojih su ga ili izbacivali ili ih je rušio. On misli da je dao maksimum, što je mereno parametrima nekog ko ume i može – minorno. Kaže da je radio kao konj i citira stihove Milana Mladenovića: „Kad je gotovo, za mene znaj, tek tad je počelo”. Reče Mlađa i ode da piše stihove za Bobana Piromana. Ko će sada da preseca vrpce i lopatom uliva cement u kamene-temeljce budućih privrednih giganata?

Slično je i sa ostalima koji odlaze – Alisa Marić, Goran Knežević, Bratislav Petković, Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović i (možda) Slavica Đukić Dejanović – uvereni da su dobro radili, sumnjaju da su ih iz fotelja eliminisali zli jezici i politička matematika. Jezik i matematika, dakle – Žarko. No, ni njemu se nije posrećila koaliciona kombinatorika, pa je poslat na doškolovanje. Od koga sada da krademo testove?

 

Alisa Maric-sahistkinja

Uostalom, svi će se oni snaći. Za Mrkonjića je izvesno da će biti konkurencija Raki Đokiću u organizaciji koncerata. Knežević će da pravi neotrovan sir i kajmak, Alisa će na Kalemegdan na simultanku s penzionerima, a Petković da glance auspuh oldtajmerima u svojoj muzejskoj garaži. Verica Kalanović i Suzana Grubješić imaju sve vreme ovog sveta da teše Dinkića i brišu mu suze. Ako ode i Slavica, jedan tapacirung u vladi manje. Svi oni, nisu više problem. Valja znati šta će činiti ovi koji ostaju. Milan Baćević je već viđen kako s pijukom i ašovom prebacuje normu na kanalu prema Solunu. Ostali viču: „Ooooruk!”

I dok kriza vlade traje, prevezao sam se autobusom Gradskog saobraćajnog – posedujem Busplus karticu za nezaposlene – do centra grada. Na stanici posle one na kojoj sam se ukrcao, ušla su dvojica pripadnika romske manjine i zapevala koliko ih grlo nosi. Bio je to mali koncert za glas, harmoniku i tarabuku. Na pojedinim mračnim licima putnika zatitrao je osmeh. Neki su bili na ivici derta. Oni mračniji još su razmišljali o Ivici i Mlađi. O istini i lažima. Bilo je i onih koji su očekivali „Miljacku”, ili nešto od Ane Bekute, ja sam priželjkivao da čujem autobusku verziju stihova Milana Mladenovića: „…tattoo ruža na grudima…, jako dobar tattoo…, laž i mimikrija…”. Svejedno, bila je to poštena svirka na točkovima. Orilo se „Sudbina me na put šalje”. I tako do fajronta. Do Zelenog venca. Muzičarima dadoh simboličan bakšiš i odoh s mislima o sudbini.

A ona je upravo onakva kakvu su želeli u najboljem interesu Srbije. Sad kada su iz Vlade prognali i Alisu, ko će ih podučiti ko je u toj njihovoj partiji (šaha) kralj, a ko dama? Pione ćemo već prepoznati, brinu nas lovci i topovi. A partija može da se dobije i bez konja.